Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από το θάνατο του Τάσου Λειβαδίτη.




Το βιβλίο με τίτλο «Τάσος Λειβαδίτης, Ο ποιητής, το έργο, η ζωή του» από τις εκδόσεις «Στίξις», που επιμελήθηκε ο ποιητής, συγγραφέας και προσωπικός φίλος του Τάσου Λειβαδίτη Γιώργος Δουατζής, αποτελεί μια συλλογική πνευματική εργασία, στην οποία συμμετέχουν με κείμενά τους εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης. Ο καθένας φωτίζει και μια διαφορετική πτυχή του έργου ή άγνωστα στοιχεία της ζωής, της προσωπικότητας του μεγάλου μας ποιητή.


Ο Γιώργος Δουατζής, κινούμενος από τη βαθειά εκτίμηση στο έργο του Λειβαδίτη και την αγάπη που τρέφει ο μαθητής για τον Δάσκαλο, θεώρησε ηθικό χρέος -όπως αναφέρει- την επιμέλεια και έκδοση αυτού του βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων (1988-2018) από τον θάνατο του ποιητή, το έργο του οποίου αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το ποίημα το Γιώργου Δουατζή «Το χρέος», γραμμένο τον Οκτώβριο του 1990, με το οποίο κλείνει το βιβλίο αυτό. Παραθέτω κάποιους στίχους:


«Έτσι κύλησαν οι αιώνες

και νάμαστε πάλι οι δυο μαζί

να μετράμε μέρες και ποιήματα

να ζωντανεύουμε λευκά χαρτιά

για νάχουν αγάπη οι άνθρωποι

και να ζεσταίνονται τις νύχτες του χειμώνα

ήσυχοι αφού κάποιοι άλλοι

τραγούδησαν γι' αυτούς κι απόψε

πληρώνοντας το προαιώνιο χρέος

που θα εκκρεμεί την επόμενη, τη μεθεπόμενη

την κάθε των ανθρώπων νύχτα.»


Με αφορμή αυτή την υπέροχη, πολύπλευρη και εμπεριστατωμένη έκδοση, να πούμε ότι ο Τάσος Λειβαδίτης γεννημένος στην Αθήνα το 1922 και έχοντας χαραγμένα στην ψυχή του τα βιώματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου αγωνίζεται για πανανθρώπινα ιδανικά και για το όραμα της ειρήνης, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Έγραψε:


«Τα ζήσαμε όλα: το μίσος, την ταπείνωση,

τη δόξα και τους φόβους της,

τον έρωτα και τον εγωϊσμό του

και πάνω απ' όλα την τραχειά,

αιώνια πείνα μας για την ελευθερία.»

 

«Τραγουδάω όλους εσάς που αντισταθήκατε

τραγουδάω τους άσπρους, τους μαύρους, τους κίτρινους

τραγουδάω την ελπίδα που δεν έχει χρώμα

τραγουδάω το αίμα που σ' όλα τα γεωγραφικά σημεία είναι κόκκινο.

Με το λαρύγγι μου πεταμένο έξω φαρδύ, σαν προκυμαία

τραγουδάω την παγκόσμια αδερφοσύνη.»


Βασανιστήρια, εξορίες, φυλακίσεις, εκτελέσεις, πόνος, φόβος συνθέτουν το σκηνικό ενός αρρωστημένου κόσμου, διαβρωμένου από το χρήμα, την υποκρισία και τον παραλογισμό. Ένας ηθικά χρεωκοπημένος κόσμος, κατακερματισμένος και ασυνάρτητος, που βουλιάζει στις αντιφάσεις, στην ηδονή της ύλης, στο υπαρξιακό κενό. Μια πάσχουσα ανθρωπότητα. Η ποίηση, όμως, ως τέχνη επαναστατική και ύψιστη πολιτική πράξη και ο Τάσος Λειβαδίτης ως επαναστατικός ποιητής, την ώρα της κατάρρευσης του ονείρου αποκάλυψε το δαιδαλώδες εσωτερικό αδιέξοδο  και ανακάλυψε την οδύνη της ανθρώπινης ύπαρξης, που πηγάζει απ' το απώτατο παρελθόν και δυστυχώς σημαδεύει το παρόν και το μέλλον μας. Επανάσταση για κείνον είναι η συγχώρεση, ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η τραγικότητα του να γνωρίζει κάποιος τόσο βαθιά την αλήθεια της ήττας και συγχρόνως να την κρύβει από τον ίδιο του τον εαυτό προκειμένου να στηρίξει και να ορθώσει τον Άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο. Η μοίρα κοινή για όλους, γι' αυτό προβάλλει το μοιρασμένο ψωμί, τη συντροφικότητα, την αδελφοσύνη και την αγάπη. Περνάει από το εγώ στο εμείς. Και στο εμείς δικαιώνεται η ακέραιη αυθεντική ζωή.


Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ποίησης του Λειβαδίτη, που επισημαίνεται και στο βιβλίο αυτό από τους αναλυτές του έργου του, είναι η σχέση του με τους νεκρούς συντρόφους. Διαφαίνεται μια σχέση αλληλοπροστασίας και αλληλοσυμπαράστασης. Οι νεκροί τον εμψυχώνουν και τον ευεργετούν, είναι ο φωτεινός φάρος του αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται αδιαλείπτως μέσα σε διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά. Η ζωή έχει σημαδευτεί από τον αγώνα. Και η ήττα είναι μέρος του. Οι νεκροί έχουν μια ιεροπρέπεια και μια καθολικότητα ως φορείς ιδεών και κήρυκες του οράματος ενός καλύτερου ευτυχισμένου κόσμου.


«Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων

εμείς καθόμασταν τα βράδια

και ζωγραφίζαμε σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου.

Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας.»


Με την απλότητα της γραφής του, το φιλοσοφικό βάθος των εννοιών και την υψηλή αισθητική αποτυπώνει ως κήρυγμα ανατρεπτικό τη λύπη, την ήττα, τη μόνωση, τον διωγμό, την αθλιότητα, την αδικία, εξομολογείται την πικρή νύχτα, τα καρφιά του έρωτα, την απώλεια και εκεί πάνω στον Σταυρό του εξαγνίζεται και φωτίζεται ολόκληρος με το φως της αγιοσύνης και τότε θαρρείς πως σώζει την ανθρωπότητα ολάκαιρη. Η δημιουργία μιας τέτοιας μεγάλης ποίησης είναι πορεία προς τον Γολγοθά και συγχρόνως αντίσταση στον Γολγοθά.


«Θυμάμαι παιδί που έγραψα κάποτε τον πρώτο στίχο μου.

Από τότε ξέρω ότι δε θα πεθάνω ποτέ –

αλλά θα πεθαίνω κάθε μέρα.»


Μέσα στα παραμελημένα, μικρά πράγματα και στη θνητότητα, γεννά την απεραντοσύνη και το ανώτερο νόημα της ζωής, την αρμονία, τη συμπόνια, την ευσπλαχνία, την ομορφιά και τις εκφράζει με μια αμείλικτη ειλικρίνεια, που συνταράζει τον αναγνώστη. Οι στίχοι του είναι γραμμένοι για τον λαό. Θυρωροί, νυχτοφύλακες, ρακοσυλλέκτες, υπηρέτριες, αλκοολικοί, τυφλοί, καταπιεσμένες γυναίκες, γέροι παραδέρνουν μέσα στη μοναξιά, τα πάθη, την απελπισία τους, ηττημένοι από τον ίδιο τους τον εαυτό πρωτίστως.


Ο πολιτικοποιημένος στοχασμός του βαδίζει προς τον λαό με υπέρτατο σκοπό να διασώσει την ανθρωπιά.


«Γράφω για κείνους που δεν ξέρουν να διαβάσουν

για τους εργάτες που γυρίζουνε το βράδυ με τα μάτια κόκκινα απ' την άμμο…

Γράφω για τους καρβουνιάρηδες, για τους γυρολόγους και τις πλύστρες.

Γράφω για σας αδέρφια μου στο θάνατο σύντροφοί μου στην ελπίδα

που σας αγάπησα βαθειά κι απέραντα όπως ενώνεται κανείς με μια γυναίκα.»


Από την περίοδο της πίστης, στην περίοδο της κρίσης κι έπειτα της ανάκαμψης, δεν παύει να είναι αληθινός, γνήσιος και κυρίως ταπεινός. Η ταπεινότητα έχει βάθος, μηδενίζει το Εγώ και την έπαρση του προσωπείου, κοιτάζει από κάτω προς τα πάνω αναζητώντας την πληρότητα, ενώ, αντιθέτως, η αλαζονεία έχει ελαφρότητα, είναι συνυφασμένη με τη ρηχότητα, την άγνοια και την πνευματική τύφλωση, κοιτάζει απαξιωτικά τους άλλους από πάνω προς τα κάτω.


Ο ταπεινός δεν παραιτείται, αγωνίζεται και τρέφει την ψυχή του με φως, ενώ ο εγωιστής αρέσκεται στο είδωλο που έχει φτιάξει για τον εαυτό του και αδρανεί.


Με την έμφυτη ευαισθησία του και την ποιητική του ιδιοφυία ο Τάσος Λειβαδίτης μεταβαίνει φυσικά και αβίαστα από την αίσθηση του πραγματικού στην υπερβατικότητα, από τον θάνατο στην αθανασία, από την ενδοστρέφεια στην εξωστρέφεια, με μια γλώσσα αποκρυσταλλωμένων νοημάτων και ολοκληρωμένης εμπειρίας ζωής προσδίδοντας στην ποίησή του οντολογική διάσταση.


«Ήμουν τόσο μονάχος,

που τα σκυλιά που με γαύγισαν στο δρόμο,

ανέβαιναν τώρα μαζί μου στον ουρανό.

Ήμουν τόσο μονάχος που όλα θα τέλειωναν στην αιωνιότητα.»


Αφοπλιστική αμεσότητα, γοητεία, πάθος, απέραντη τρυφερότητα, νοσταλγική προσήλωση στο απωλεσθέν. Τόσο εύθραυστος μέσα σ' έναν κόσμο σκληρό και ευτελή. Όλα βυθισμένα στην πένθιμη βροχή ή στο κατάλευκο χιόνι της ματαιότητας και του χρόνου που έληξε ή έδυσε.


«Και τώρα μια μικρή τρύπα, σχεδόν αόρατη,

απ' όπου μπαίνει αθόρυβα κι ανέκλητα

όλο το ψύχος της πιο μεγάλης ματαιότητας.»


«Κι αν συνεχίζω να ζω

είναι γιατί δεν θέλω να λησμονήσω

κι έκανα όρκο να φέρω ως το τέλος

το πεπρωμένο μου.»


Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί η δύναμη και η γοητεία των λέξεων του Τάσου Λειβαδίτη. Πρόκειται για έναν λόγο, που φέρει μια εσωτερική αλήθεια και συγχρόνως αυτοϋονομεύεται για να προβάλει το άρρητο. Μέσα από παύσεις και σιωπές, φοράει ο λόγος το ρούχο του ανεπαρκούς και αυτοακυρώνεται ηθελημένα, ώστε τελικά να πραγματωθεί. Το αληθινό νόημα των λέξεων βρίσκεται στο ανείπωτο, στο ανεκπλήρωτο και τα πάντα πραγματώνονται, όταν διαψευστούν και δεν θα ειπωθούν ποτέ. Ο λόγος πραγματώνεται, όταν απουσιάζουν τα πράγματα, ο χώρος, ο χρόνος, οι άλλοι, ο εαυτός, όταν αποσυνδεθεί από το βίωμα και την επιθυμία. Πρέπει να είναι κανείς βαθιά τραυματισμένος από το συγκεκριμένο και το ιστορικό για να αρθεί στο παράλογο, το φαντασιακό και να απεγκλωβιστεί από τον προσωπικό λαβύρινθο των λέξεων.


Η λέξη είναι περιπλάνηση και αναμέτρηση με το βίωμα, όχι για να το καταγράψει αλλά για να λυτρωθεί απ' αυτό κατανοώντας το στη σιωπή:


«Κι ίσως θα πρέπει να χαθείς ολότελα

για να μάθεις κάποτε ποιος είσαι».


Η μαγεία της λέξης έγκειται στο γεγονός, ότι είναι τόπος συνάντησης με τον εαυτό μας, όπου το τοπίο είναι θολό, σαν παραπλάνηση ή αυταπάτη ή σύγχυση που οδηγεί στον εκτροχιασμό.


Και την ώρα του εκτροχιασμού η λέξη αποκτά το πραγματικό νόημά της και ναυαγεί ή βυθίζεται στη νύχτα για να βρει την προοπτική της και να αυτοεκπληρωθεί:


«Κι όχι, δεν παραλογίζομαι, φίλοι μου,

αλλά είναι η μαγεία που έχουν οι λέξεις

όταν δεν θέλουν να πουν τίποτα,

όπως και το παράδοξο αυτό ταξίδι μας  μέσα  στον κόσμο

δε θά 'χε καμιά σημασία αν ήταν αληθινό».


Ο λόγος του ποιητή προφητικός:


«Κι όταν πεθάνω και δε θά 'μαι

ούτε λίγη σκόνη πια μέσα στους δρόμους σας

τα βιβλία μου, στέρεα κι απλά θα βρίσκουν πάντοτε

μια θέση πάνω στα ξύλινα τραπέζια

ανάμεσα στο ψωμί και τα εργαλεία του λαού.»

 


Δις ισόβια στον Θεολόγο Καλαϊτζή για υπεξαίρεση 1.400.000 ευρώ



Υπήρξε πρόεδρος της "αμαρτωλής" δημοτικής εταιρίας ΕΑΠΑΞ Ξάνθης με αδικαιολόγητα οικονομικά ανοίγματα που εντόπισαν επιθεωρητές


http://www.xronos.gr/koinonia/dis-isovia-ston-theologo-kalaitzi-gia-ypexairesi-1400000-eyro


Οδηγείται στην φυλακή Νιγρίτας Σερρών, μέχρι την επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό

Στο ακροατήριο η μητέρα, η εν διαστάσει σύζυγός και τα τρία του παιδιά

 

Δύο μέρες διήρκεσε η σοβαρότατη εκδίκαση υπόθεσης υπεξαίρεσης ύψους 1.400.000 ευρώ από την ΕΑΠΑΞ, δημοτική επιχείρηση της παλιάς πόλης της Ξάνθης, με κατηγορούμενο τον τότε πρόεδρό της, στέλεχος της Ν.Δ. και επίδοξο διεκδικητή αξιωμάτων Θεολόγο Καλαϊτζή δικηγόρο και τον υπεύθυνο οικονομικής διαχείρισης Γιώργο Δερρέ. Το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών που συντάχθηκε, μετά από καταγγελία της τότε αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης υπό τον Χρίστο Πούλιο, έκαψε στην κυριολεξία τους κατηγορούμενους που δεν είχαν αφοπλιστικά επιχειρήματα να αντικρούσουν τα οικονομικά ανοίγματα και τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο δέχθηκε απόλυτα την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα χωρίς κανένα ελαφρυντικό και επέβαλε κάθειρξη δις ισόβια στον Θεολόγο Καλαϊτζή για υπεξαίρεση και απιστία, ποινή που δέχθηκε ψύχραιμα, και 12 χρόνια κάθειρξη με αναστολή μέχρι την έφεση και επαύξηση των περιοριστικών όρων στον Γιώργο Δερρέ με την καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ συμπληρωματική του προηγούμενου ποσού που έχει ήδη καταβληθεί των 50.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης κάθε 15 μέρες στις αστυνομικές αρχές. Ο δεύτερος αθωώθηκε της κατηγορίας για πλαστογραφία αλλά μόνο για χρήση πλαστού εγγράφου όπως και ο κ. Καλαϊτζής για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία

Στο εφετείο Θράκης όπου εκδικάστηκε η υπόθεση κατέθεσαν οικονομολόγοι ως μάρτυρες, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης του κ. Καλαϊτζή οι Μιχάλης Μυλαράκης και Κων. Κάλφας μίλησαν για έναν άνθρωπο που ήθελε να προσφέρει, αλλά ποτέ δεν ερχόταν ο ίδιος σε επαφή με χρήματα, κάτι που γνώριζαν αφού τα γραφεία τους ήταν δίπλα σε άλλη δημοτική εταιρία. Υπενθυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος δικηγόρος, στον οποίον παράλληλα του επιβλήθηκε διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, είχε στο μητρώο του και μία άλλη μικρότερη καταδίκη για πλαστογραφία κατά την ενάσκηση του δικηγορικού του επαγγέλματος κάτι που του κόστισε στο να μην απολαύσει ευεργετήματα ελαφρυντικών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν για μια πιο μικρή ποινή οι συνήγοροι υπεράσπισης  Στέργιος Γιαλάογλου από Ξάνθη και Θεοχάρης Δαλακούρας καθηγ. Νομικής από Κομοτηνή. Συνήγορος υπεράσπισης του κ. Δερρέ ήταν ο δικηγόρος Καβάλας Κων. Γκρόζος.

Στην απολογία του ο κ. Καλαϊτζής επικαλέσθηκε διπλό έλεγχο όλων των οικονομικών πεπραγμένων από  ΣΔΟΕ το 2007-2008, που δεν βρήκε τίποτα το επιλήψιμο. Αυτό εδραίωσε μέσα του την πεποίθηση ότι όλα έβαιναν καλώς και λειτουργούσε καλή τη πίστη. Η πλευρά του κατηγορουμένου προέδρου της  δημοτικής επιχείρησης εξέτασε ως μάρτυρα τεχνικό σύμβουλο  οικονομολόγο, τον κ. Μανώλη Εγγλεζάκη, ο οποίος έκανε παράλληλο έλεγχο με τους οικονομικούς επιθεωρητές. Αυτός αμφισβήτησε ευθέως τα πορίσματα του ελέγχου και είπε ότι «έγινε ο έλεγχος εκτός των διεθνών λογιστικών προτύπων και ότι δεν υπάρχει πραγματικό έλλειμμα στην εταιρία», κάτι που όμως το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό. 

Στο ακροατήριο του Εφετείου που παρευρισκόταν πολλοί Ξανθιώτες, κυρίως διατελέσαντες στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ήταν παρούσα η μητέρα του Θεολόγου Καλαϊτζή με έκδηλη αγωνία και σε άλλη θέση η εν διαστάσει σύζυγός του, αλλά και τα τρία του παιδιά.

Η δίκη θα επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης, αφού θα ασκηθεί έφεση. Πάντως αυτό που διαφάνηκε από την όλη διαδικασία είναι ότι καταχραστές δημόσιου δημοτικού χρήματος, και γενικά όσοι εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα θα αντιμετωπίζονται από την δικαιοσύνη όπως επιβάλλει ο νομικός μας πολιτισμός και η νομοθεσία, χωρίς να υπεισέρχονται άλλα κριτήρια

 


Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Κοτζιάς προς Άγκυρα: Άλλη φορά δεν θα είμαστε τόσο ειρηνικοί



Κοτζιάς προς Άγκυρα:

Άλλη φορά δεν θα είμαστε τόσο ειρηνικοί


http://m.tvxs.gr/mo/i/253131/f/news/ellada/kotzias-pros-agkyra-alli-fora-den-tha-eimaste-toso-eirinikoi.html

 

Μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας πως «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε». Διαμήνυσε μάλιστα πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

Σε αποσπάσματα συνέντευξης που παρουσίασε ο «ALPHA», ο Νίκος Κοτζιάς είπε για την Τουρκία αναφορικά με το επεισόδιο στα Ίμια: «Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά». 

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

«Δεν θα το ξανακάνει»

Σε ερώτηση αν αύριο σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου ή στο ίδιο ένα άλλο τουρκικό σκάφος εμβολίσει και πάλι ένα ελληνικό, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν θα το ξανακάνει». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει και πρόσθεσε: 

«Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι - το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας - ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Στο σημείο αυτό, έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι υπουργός της διπλωματίας και σημείωσε πως πρέπει να προηγείται η διπλωματία.

«Εξετάζουμε να ζητήσουμε αποζημίωση για το σκάφος»

Ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνει επίσης ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος. «Είμαστε στην αναζήτηση μήπως πρέπει να πληρώσουν οι Τούρκοι» ανέφερε συγκεκριμένα και είπε πως έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να το εξετάσει. Αν η νομική υπηρεσία αποφανθεί ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι πολύ ευτυχής και διαβεβαίωσε ότι τότε θα κινηθεί νομικά.

«Θα έπρεπε να μετράει τα λόγια του»

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά του συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, που παρομοίασε «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα», απάντησε «το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία» και προσέθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους». 

«Αισιόδοξη η έκφραση του Ζάεφ»

Κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. «Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 


Ο Μανώλης Γλέζος προς Σκοπιανούς: Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη "Μακεδονία"



Ο Μανώλης Γλέζος προς Σκοπιανούς:

Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη "Μακεδονία"


Μαγδα Πετροπουλου 11/02/18 23:14

Παρέμβαση για το Σκοπιανό έκανε ο Μανώλης Γλέζος με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τονίζει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξoφλήσουν, ενώ επισημαίνει ότι οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βγάλουν τη λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους.

Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου:

«Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ.

Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς.

Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ.

Όμως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει.

Το μόνο από τα όπλα που της έχουν απομείνει είναι ένα αρραγές μέτωπο του λαού, που θα ορθώσει ενωμένος το ανάστημά του, μαζί με όλους τους φορείς που τον εκφράζουν, εκτός από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.

Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς. Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές.

Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον.

Αντί για ενότητα, διχασμός, αντί για «παλλαϊκή εθνική έξαρση», παραληρήματα μίσους.

Έζησα αρκετές φορές, μαζί με αυτόν τον λαό, αυτό που αποκαλούν «παλλαϊκό ξεσηκωμό». Το έπος του 1940, τη γερμανική εισβολή, τη μάχη της Κρήτης, τα μεγάλα γεγονότα της Κατοχής, την Απελευθέρωση, τη δεκαετία του 1960, μετά την πτώση της χούντας, αλλά και τη συνέχεια, τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε νίκες αλλά και σε πικρές ήττες.

Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα και υπάρχει εξήγηση. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει τους κομματικούς σχηματισμούς να νοιάζονται, δυστυχώς, για το κομματικό και προσωπικό συμφέρον.

Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ό,τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν.

Δυστυχώς, οι κατακερματισμένες αριστερές δυνάμεις αδυνατούν προς το παρόν να παρέμβουν, να δείξουν τον υπεύθυνο αυτής της νέας κρίσης για το όνομα των γειτόνων, αναζητούν να υψώσουν λόγο που να ενώνει τον λαό.

Η συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, αλλά δεν αρκεί. Οι δυνάμεις που τον κάλεσαν έκρυψαν τον πραγματικό υπεύθυνο και προσπάθησαν να κατευθύνουν τη δίκαιη οργή του σε κατευθύνσεις που συνέφεραν αυτούς και όχι σε αυτό που θα βοηθήσει σε μια λύση αποδεκτή από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Πώς να τους εμπιστευθεί ξανά ο λαός, που έχει αλάθητο αισθητήριο. Προκύπτει άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι ενός κινήματος που θα το αγκαλιάσει όλος ο λαός και που θα καταγγείλει τις δυνάμεις που σέρνουν την κυβέρνηση σε μια επώδυνη λύση.

Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ό,τι αυτό μας ζητήσει.

Αν δεν το πετύχουμε, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων.

Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού».

 


Το σχόλιο Μαξίμου για τη μήνυση Σαμαρά

Το σχόλιο Μαξίμου για τη μήνυση Σαμαρά:

«Σε μόνιμη μανία καταδιώξεως» ο πρώην πρωθυπουργός

Στην κίνηση πανικού που ειχε προαναγγείλει προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, καταθέτοντας μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την υπόθεση Novartis - «Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τη νέα συνωμοσιολογική θεωρία του», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

https://left.gr/news/minysi-kata-toy-alexi-tsipra-katethese-o-ant-samaras

«Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τη νέα συνωμοσιολογική θεωρία του σε μόνιμη μανία καταδιώξεως τελούντος κυρίου Σαμαρά. Ο μόνος, ωστόσο, που τον καταδιώκει είναι το παρελθόν του. Του συνιστούμε να μηνύσει και αυτό»: Έτσι σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου τη μήνυση που κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην πρωθυπουργός κατά του Αλ. Τσίπρα, για την εμπλοκή του ονόματος του Αντ. Σαμαρά στην υπόθεση της Novartis.

«Ορισμένοι από αυτούς που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis,  αδυνατούν να κρύψουν τη νευρικότητα και τον πανικό τους. Και εκτίθενται.Αναμένουμε μετά από τη μήνυση στον Πρωθυπουργό, στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, και στους μάρτυρες, ο κ. Σαμαράς να μηνύσει και το FBI. Έτσι, θα  αποκτήσει μεγαλύτερη «αξιοπιστία» η θεωρία συνωμοσίας που διακινεί», σχολίασε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως με δική του ευθύνη «στήνεται μια άθλια σκευωρία». «Είναι τόσο κακοστημένη που καταρρέει από μόνη της» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως «οι κατηγορίες φωνάζουν από μακριά πως είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες».

 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Α. Σαμαράς παρέλειψε να μηνύσει το FBI

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το έκαναν, μάλιστα βιαστικά, μια μέρα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. «Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές, προσπαθούν με ψέματα να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους διχάζοντας τον ελληνικό λαό. Ο μόνος τρόπος να μην παίξουμε το παιχνίδι όσων πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα είναι να τους καθίσουμε στο σκαμνί και να αποδείξουμε εμείς τη σκευωρία τους» είπε επισημαίνοντας πως υπάρχει και πολιτικός λόγος, καθώς «στο μέλλον κάθε νέα κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί στημένους ψευδομάρτυρες για να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτό όμως θα ήταν το τέλος της δημοκρατίας στη χώρα μας».

«Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς Μαδούρο στην Ελλάδα, οι συκοφάντες ξεχνάνε ότι ήταν η κυβέρνησή μας που χτύπησε αποτελεσματικά τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου μειώνοντας δραστικά το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ η τότε αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα καταψήφιζε τα μέτρα με τα οποία εμείς χτυπάγαμε την ασυδοσία. Αυτοί λοιπόν που συμμάχησαν τότε με τα συμφέροντα, κατηγορούν σήμερα όσους χτύπησαν τότε τη διαφθορά. Αν το δεχθούμε αυτό, κανείς δεν θα αγγίξει τη διαφθορά στο μέλλον. Και δεν θα αρκεστώ να καταπέσει η εναντίον μου σκευωρία. Θα το φτάσω ως το τέλος για να αποκαλυφθεί ποιος την έκανε, ποιοι συνεργάστηκαν μαζί του και γιατί. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές, αυτοί να δούμε πώς θα κρυφτούν. Η εθνική ομοψυχία στηρίζεται στην αλήθεια. Όχι στις συκοφαντίες. Η αλήθεια λοιπόν θα λάμψει. Και η αλήθεια φοβίζει τους θρασύδειλους. Χθες μόλις μας είπαν οι Ευρωπαίοι πως ο Τσίπρας χρέωσε τον ελληνικό λαό όχι με 100 αλλά με 200 δισ και έχουν το θράσος και μιλάνε» σημείωσε ο πρ. πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως αυτοί που βγήκαν με ψέματα και πολιτεύθηκαν με ψέματα, θα λογοδοτήσουν.

«Αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη δικαιοσύνη, θα λογοδοτήσουν. Την αστική δημοκρατία πάντως δεν θα την ανατρέψουν. Και την Ελλάδα δεν θα την πληγώσουν άλλο. Θα τους πάω ως το τέλος. Και δεν θα γλιτώσουν» κατέληξε στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Την κίνηση πανικού του πρώην πρωθυπουργού πανηγυρίζει (ποιος άλλος) ο Αδ. Γεωργιάδης με συνεχή σχόλια στο Twitter.

 


Δημήτρης Παπαγγελόπουλος : "Ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά"



Δημήτρης Παπαγγελόπουλος : "Ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά"

Της Κατερίνα Κατή:

Δημοσίευση 15.02.2018 | 13:50,

Ανανέωση 15.02.2018 | 13:59

http://www.documentonews.gr/article/dhmhtrhs-papaggelopoylos-eyxaristw-ton-antwnh-samara#.WoXakg0FhoG.facebook

 

Με μια λιτή πλην απολύτως ειρωνική ανακοίνωση για το περιεχόμενο της μήνυσης Σαμαρά, που τον εμφανίζει να έχει "στήσει" μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα τη "σκευωρία" σε βάρος του για την υπόθεση Novartis, απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Αναφέρει η δήλωση- απάντηση του κ.Παπαγγελόπουλου στην μήνυση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά:

"Ευχαριστώ τον κ. Σαμαρά για τις υπερφυσικές ικανότητες που μου αποδίδει, οι οποίες μου επιτρέπουν, για ένα διεθνές σκάνδαλο, να προκαλώ και να χειραγωγώ έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο και να καθοδηγώ ακόμα και το FBI, το οποίοo κύριος Σαμαράς παρέλειψε να μηνύσει.

Είναι προφανής ο στόχος του για αντιπερισπασμό, αποπροσανατολισμό και εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών και μαρτύρων ".

 

 


Ξεκάθαρα μηνύματα από τον Ν. Κοτζιά προς την Τουρκία



Αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην 'Αγκυρα έστειλε, με συνέντευξή του στον «ALPHA», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας πως «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε». Διαμήνυσε μάλιστα πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

https://left.gr/news/xekathara-minymata-apo-ton-n-kotzia-pros-tin-toyrkia

Σε ό,τι αφορά τα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς είπε για την Τουρκία: «Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά», βάσει διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου». Η τουρκική πλευρά ενοχλείται επίσης από την πορεία των συνομιλιών της Ελλάδας με γειτονικές της χώρες σχετικά με την ΑΟΖ.

«Δεν θα το ξανακάνει»

Σε ερώτηση αν αύριο σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου ή στο ίδιο ένα άλλο τουρκικό σκάφος εμβολίσει και πάλι ένα ελληνικό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν θα το ξανακάνει». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει και προσέθεσε: «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με την καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Στο σημείο αυτό, έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι υπουργός της διπλωματίας και σημείωσε πως πρέπει να προηγείται η διπλωματία, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «η κόκκινη γραμμή μας είναι εκεί που κάποιος πειράξει την κυριαρχία μας και την ανεξαρτησία μας».

«Εξετάζουμε να ζητήσουμε αποζημίωση για το σκάφος»

Ο κ. Κοτζιάς αποκαλύπτει επίσης ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος. «Είμαστε στην αναζήτηση μήπως πρέπει να πληρώσουν οι Τούρκοι» ανέφερε συγκεκριμένα και είπε πως έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να το εξετάσει.

«Θα έπρεπε να μετράει τα λόγια του»

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά του προκλητικού συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. Ερωτηθείς πως ο σύμβουλος του Ερντογάν έχει παρομοιάσει «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα», απάντησε «το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία» και προσέθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους» προσέθεσε.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο»

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να αποκτήσει ένα ρεαλισμό, σημειώνοντας ότι η εποχή που κάποιος συμπεριφερόταν ως αποικιακή δύναμη έχει τελειώσει. Η Τουρκία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου, να έχει κατοχικά στρατεύματα και να παριστάνει την εγγυήτρια δύναμη, ξεκαθάρισε. Εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξανανοίξουν, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να ετοιμαστούν καλά οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε πως το κύριο ζήτημα που έχει θέσει από την πρώτη ημέρα είναι οι Εγγυήσεις και η Ασφάλεια.

«Αισιόδοξη η έκφραση του Ζάεφ»

Κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. «Νομίζω ότι ο κ. Ζάεφ εκφράζει μια αισιοδοξία που είναι καλή για τη διαπραγμάτευση. Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας πως οι συμβιβασμοί πρέπει να είναι καλοί και χρήσιμοι και για τις δύο χώρες και να μην είναι σάπιοι.

«Η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή»

Κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή και θα πείσει ότι έχει δίκιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, διότι για να τη φέρει, επισήμανε, θα είναι καλή. «Μία συμφωνία που θα είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι προετοίμαζαν κάποια άλλα κόμματα, θα ήταν λάθος να μην την στηρίξουν» υπογράμμισε και έστειλε το μήνυμα πως «θα πάρει καθένας και τις ευθύνες του, διότι αν νομίζει κανείς ότι αυτή η κατάσταση 25 χρόνια χρησίμευσε στη χώρα, τότε είναι επικίνδυνος για τη χώρα».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, ανεξάρτητα του τι απόψεις είχαν το 1992, σήμερα συγκλίνουν, συγκλίνουμε όλοι, στην ανάγκη να βρεθεί ένας συμβιβασμός, διότι η Ελλάδα δεν κέρδισε από αυτή τη διαμάχη.

«Σχέδιο συμφώνου με την ΠΓΔΜ που να διευκολύνει τη μακρόχρονη συνεργασία» σημείωσε.

Χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, είπε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και προσέθεσε πως ελπίζει ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει δώσει ένα σχέδιο συμφώνου προς συζήτηση στην πλευρά των Σκοπίων, επισημαίνοντας πως σε αυτό εμπερικλείονται και ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, αλλά και ένα ειδικό, μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του αφορά στην κοινή δράση, τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μέχρι τη διασυνοριακή συνεργασία. Αποτυπώνοντας τη βούληση του, σημείωσε πως θέλει ένα σχέδιο που θα διευκολύνει τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως το κριτήριο του είναι το διεθνές καλό της χώρας και παρατήρησε πως το τελευταίο καιρό βλέπει ένα καινούργιο φαινόμενο, χαρακτηρίζοντας το προβληματικό: «κάποιοι κάνουν εξωτερική πολιτική, όχι με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την ταυτότητα»

Εστιάζοντας στο ονοματολογικό ζήτημα, επανέλαβε πως είναι συμπύκνωση αλυτρωτικών διαθέσεων ή προδιαθέσεων από την άλλη πλευρά. Ειδικότερα, αποσαφήνισε πως η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την ταυτότητα και κατέστησε σαφές πως η πΓΔΜ δεν είναι το όλο της γεωγραφικής οντότητας της Μακεδονίας και δεύτερον και κυριότερο, ότι η δικιά τους γεωγραφική οντότητα δεν τους δίνει ιστορικά, πολιτισμικά δικαιώματα πάνω στην ελληνική κληρονομιά. Επισήμανε επίσης πως τον ενοχλεί ο αλυτρωτισμός που κρύβεται πίσω από το όνομα και συμπλήρωσε πως όταν το όνομα αποσυνδεθεί από την πολιτισμική, ιστορική κληρονομιά και τον αλυτρωτισμό και προσδιοριστεί αυστηρά γεωγραφικά, τότε το νόημά του είναι διαφορετικό.

Όσον αφορά τα στοιχεία αλυτρωτισμού που εντοπίζει στο σύνταγμα της πΓΔΜ, διέκρινε ως τα πιο βασικά ζητήματα στο προοίμιο και σε δύο συγκεκριμένα άρθρα του, τα οποία αναφέρονται σε «μακεδονικό έθνος», σε «μακεδονικές παραδόσεις», σημειώνοντας πως υπάρχουν κι άλλα άρθρα στα οποία καλό θα ήταν να γίνεται μια πιο αυστηρή διατύπωση των πραγματικών προθέσεων της γείτονας.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη συνταγματικών αλλαγών για να έχει μια συμφωνία μακρόχρονη σταθερότητα και να εμπεδωθεί στο εσωτερικό της. Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η ένταξη της πΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και η συνταγματική αλλαγή πάνε μαζί.

Ως προς το όνομα, τόνισε την ανάγκη να είναι στη γλώσσα τους και να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο κομμάτι της Μακεδονίας, που είναι στη σημερινή FYROM, στα Σκόπια, με Αλβανούς και Σλάβους, και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση και ιστορική κληρονομιά με την ελληνική Μακεδονία.

Τα κέρδη από τη συμφωνία

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στα οφέλη από την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, ιεραρχώντας ως το κυριότερο, πέρα από το οικονομικό, την εικόνα της Ελλάδας. «Το να λύσουμε τα προβλήματα μας σημαίνει ότι φτιάχνουμε ξανά αυτά τα Βαλκάνια των φίλων που συνεργάζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεγάλη σημασία έχει επίσης, επισήμανε, η σταθερότητα της περιοχής. Χαρακτήρισε μάλιστα ως το χειρότερο δυνατό σενάριο για την ελληνική εξωτερική πολιτική τη διάλυση αυτού του κράτους και επανέλαβε πως η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.

Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη βόρεια γείτονα χώρα, ξεχώρισε τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την Ελλάδα και την πΓΔΜ και την αναβίωση της γραμμής Φλώρινας-Μοναστήρι, την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων, την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς είπε πως «πριν από ένα μήνα κλείσαμε, στην Αλβανία, όλο το πακέτο των ανοικτών ζητημάτων που έχουμε εδώ και 70 χρόνια» και διευκρίνισε: Διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω από 2 χρόνια, «άρα ωριμάσανε και ήταν λογικό κάποια στιγμή να φτάσουμε στο αίσιο τέλος τους. Και ελπίζω να φτάσουμε εκεί». Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη σταθεροποίησης και ανάπτυξης των Βαλκανίων και της διαβαλκανικής συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως στο μέλλον η πΓΔΜ και η Αλβανία θα είναι οι πιο στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες της χώρας μας στην περιοχή.

«Το εθνικό συμφέρον της χώρας κριτήριο μας»

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών, προέταξε ως το μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον της χώρας, μέσω της άσκησης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε μάλιστα πως «δεν υπάρχει κάτι στο οποίο κάναμε πίσω στα εθνικά μας συμφέροντα, ούτε στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Απαντώντας σε όσους προσάπτουν υποχωρητικότητα στην εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ότι «είμαστε η κυβέρνηση που έβαλε το ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας πάνω στο τραπέζι του Κυπριακού, που δεν το έβαζε καμία. Βάλαμε την ουσία του Κυπριακού».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως για την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας σε αναδυόμενες δυνάμεις, η χώρα μας άνοιξε Πρεσβεία στη Σιγκαπούρη και προξενείο στο Ερμπίλ και δυνάμωσε περαιτέρω, μέσω μετακινήσεων θέσεων, Πρεσβείες σε κομβικές χώρες, όπως η πρεσβεία μας στο Πεκίνο.

«Τα σκάνδαλα και οι σπατάλες που εντοπίσαμε στο ΥΠΕΞ»

Ακόμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση πόρων στο υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως ο ίδιος ταξιδεύει είτε μόνος του είτε με δύο συνεργάτες, ενώ «στο παρελθόν οι αποστολές έφταναν τους 100». Στη συνέχεια, αφού κατέστησε σαφές πως είναι αμείλικτος με τη διαφθορά, είπε πως στο υπουργείο αποκάλυψαν και εντόπισαν σειρά σκανδάλων, δηλώνοντας περήφανος που επέστρεψαν λεφτά που λίμναζαν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο συνολικά για 40 εκατ. ευρώ και προσέθεσε πως έχει στείλει 43 υποθέσεις για σπατάλη χρημάτων στον εισαγγελέα, σημειώνοντας πως «έχουμε και καταδίκες πρέσβεων από ελληνικά δικαστήρια».

Για Novartis: «Ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι»

Τέλος, ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε πως δεν θα κάνει σχόλια δικαστικού χαρακτήρα και συμπλήρωσε: «Σκάνδαλα υπάρχουν. Και το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και το ηθικό πλεονέκτημα που θέλει να έχει ο ίδιος ο λαός, απαιτεί αυτά τα σκάνδαλα να πάνε για κάθαρση». Αν δεν εμπλέκονται, επισήμανε πως θα είναι ευτυχής να αποδείξουν την αθωότητα τους και ότι δεν εμπλέκονται, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος θα ψηφίσει για μια εξεταστική επιτροπή και θα στηρίξει τη διαδικασία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ