Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

«Το αγοράκι με τα λαχεία και τα μπαλόνια»



ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αφιερωμένη σ΄ όλα τα παιδιά του κόσμου.

 

Του Ευάγγελου Κ. Ιωακειμίδη

 

Έκανε κρύο φοβερό, έπεφτε χιόνι πυκνό και είχε αρχίσει να νυχτώνει• το βράδυ, το τελευταίο βράδυ του χρόνου 1967 πλησίαζε. Αλλά παρά το κρύο και το σκοτάδι, ένα φτωχό αγοράκι, πεινασμένο και θλιμμένο, γύριζε στους δρόμους πουλώντας λαχεία και μπαλόνια.

 

Μία κρύα Παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι της χιονισμένης πόλης - χαρούμενοι και ζεστά ντυμένοι, με τα όμορφα παλτουδάκια τους, φορτωμένοι με ψώνια και δώρα - περπατούσαν βιαστικοί προς τα σπίτια τους, αγνοώντας ένα μικρό πλανόδιο αγοράκι που φώναζε πάρτε κύριοι πρωτοχρονιάτικα λαχεία. Σήμερα με την αλλαγή του χρόνου κληρώνει.

 

Έτσι λοιπόν το αγοράκι περπατούσε πεινασμένο και θλιμμένο μέσα στο κρύο. Κρατούσε ένα κοντάρι στο χέρι του με λαχεία και στο άλλο μπαλόνια, και στην τσέπη του είχε τις πενιχρές εισπράξεις απ' τα λίγα λαχεία που είχε πουλήσει στους δρόμους. Δεν είχαν αγοράσει εκείνη την ημέρα μπαλόνια παρά μόνο μερικά λαχεία. Μόνο μερικά λαχεία είχε πουλήσει σε κάποιους περαστικούς κι αυτοί τα αγόρασαν επειδή το είδαν παιδί και σκέφτηκαν πως μπορεί να ήταν τυχερό. Είσαι τυχερός ρε τον ρώτησαν? Το παιδάκι χαμογέλασε πικρά! Τι ειρωνεία! Σήκωσε το βλέμμα του και τους κοίταξε μ' εκείνα τα θλιμμένα μάτια και τους απάντησε ΝΑΙ ΝΑΙ. Διάλεξέ μας τότε από ένα πρωτοχρονιάτικο λαχείο για να δούμε πόσο τυχερός είσαι!. Άντε κάνε γρήγορα μικρέ γιατί παγώσαμε. Μάλιστα κύριε, ορίστε τα λαχεία σας, καλά κέρδη και καλή πρωτοχρονιά. Στη συνέχεια δεν μίλησε καθόλου. Μερικά δάκρυα έτρεξαν στα παγωμένα του μάγουλα. Έτρεμε από το κρύο και την πείνα καθώς σερνόταν εδώ και εκεί - προσωποποίηση της δυστυχίας - το κακόμοιρο αγοράκι.

 

Με τρεμάμενη φωνή, ψιθύριζε αχνά πως πουλούσε λαχεία και μπαλόνια για να ζήσει.

 

Ενώ περνούσε έξω από ένα κατάστημα και έτσι όπως κοιτούσε ένα ζευγάρι γάντια στη βιτρίνα του καταστήματος, τον φώναξε μια καλοντυμένη κυρία να περάσει μέσα στο κατάστημα για να αγοράσει λαχεία. Τα χέρια του ήταν τόσο παγωμένα που μόλις μπήκε μέσα του έπεσε το κοντάρι με τα λαχεία. Το σήκωσε και το ακούμπησε δίπλα από μια σόμπα. Η κυρία του πρότεινε να της διαλέξει τέσσερα πρωτοχρονιάτικα λαχεία λέγοντάς του «άντε να δω πόσο τυχερός είσαι». Το αγοράκι καθώς προσπαθούσε με τα παγωμένα χέρια του, που δεν μπορούσε να τα ελέγξει, να κόψει τέσσερα λαχεία από διαφορετικές οκτάδες και δεκαεξάδες έσκισε κατά λάθος ένα λαχείο. Εκείνη τη στιγμή ξεφώνησε «ωχ και τώρα τι θα κάνω?» Η κυρία πήρε τελικά πέντε λαχεία μαζί μ' αυτό που έσκισε λιγάκι ο μικρός Βαγγελάκης. Μετά τον ρώτησε από πού είναι και αν πηγαίνει σχολείο. Πριν φύγει το μικρό αγοράκι ρώτησε πόσο κοστίζει ένα ζευγάρι γάντια. Θα σας δώσω λαχεία αντί για χρήματα της είπε. Η κυρία συγκινήθηκε! Έβγαλε από ένα συρτάρι ένα ζευγάρι γάντια και του τα έδωσε να τα δοκιμάσει. Ήταν ακριβώς το νούμερό του. Τα γάντια κόστιζαν 80 δραχμές. Ο μικρός έβγαλε από το κοντάρι μια δωδεκάδα λαχεία και έκοψε τα τέσσερα. Έκανε έναν υπολογισμό: 20 δραχμές το κάθε λαχείο επί τέσσερα λαχεία 80 δραχμές. Θα σας δώσω ακόμα τέσσερα λαχεία. Μα μικρέ μου αν μου δώσεις εμένα τέσσερα λαχεία πόσα πρέπει να πουλήσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα καταφέρεις να τα ξεπληρώσεις στο πρακτορείο? Ο μικρός άρχισε να κάνει υπολογισμούς για το πόσα λαχεία θα έπρεπε να πουλήσει και για το αν θα κατάφερνε να επιστρέψει στο πρακτορείο το κόστος των ογδόντα δραχμών των τεσσάρων λαχείων που θα έδινε για τα γάντια. Η κυρία δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά της. Το μικρό αγοράκι ήταν σκεπτικό, έβγαλε τα γάντια από τα χέρια του και τα επέστρεψε. Η κυρία τα άφησε πάνω σ' ένα πάγκο του μαγαζιού.

 

Μόλις άνοιξε την πόρτα για να φύγει λέγοντας ευχαριστώ, χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά άκουσε την κυρία να του λέει να μείνει για λίγο. Εσύ μείνε για πέντε λεπτά εδώ δίπλα στη σόμπα. Εγώ θα πάω στο διπλανό μαγαζί με τα πουκάμισα και θα έρθω αμέσως. Όταν γύρισε ήταν μαζί με κάποιον κύριο. Το αγοράκι σκέφτηκε ότι θα του αγόραζε κι αυτός λαχεία όπως και έγινε. Πως σε λένε αγόρι μου? Ρώτησε ο κύριος. Βαγγέλη με λένε! Πας σχολείο? Ναι στην έκτη δημοτικού. Ο Μπαμπάς σου με τι ασχολείται? Το αγοράκι σιώπησε. Έσκυψε το κεφάλι του κάτω και δεν μιλούσε. Γιατί δεν μιλάς Βαγγελάκη του λέει ο κύριος και τον χαϊδεύει στο κεφάλι. Όταν ο μικρός σήκωσε τα μάτια του ήταν βουρκωμένα. Πήρε το κοντάρι με τα λαχεία για να συνεχίσει τον αγώνα του και τους χαιρέτησε για άλλη μια φορά. Ο κύριος τον σταμάτησε και τον ξαναχαϊδεψε στοργικά. Δεν μου είπες αγόρι μου για τον μπαμπά σου και τη μαμά σου που σε ρώτησα. Ο μπαμπάς μου κύριε είναι στη φυλακή σ' ένα νησί πολύ μακριά και η μαμά μου τώρα είναι στο σπίτι αλλά την ημέρα δουλεύει σε μια βιοτεχνία και γαζώνει πουκάμισα σαν αυτά που έχετε στη βιτρίνα σας. Έχω κι έναν αδελφό πέντε χρονών. Η γιαγιά και ο παππούς είναι στο χωριό. Εκεί δεν αγοράζουν λαχεία ούτε μπαλόνια. Ο κύριος κοκκίνισε πήρε μια καρέκλα τη χτύπησε δυνατά στο δάπεδο κάθισε έβαλε τα χέρια του στο πρόσωπό του και ήταν σαν να του κόπηκε η λαλιά. Το αγοράκι κοιτούσε περίεργα και με μεγάλη απορία. Γεια σας φεύγω ξαναλέει. Τότε ο κύριος σηκώθηκε από την καρέκλα και του λέει ΟΧΙ ΟΧΙ αγόρι μου γύρνα πίσω θέλω να πάρω κι άλλα λαχεία. Αμέσως πήρε πάνω από τον πάγκο τα γάντια που είχε αφήσει η κυρία που ήταν η γυναίκα του και τα χάρισε στο αγοράκι. Του χάρισε επίσης ένα κασκόλ και του αγόρασε ακόμα πέντε λαχεία. Το αγοράκι χαμογέλασε και έτσι όπως αλληλοκοιτιόντουσαν ο κύριος του είπε όλα αυτά θα μου τα πληρώσεις δεν θέλω όμως δραχμές αλλά μια αγκαλιά και ένα φιλί. Έτσι εκείνη ήταν η τυχερή μέρα του μικρού αγοριού σε αντίθεση με το κοριτσάκι με τα σπίρτα του θλιβερού και συνάμα όμορφου παραμυθιού του Anton Pavlovich Chekhov (Αντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ).

 

Νιφάδες χιονιού κάθονταν στα κοντά κουρεμένα μαλλιά του, αλλά ο μικρός δεν σκεφτότανε ούτε την ομορφιά του ούτε το κρύο. Σε όλα τα παράθυρα έλαμπαν φώτα με τα Χριστουγεννιάτικα δεντράκια κι η μυρωδιά της ψητής γαλοπούλας, της χοιρινής μπριζόλας και των Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων έβγαινε από μερικά σπίτια: ήτανε παραμονή Πρωτοχρονιάς, κι αυτό μόνο σκεφτότανε το μικρό και δυστυχισμένο αγοράκι.

 

Μέσα στο κρύο το μικρό αγοράκι ζάρωνε τα ποδαράκια του όσο γινόταν πιο σφιχτά για να ζεσταίνεται. Δεν ήθελε να γυρίσει στο σπίτι, γιατί έπρεπε να πουλήσει τα λαχεία. Ούτε ένα μπαλόνι δεν είχε δώσει, άλλωστε και στο σπίτι που μένανε λόγω έλλειψης θέρμανσης έπεφτε να κοιμηθεί με τη φόρμα που του είχε φέρει η μητέρα του από μια βιοτεχνία που είχε δουλέψει.

Τα χεράκια του μικρού αγοριού ήτανε ξυλιασμένα. Εκατοντάδες κεράκια φώτιζαν τα πράσινα κλαδιά των Χριστουγεννιάτικων δέντρων, όπου ήτανε κρεμασμένα μικροσκοπικά παιγνίδια, απ' αυτά που βλέπουμε στις βιτρίνες των μεγάλων καταστημάτων. Το μικρό αγόρι τα έβλεπε και τα επιθυμούσε. Έκλεινε μερικές φορές τα μάτια του για να τα αποκτήσει με τη φαντασία του. Τι όμορφα που ήταν τα τραινάκια, τα αεροπλανάκια, τα αυτοκινητάκια κ.λ.π.

 

Έστρεφε το βλέμμα του στον ουρανό να δει αν υπάρχουν αστέρια! Όταν έχει ξαστεριά κάνει περισσότερο κρύο το χειμώνα του έλεγε ο παππούς. Έτσι αφού χιόνιζε και δεν έβλεπε στον ουρανό αστέρια έλεγε μέσα του αυτό που του έμαθε ο παππούς του «ότι το κρύο ξεθυμαίνει όταν χιονίζει».


Ενώ βάδιζε στην πλατεία της πόλης γλίστρησε και έπεσε. Χτύπησε στο γόνατο αλλά από το κρύο δεν είχε καταλάβει ότι είχε ματώσει. Μέσα στον πόνο του είδε να στέκεται μπροστά του η αγαπημένη του γιαγιά, ευγενική και τρυφερή όπως πάντα, αλλά και γελαστή και χαρούμενη όσο δεν την είχε ξαναδεί ποτέ του. Αγόρι μου σου έφτιαξα πατάτες τηγανητές που σου αρέσουν. «Γιαγιάκα μου!» φώναξε ο μικρός. Πότε ήρθες απ' το χωριό? Που ήξερες ότι είμαι εδώ και ήρθες να με βρεις? Το μικρό αγοράκι φαντάζονταν έναν καλύτερο κόσμο με ζεστασιά, έναν κόσμο όπου να μην υπάρχει ούτε κρύο ούτε πείνα, ούτε δυστυχία, ούτε βάσανα.

 

Το άλλο πρωί βρέθηκε το αγοράκι κουρνιασμένο δίπλα στο μαγκάλι του φτωχικού σπιτιού και όταν άνοιξε τα μάτια του νόμιζε αυτά τα όσα του είχαν συμβεί εκείνο το βραδάκι την παραμονή της πρωτοχρονιάς ότι ήταν ένα όμορφο όνειρο. Ήταν όμως αλήθεια. Μόλις είδε τα γάντια και το κασκόλ δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Ρώτησε τη μαμά αν άκουσε από το ραδιόφωνο της γειτόνισσας κυρίας Ελένης τον αριθμό του πρωτοχρονιάτικου λαχείου. Δεν είχε κρατήσει ούτε ένα λαχείο για να δοκιμάσει την τύχη του. Ποια τύχη αλήθεια? Είναι θέμα τύχης ή είναι θέμα της κοινωνίας των ανθρώπων?

 

Οι ηλιαχτίδες της Πρωτοχρονιάς έλαμψαν πάνω από τη φτώχεια και τη δυστυχία του μικρού αγοριού που δεν είχε το δικαίωμα ούτε στα όνειρα για το μέλλον. Εκείνες τις χριστουγεννιάτικες μέρες ρωτούσαν τους συνομήλικους συμμαθητές και φίλους του γνωστοί, συγγενείς και διάφοροι άλλοι, το τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν κι εκείνα απαντούσαν, άλλος γιατρός, άλλος μηχανικός, άλλος δικηγόρος, άλλος καπετάνιος, άλλος πιλότος αλλά στο μικρό αγόρι δεν υπήρχαν περιθώρια έπρεπε να γίνει αγρότης ή εργάτης να δουλέψει για να συντηρηθεί η μαμά και ο μικρός αδελφός. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τον υπέροχο κόσμο που είχε πλάσει το μικρό αγόρι, ούτε ότι εκείνη την ημέρα χάραζαν οι ηλιαχτίδες της νέας χρονιάς έναν καλύτερο χαρακτήρα με ευαισθησίες, αγάπη, αισθήματα και συναισθήματα.

 

Μετά από τρεις μήνες πριν την 25η του Μάρτη το μικρό αγοράκι ένα Σάββατο γύρω στις 11:00 το πρωί περνούσε μπροστά από το φωτογραφείο του Βαλσάμη. Πάρτε κύριοι λαχεία. Το αγοράκι δεν ήξερε ότι ο φωτογράφος γνώριζε τον πατέρα του. Βαγγελάκη έλα εδώ αγόρι μου άκουσε να τον φωνάζει κάποιος. Παραξενεύτηκε ο μικρός και έσπευσε στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου έστεκε ο φωτογράφος μπροστά στην πόρτα του μαγαζιού του. Γεια σας κύριε αύριο κληρώνει το λαϊκό. Θα σου πάρω μια εξάδα και αν δεν κερδίσω θα σ' αγαπάω περισσότερο του λέει ο φωτογράφος και ξεσπάει σε λυγμούς. Γονάτισε αγκάλιασε το εντεκάχρονο αγοράκι και του είπε στο αυτί «ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους αγώνες του μπαμπά σου» έτσι να του πεις όταν τον ξαναδείς. Αυτό που σου λέω να μην το πεις σε κανέναν εκτός από τη μαμάς σου, του παππού και της γιαγιάς σου. Σύμφωνοι? Σύμφωνοι! Και κάτι ακόμα όταν περνάς από εδώ θα πηγαίνεις απέναντι εκεί στο τυροπιτάδικο, θα παίρνεις τυρόπιτα ή ότι άλλο θέλεις μόνο να έρχεσαι να μου το λες για να τα πληρώνω. Σύμφωνοι? Διαφορετικά δεν θα σου αγοράζω λαχεία και χαμογελάει. Σύμφωνοι του απαντάει ο μικρός.

 

Την ημέρα της 25ης του Μάρτη ο μικρούλης βγήκε για το μεροκάματο στην πλατεία της πόλης. Εκεί τον περίμενε μια υπέροχη έκπληξη. Οι φωτογράφοι της πλατείας τον αγαπούσαν και απαντούσαν ενίοτε στις ερωτήσεις του για το πώς εμφάνιζαν τις φωτογραφίες. Ο μικρός είχε την επιθυμία να γίνει φωτογράφος και τους το έλεγε, όμως η μοίρα οι αγώνες του και η θέλησή του χάραξαν τελείως διαφορετική πορεία. Εξάλλου ήταν πιο εύκολο να γίνει φωτογράφος από το να γίνει δικηγόρος ή γιατρός ή μηχανικός που απαιτούσαν έξοδα που η οικογένεια του δεν διάθετε και φυσικά καλύτερα από το να είναι ένας απλός εργάτης ή φτωχός αγρότης μέσα στο χώμα, τη λάσπη και το λιοπύρι του καλοκαιριού.

 

Μόλις το μικρό αγόρι εμφανίστηκε στην πλατεία με τα λαχεία στο ένα χέρι και στο άλλο τα μπαλόνια τον φώναξαν δυο φωτογράφοι να πάει προς το μέρος τους. Σε λίγο ήρθαν και οι υπόλοιποι. Έξι συνολικά οι φωτογράφοι σε διάφορες γωνιές της πλατείας. Χρόνια σου Πολλά Βαγγελάκη και του χαρίζουν ένα πορτοκαλί όμορφο κουτάκι. Το αγοράκι νόμιζε ότι είχε μέσα γλυκά ή σοκολατάκια και δεν το άνοιξε. Ένας από τους φωτογράφους του λέει να το ανοίξει. Το μικρό αγόρι μόλις έβγαλε το περιτυλιγμένο χαρτί είδε ότι στο καπάκι από το ντενεκεδένιο κουτάκι έγραφε Agfamatic. Το άνοιξε και μέσα ήταν μια φωτογραφική μηχανή. Πάλι δεν μπορούσε να πιστέψει σ' αυτό που έβλεπε. Έτρεξε γύρω στα τρία χιλιόμετρα πίσω στο σπίτι που ήταν στην έξοδο της πόλης για να το αναγγείλει στην μητέρα του. Μόλις έφτασε λαχανιασμένος βρήκε τη μητέρα του με την ποδιά να φτιάχνει ψωμί. Το μικρό αγόρι έβγαλε μια κραυγή χαράς και ευτυχίας. «Μαμά θα γίνω φωτογράφος και θ' ανοίξω ένα μικρό φωτογραφείο κι εσύ δεν θα δουλεύεις πλέον σε βιοτεχνίες θα κάθεσαι στο μαγαζί όταν εγώ θα βγαίνω για να φωτογραφίσω σε γάμους και βαφτίσια». Από τις φωνές ήρθαν μπροστά σ' εκείνο το μικρό σπιτάκι κάποιες γειτόνισσες που δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους.

 

Το μικρό εκείνο αγοράκι είναι σήμερα 62 χρονών. Πιο τυχερό από το κοριτσάκι με τα σπίρτα που οι φλόγες των σπίρτων δεν κατάφεραν να το ζεστάνουν.

 

Πάντα εδώ και χρόνια αυτές τις μέρες ψάχνω να βρω το εντεκάχρονο αγοράκι με τα λαχεία και τα μπαλόνια. Πάντα το βρίσκω! Είναι ριζωμένο μέσα στο βαθύ παρελθόν και ιδιαίτερα στον ψυχικό μου κόσμο. Πάντα θα θυμάμαι εκείνο το πικρό του χαμόγελο!!

 

Χρόνια σας Πολλά Συνάνθρωποι, Σύντροφοι και Φίλοι μου.

Σας χαιρετώ και σας εύχομαι Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος

και ό,τι καλύτερο στο εγγύς μέλλον.


Δρ. Ευάγγελος Κ. Ιωακειμίδης

Χημικός Μηχανικός M.Sc., Ph.D.

Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ.Π.

 

Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς


Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη, να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε, για την συσσώρευση γνώσεων.

«Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς…

Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρούμε μορφωμένους ?

1.      Πρώτα απ 'όλους, αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται απ' αυτές…

2.      Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα , με γενναιότητα και λογική…

3.      Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τις συνδιαλλαγές τους.

4.      Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα…

5.      Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους…

6.      Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους…

7.      Αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την πλούσια ζωή που έζησαν.

Τελικά, μήπως η μόρφωση δεν είναι τόσο θέμα Πανεπιστημίων όσο.…… παιδείας…

Και η παιδεία μεταλαμπαδεύεται κυρίως στα παιδικά χρόνια, από την οικογένεια, τις κοινωνικές συναναστροφές, το σχολείο και απ' ότι άλλο μαθαίνει το παιδί…

Μόρφωση είναι να ξέρεις να χειρίζεσαι ανόμοιες καταστάσεις, να γίνεσαι σοφότερος και να μπορείς να διαχειρίζεσαι τα πάθη σου…

Να μπορείς να έχεις σαφή διάκριση της εντιμότητας από την ατιμία , της ηθικής από την ανηθικότητα και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να ντροπιάζει και να μειώνει την ανθρώπινη υπόσταση σου.

 

Ο "καθωσπρεπισμός" των "Άριστων"

Ο "καθωσπρεπισμός" του σοβαροφανούς Έλληνα, ήταν και είναι το σήμα του συντηρητισμού, της υποκρισίας, και της μιζέριας του. Σήμερα, είναι και το "μεγάλο" πολιτικό επιχείρημα, εκείνων που αποτέλεσαν τα παρακλάδια ενός διεφθαρμένου συστήματος, εναντίον του Τσίπρα... Στην ουσία είναι ο αυτοσαρκασμός τους, αλλά δεν το καταλαβαίνουν.
Δε βλέπουν, δε τους αφορά, (μάλλον τους ενοχλεί...) τι εξελίσσεται στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αλλά το αν έβαλε τα χέρια στις ...τσέπες.
Μα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν δήλωσε ποτέ ότι είναι του σαλονιού κύριοι "αριστοκράτες"... ούτε και η στάση ζωής του δείχνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, γι' αυτούς, ούτε τα Βαλκάνια θίχτηκαν από αυτό, ούτε η Ευρώπη θίχτηκε, ούτε ο κόσμος όλος, που τον συγχαίρει για ό,τι κατάφερε, και τον αναγνωρίζει ως ηγέτη. Θίχτηκε, απλά, η εγχώρια "υψηλή" κουλτούρα του κουτσομπολιού και κάποιων ευνοούμενων του παρελθόντος. Και βέβαια, θυμάμαι τον Κων/ντινο Καραμανλή με το χέρι στη τσέπη του μπλέϊζερ, αλλά εκείνο ήταν στυλ...Ναι, έδειχνε κοσμοπολίτης, αλλά το χάλαγε ο ήχος της φωνής του. Αυτό, δεν τον εμπόδισε να είναι ηγέτης. Τον ίδιο έγινε και για τη γραβάτα του Τσίπρα...μέχρι που καθιερώθηκε το "χωρίς". Γιατί όσες γραβάτες, κι όσα κοστούμια φορέσει ένας ανόητος, πάλι ανόητος θα παραμείνει...

Η αναγκαιότητα της ανηθικότητας


 

Από το βιβλίο του Β. Ραφαηλίδη: Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας

 

http://www.enallaktikos.gr/ar18102el-vasilis-rafailidis-i-anagkaiotita-tis-anithikotitas.html?fbclid=IwAR1mF9iqBqt6zph1n5FeqiFeQgJlPeA2SQxU-88SQ2fTszoAQBVn5AB70-A#.XCMn_R67UEB.facebook

 

Η ιστορία βαδίζει το δύσκολο δρόμο της, ερήμην της ηθικής. Βέβαια, η ηθική υπάρχει πάντα, αλλά μόνο για να ελέγχονται από την κοινωνία τα καταστροφικά ένστικτα και ο άκρατος εγωισμός, μέσα από ένα πλέγμα απαγορεύσεων, που κατά κανόνα έχουν θεϊκή επικύρωση, ώστε να γίνονται, αν όχι περισσότερο πειστικές οι απαγορεύσεις, τουλάχιστον περισσότερο επίφοβες.

 

Κατά κάποιον τρόπο, οι δέκα εντολές είναι τα δέκα άρθρα του χριστιανικού ηθικού «συντάγματος» (κώδικα) πάνω στα οποία στηρίζονται οι επιμέρους ηθικοί νόμοι. Όμως, η τήρηση αυτού του «συντάγματος» δεν επαφίεται στο χριστιανισμό των χριστιανών, όπως το κυρίως ειπείν σύνταγμα στον πατριωτισμό των Ελλήνων, αλλά στο φόβο της τιμωρίας στον άλλο κόσμο. Που όσοι τον αψηφούν κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους στη Γη.

 

Σου λένε οι άνθρωποι, και δικαίως: Αυτόν εδώ τον κόσμο, τον βλέπουμε και τον ξέρουμε. Τον «άλλο κόσμο» όμως δεν τον βλέπουμε και γι' αυτό τον φανταζόμαστε, ή τον ονειρευόμαστε. Λοιπόν, ας τα βολέψουμε πρώτα στον ορατό κόσμο, κι ας αφήσουμε τη φροντίδα για τον αόρατο στους παπάδες, που είναι ειδικοί και ξέρουν καλύτερα.

 

Οι δυο κόσμοι, «αυτός» και ο «άλλος», πάντα μπέρδευαν ο ένας τον άλλο, σαν να στέκονταν εχθρικά ο ένας απέναντι στον άλλο: Αν πρόκοβες σ' αυτόν τον κόσμο, θα 'σουν ένας ανεπρόκοπος στον άλλο. Αλλά αν σιγουρευόσουν πως κέρδισες τον άλλο, θα αδιαφορούσες εντελώς για τούτον. Κι έτσι, τούτος ο κόσμος έγινε τελικά για τους έξυπνους κι ο άλλος για τους χάχες, όπως άλλωστε το λέει ρητά και κατηγορηματικά κι εκείνο το «,μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι».

 

Η υπερβολική φροντίδα για τη «βασιλεία των ουρανών» αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης των βασιλέων επί της Γης, καθώς και όλων των βασιλικών ή μη καθαρμάτων. Ο καθένας στο βασίλειό του, λοιπόν, κι ο φτωχός στο δικό του εις τους ουρανούς, ένθ' απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και στεναγμός.

 

Παρά ταύτα, παρά δηλαδή τις θεϊκά κατοχυρωμένες ηθικές απαγορεύσεις, η ανηθικότητα δεν έλλειψε ποτέ από τη Γη. Ευτυχώς, γιατί οι ηθικοί άνθρωποι εκτός από διαρκώς τρομαγμένοι εξαιτίας της ύπαρξης της κόλασης, είναι και βαθύτατα ανήθικοι στο βάθος βάθος. Διότι εξαρτούν την ηθικότητά τους από το αόρατο μαστίγιο του θεού, κι όχι από το ήθος, δηλαδή τη βαθιά και βιωματική κατανόηση της αξίας και της σημασίας του καλού εν τω κόσμω, που το πράττει κανείς χωρίς να περιμένει καμιά ανταμοιβή στον άλλο κόσμο, έτσι, γιατί είναι όντως καλός, κι όχι γιατί του είπε ο παπάς της ενορίας πως πρέπει να είναι καλός, για να πάρει το βραβείο στους ουρανούς, ως αριστεύσας μαθητής επί της Γης! Εδώ σε θέλω κάβουρα! να περπατάς στα κάρβουνα της γης και να μην καίγεσαι. Κι όχι να παριστάνεις τον καλό, ενώ δεν είσαι παρά ένα τρομοκρατημένο ανθρωπάκι, που είναι καλό θέλει δεν θέλει, του αρέσει δεν του αρέσει, το μπορεί δεν το μπορεί.

 

Πάντως, και παρά τις ηθικές απαγορεύσεις, η κοινωνία δεν ηθικολογεί. Ηθικολογούν μόνο τα άτομα. Για τον απλό λόγο πως η ηθική είναι μια προσωπική σχέση με το καλό και το κακό, ενώ η κοινωνία, παρόλο που αποτελείται από άτομα, δεν είναι το άθροισμα των ατόμων που τη συναποτελούν, αλλά ένα «μόρφωμα» όπως λέμε, δηλαδή μια «οντότητα» στατιστική και συνεπώς υπερπροσωπική. Μια ομάδα ανθρώπων που αποτελείται, ας πούμε, από σένα, από μένα κι από τον Φούφουτο, ή όποιον άλλο τέλος πάντων, που δρα σαν ομάδα χωρίς να εξατομικεύει τη δράση του καθένα, αλλά αθροίζοντας τη δράση του καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, δίνει ένα «άθροισμα» συμπεριφοράς που καμιά σχέση δεν έχει με τη συμπεριφορά του καθένα χωριστά, παρότι ο καθένας χωριστά παίρνει μέρος στον καθορισμό του αθροίσματος.

 

Θα καταλάβετε καλύτερα τη στατιστική έννοια (το μέσο όρο) του αθροίσματος αυτού, αν βρεθείτε σε μια διαδήλωση, όπου η μάζα ενεργεί και φέρεται, ηθικά ή ανήθικα, αναλώγως, σαν μια υπερπρόσωπη οντότητα (μόρφωμα). Είναι απόλυτα βέβαιο, πως μια τέτοια ομάδα ανθρώπων έχει μεγαλύτερη αίσθηση του κακού παρά του καλού. Γι αυτό, άλλωστε, φοβούνται τις ομάδες, κυρίως τις εξαιρετικά πολυάριθμες, οι εξουσιαστές. Ξέρουν τι τους περιμένει αν περιπλακούν σε μια ομάδα που ενεργεί ως μόρφωμα και όχι εξατομικευμένα. Κι η ομάδα αυτή έχει συγκροτηθεί για να υπερασπιστεί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντά της κι όταν αυτά είναι ζωτικά δηλαδή άμεσον σχέσιν έχοντα με τη ζωή των ατόμων, μπορεί να γίνει χαμός στην πιο απόλυτη κυριολεξία. Εκείνη τη στιγμή, το καθένα χωριστά από τα άτομα της ομάδας, στέλνει περίπατο την ηθική του, και το κακό εμφανίζεται σ' όλο του το καταστροφικό μεγαλείο.

 

Η τεράστια δύναμη της μάζας, που την τρέμουν οι πάντες, έχει τη ρίζα της σ' αυτή την προσωρινή έστω κατάργηση της καταναγκαστικής ηθικής, που όπως είπαμε δεν πρέπει να συγχέεται με το ήθος, δηλαδή με τη βιωματική και αυθόρμητη ηθικότητα, που δεν στηρίζεται στην ποινή και την τιμωρία. Μπορούμε να μιλάμε για το ήθος μιας ομάδας ανθρώπων, που κι αυτό είναι στατιστικά καθορισμένο (κατά μέσον όρο προσδιορισμένο), ποτέ όμως για την ηθική της ομάδας. Διότι η ομάδα, όταν δρα, ξεχνά αυτομάτως τις καταναγκαστικές ηθικές απαγορεύσεις. Κατά κάποιον τρόπο, απελευθερώνεται από την έξωθεν επιβεβλημένη ηθική, και δείχνει το πραγματικό και ουσιαστικό ήθος της - αν βέβαια αυτό υπάρχει στα άτομα που αποτελούν την ομάδα. Αν δεν υπάρχει... χαιρετίσματα στην εξουσία! Που αυτή κι αν είναι ανήθικη! (Κάθε εξουσία είναι εξ ορισμού ανήθικη. Η «καλή εξουσία» υπάρχει μόνο στον Παράδεισο).

 

Ο ιστορικός ρόλος της ανηθικότητας είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι της ηθικότητας. Απλή απόδειξη, οι ήρωες. Όπως ξέρουμε, έτσι ονομάζουμε συνήθως αυτούς που σκότωσαν όσο το δυνατόν περισσότερους εχθρούς και στο τέλος σκοτώθηκαν. Και μη μου πείτε, καλά τους έκαναν αφού ήταν εχθροί, γιατί θα αποδειχτείτε φρικαλέοι χριστιανοί. Άλλωστε, είδατε πολλά αγάλματα ηρώων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών; Το πολύ πολύ να είδατε κανέναν ανδριάντα πολιτικού, που δόξασε την πατρίδα δια των στρατιωτών, δηλαδή δια των εντεταλμένων δολοφόνων.

 

Σας το λέω και να το ξέρετε: Αν θέλετε να σας κάνουν άγαλμα, κάποτε, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τις ηθικές αναστολές. Εννοώ άγαλμα που να το στεφανώνουν στις εθνικές επετείους, κι όχι από τα άλλα, τα μονίμως αστεφάνωτα αγάλματα των ποιητών, που λειτουργούν ως άλλοθι στον κόσμο των βαρβάρων. Άλλωστε, στο σχολείο μας υποχρεώνουν να αποστηθίζουμε ημερομηνίες μαχών κυρίως, τουτέστιν ομαδικών και οργανωμένων σφαγών. Κι ύστερα μας ζητούν να γίνουμε καλοί και ηθικοί άνθρωποι. Τα κτήνη! Ενώ κάθε φορά που θα τα βρουν ζόρια, βάζουν μπροστά το μηχανισμό παραγωγής μαζικής ανηθικότητας, έναν έναν μας θέλουν ηθικούς. Τα ζώα!

 

Εγώ βρίζω κατά τη συνήθειά μου, όμως η ιστορία γράφει μονίμως στα παλιά της τα παπούτσια την ηθική μου αγανάκτηση. Η ιστορία δεν γράφεται από ηθικολόγους, γράφεται από ανθρώπους αποφασισμένους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν αν χρειαστεί για τα συμφέροντά τους. Που, πάρα πολύ συχνά τα βαφτίζουν ιδανικά για να μην καταλαβαίνουμε περί ποιων ακριβώς συμφερόντων πρόκειται. Όταν π.χ. μας προτείνουν να σκοτωθούμε για την πατρίδα (τι πρόταση κι αυτή, μα τον Δία) δεν μας λένε ότι πρόκειται να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα της ιθύνουσας τάξης της πατρίδας που κάνει τον πόλεμο, γιατί έχει σοβαρούς οικονομικούς λόγους να τον κάνει.

 

Είναι πολύ εύκολο να εφεύρει κανείς ιδανικά. Ακόμα και ο Τρωικός πόλεμος έγινε για το (αισθητικό) ιδανικό που επέβαλλαν τα μάτια της ωραίας Ελένης, κι όχι για τους θησαυρούς της Τροίας, που είχαν κάτσει στο μάτι των Αχαιών! Κοίτα να δεις πλάκα, φίλε μου! Να σε στέλνουν να σκοτωθείς, κι αν γυρίσεις ζωντανός να μη σου δίνουν μοιράδι από τη λεία, και να σ' αφήνουν να βολοδέρνεις με τα ιδανικά για τα οποία, λέει, έγινε ο πόλεμος. Τουλάχιστον οι αρχαίοι Έλληνες πρότειναν αισθητικά ιδανικά στους μελλοθάνατους. Ενώ εμείς οι τενεκέδες σκοτωνόμαστε για το «βασιλιά και την πατρίδα». Και καλά για την πατρίδα. Τσιμέντο να γίνει. Αμ, εκείνος ο βασιλιάς, πως διάολο γίνεται και γίνεται ιδανικό; Ω, τι κόσμος ηλίθιων μπαμπά Πλάτωνα!

 

Η πιο μεγάλη εφεύρεση του καπιταλισμού είναι το κολοσσιαίας σημασίας γεγονός πως παραμέρισε όλα τα άλλα ιδανικά και στη θέση τους έβαλε το χρήμα, όπως γινόταν πάντα στην ιστορία χωρίς να το ομολογούν καθαρά οι πολιτικάντηδες, και οι καθηγητές της ιστορίας που τους βοηθούν αποτελεσματικά. Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε, κι όταν έρθει η ώρα σου εξομολογήσου και άντε στο καλό. Ο Άγιος Πέτρος σε περιμένει στον Παράδεισο.

 

Ο καπιταλισμός, λοιπόν, έκανε καταμερισμό έργου και στην ηθική. Τοποθέτησε το «κακό» σε τούτο τον κόσμο και το «καλό» στον άλλο, ώστε οι κακοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε τούτο τον κόσμο και οι καλοί να παίζουν το κομποσκοίνι τους (ίσως και κάτι άλλο) όσο οι κακοί κάνουν «καλές δουλειές». Έτσι γινόταν πάντα στην ιστορία, αλλά ο καπιταλισμός επιτέλους είπε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Δηλαδή, δεν το βροντοφώναξε τ' όνομα. Το είπε από μέσα του για να μην τ' ακούσουν οι χαχόλοι και σταματήσουν να σκοτώνονται, για το βασιλιά (κοίτα να δεις πλάκα) και την πατρίδα

 

Γι' αυτό και πρόκοψε τόσο γρήγορα ο καπιταλισμός. Πρόκοψε, που λέτε, γιατί αναγνώρισε πως η ιστορία είναι «κακή» απ' την (δια τη φύση. Θέλω να πω, πως αναγνώρισε ότι η ιστορία φτιάχνεται και από τους ηθικούς και από τους ανήθικους, εναλλάξ ή κατά ζεύγος, θέλω να πω, μ' άλλα λόγια, πως η ιστορία δεν δίνη πεντάρα για την ηθική. Μπορεί να κλαψουρίζουν οι άνθρωποι μετά από κάθε μάχη, πάντως ο αγώνας δόθηκε και κερδήθηκε - κι αυτό έχει σημασία. Αν δοθεί χωρίς να κερδηθεί, τότε κλάψτα δικαίως. Στον καπιταλισμό μετράει μόνο η αποτελεσματικότητα, και ποτέ η ηθική. Αυτό, βέβαια, γινόταν — πάντα κι αυτό έκαναν και τα προγενέστερα του καπιταλισμού κοινωνικά συστήματα. Όμως, ο καπιταλισμός επιδίωξε την αποτελεσματικότητα παντί τρόπω — και γι' αυτό ακριβώς πρόκοψε και μεγαλούργησε. Σκέψου να κατακτάς την Αμερική, χωρίς, λέει, να σκοτώσεις ούτε έναν Ινδιάνο! Σκέψου να σου επιτίθονται οι φίλοι και γείτονες Τούρκοι για να σε λεηλατήσουν και συ, λέει, να τους λες: Μα, γιατί το κάνατε αυτό παιδιά! Δεν είναι ευγενικό! Μη με υποχρεώσετε να σας σκοτώσω και χάσω τον Παράδεισο στα καλά καθούμενα! Φύγετε, σας παρακαλώ, γιατί θα φωνάξω τον μπαμπά μου τον Ανδρέα.

 

Λοιπόν, ας αφήσουμε την πλάκα κι ας το πούμε καθαρά για να το καταλάβουν και οι... εθνικόφρονες (λες;) Το ήθος μετράει και στον άνθρωπο και στις κοινωνίες. Η ηθική όμως δεν μέτρησε ποτέ και σε τίποτα. Μπορεί κάποιοι να κέρδισαν τον Παράδεισο χάρη στην ηθική, αλλά μη μου ζητάτε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτούς, γιατί θα δυσκολευτώ να τις διασταυρώσω ως καλός και ευσυνείδητος δημοσιογράφος. Άλλωστε, ποτέ ο διευθυντής μου δεν με έστειλε με δημοσιογραφική αποστολή στον Παράδεισο. Με έστειλε στην Κίνα, στην Κούβα, στη Λιβύη, στη Σοβ. Ένωση και αλλαχού, αλλά από Παράδεισο, τίποτα. Κανένα νέο από τον Παράδεισο.

 

Εδώ που τα λέμε, πάντως, και ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι εδώ στη Γη. Ο καπιταλισμός το αντιλήφθηκε πολύ καλά αυτό. Βέβαια, άφησε την ηθική να δουλεύει υπέρ του ουρανίου Παραδείσου, αλλά αυτό το έκανε μόνο και μόνο για να μην αρχίσουν να ψάχνουν όλοι τον Παράδεισο στη Γη, σε μια εποχή που τα αγαθά είναι ακόμα λιγοστά, και συνεπώς ο παράδεισος της ευημερίας δεν μας χωράει όλους.

Πάντως, για πρώτη φορά με τον καπιταλισμό, και χάρη στη σωτήρια ανηθικότητά του (το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας) έγινε αντιληπτό από τον άνθρωπο πως ο Παράδεισος είναι δυνατό να υπάρξει σ' αυτή τη Γη. Αφού ήδη υπάρχει για πολύ περισσότερους, απ' όσους την εποχή της φεουδαρχίας, ή της δουλοκτησίας, σημαίνει πως μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο. Ε, ακριβώς αυτή τη διεύρυνση επιχειρεί ο σοσιαλισμός. Πατώντας σταθερά στη ματοβαμμένη ιστορία του καπιταλισμού. Που αν δεν ήταν βάρβαρος, που αν ήταν υπέρ το δέον ηθικός, ούτε λόγος για σοσιαλισμό. Γιατί το σοσιαλισμό τον προετοιμάζει ο καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός μπορεί να γεννηθεί με καισαρική τομή, όπως στη Ρωσία του 1917, αλλά δια παρθενογενέσεως, ποτέ των ποτών. Εμείς οι μαρξιστές δεν μυρίσαμε τον κρίνο για να κυοφορήσουμε το σοσιαλισμό. Θέλω να πω, ο σοσιαλισμός δεν φύτρωσε στα κεφάλια μας, έτσι, γιατί είμαστε οι ηθικοί και οι τίμιοι. Ο ηθικός σοσιαλισμός είναι δυνατός διότι προυπήρξε ο ανήθικος καπιταλισμός.

 

«Κεραυνοί» Αντώναρου προς Άδωνη

 «Ο αρχιγελοίος ακροδεξιός αντιπρόεδρος της Σαμαρικής Νεας Δημοκρατίας»

 

Νέα επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα ο Ευάγγελος Αντώναρος με αφορμή δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος φέρεται να ανέφερε πως: «Φέρνουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για να πιέσει να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ νωρίτερα είχε εξαπολύσει μύδρους κατά του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις δηλώσεις του για τη βόμβα στο Κολωνάκι.

Τώρα στο στόχαστρό του δεν βρέθηκε μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Άδωνης Γεωργιάδης, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «αρχιγελοίο ακροδεξιό αντιπρόεδρο της Σαμαρικής Νέας Δημοκρατίας», καθώς με τις δηλώσεις του «εκθέτει μια ολόκληρη παράταξη και στην ουσία διατυπώνει μια προσωπική προσβολή προς την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης».

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντώναρος γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

 

Evangelos Antonaros

την Πέμπτη

 

 «Ο αρχιγελοίος ακροδεξιός αντιπρόεδρος της Σαμαρικής Νεας Δημοκρατίας φερεται να έχει δηλώσει τα εξής: "Φερνουν τη καγκελλάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ για να πιέσει να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών." Θελω να πιστεύω ότι τέτοιου είδους παραληρηματικές συμπεριφορές εκφράζουν προφανώς μόνο τον ίδιο και τις κάθε μερα όλο και πιο φανερές ρίζες που έχει στον ακροδεξιό κι έντονα αντιευρωπαικό χώρο από τον οποίο μεταπήδησε με ευκολία στη ΝΔ. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο αλλά: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει ακέραια την ευθύνη για τον διορισμό του εν λόγω ατόμου στη θέση που έχει και τη διατηρηση του σ αυτήν αντιλαμβάνεται κάτι πολύ απλό; Οτι με όσα λέει δημόσια ο αναπληρωτής του εκθέτει και μια ολοκληρη παράταξη και στην ουσία διατυπώνει μια προσωπική προσβολή προς την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Λεει δηλαδή ότι η κ. Μερκελ δεν έχει δική της άποψη και άγεται και φερεται από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση για να έρθει στην Αθήνα. Δηλαδή η Γερμανίδα καγκελλάριος ειναι άβουλη και παραδομένη στον Τσίπρα Αλλά μπορεί και να μην έχει πάρει είδηση ο κ. Μητσοτακης. Ποιος ξέρει; Αλλωστε με τη συμπεριφορά του έχει αποδείξει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μεσα...Εστω και μεγάλο κοστος. Τις σχέσεις της χώρας με φίλους, εταίρους και συμμάχους....»

 

 

 

Γιουργκεν Κλοπ προπονητής της Λίβερπουλ.

«Είμαι αριστερός βέβαια.

Περισσότερο αριστερός παρά κεντρώος.

Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας.

Δεν είμαι ιδιωτικά ασφαλισμένος.

Ποτέ δεν θα ψηφίσω για ένα κόμμα επειδή υποσχέθηκαν να μειώσουν τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

 

Η πολιτική μου κατανόηση είναι αυτή: Εάν εγώ πηγαίνω καλά, θέλω και άλλοι να πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω δεξιά»

 

O Ερντογάν αποφοίτησε από Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα

Πήρε, λέει, πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά το 1981, ενώ αυτό ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα – Εξανάγκασε το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει απόφαση υπέρ του

 

https://fanpage.gr/plus/enimerosi/o-erntogan-apofitise-apo-panepistimio-pou-idrithike-ena-chrono-argotera/?fbclid=IwAR2odGDe3icUqXqzMDTFcPI4W7j0sfG-fccL0wna0_GY19nVDAL6kBS5eYc

 

Για ακόμα μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν φέρνει τους νόμους στα μέτρα του. Για να είναι κανείς υποψήφιος στην Τουρκία πρέπει να έχει πτυχίο. Ο Ερντογάν όμως δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πτυχίο. Και για να μην έχει μπλεξίματα τι αποφάσισε; Έβαλε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με τη

Ο «σουλτάνος» πήγε σε ισλαμικό σχολείο, τα λεγόμενα «Ιμάμ-Χατίπ», που εκπαιδεύουν θρησκευτικούς κήρυκες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, οι απόφοιτοι αυτών των σχολών μπορούσαν να συνεχίσουν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόνο στη θεολογία. Ο Ερντογάν, ωστόσο, εμφανίζεται να έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Όμως για να έχει δικαίωμα εγγραφής σε αυτήν χρειαζόταν ένα πιστοποιητικό που να αποδείκνυε ότι φοίτησε σε ένα άλλο σχολείο, εκτός από το Ιμάμ-Χατίπ.

Η υπόθεση με το αν έχει πτυχίο ο Ερντογάν πηγαίνει πίσω στο 2014. Από τότε ήταν θέμα συζήτησης αν τελικά έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο. Και παρά τις εκκλήσεις να παρουσιάσει αντίγραφο του πτυχίου του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν το έκανε ποτέ. Έχει όμως δικαιολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε, έκλεισε με δικαστική εντολή τον Ιούλιο του 2014!

Και επίσης παρά το πτυχίο που έχει κυκλοφορήσει με ημερομηνία αποφοίτησης το 1981 μάλλον είναι πλαστό αφού, το 1981 δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Αυτό ιδρύθηκε το 1982.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν τον έχουν προκαλέσει πολλές φορές να παρουσιάσει έστω έναν συμφοιτητή του. Αλλά εκείνος δεν το έχει κάνει. Όμως, μιλάει συνεχώς για τους συμμαθητές του στο Λύκειο… (σ.σ. κι αυτό, γιατί μάλλον μέχρι εκεί πήγε…).

Η έγκριτη δημοσιογράφος κ. Ayse Hur υπέβαλε αίτημα στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, όπου εντάχθηκε η Ακαδημία μετά το 1982 , με την οποία ζήτησε να μάθει πότε ενεγράφη και πότε αποφοίτησε ο Πρόεδρος από την Ανωτάτη Σχολή την οποία αναφέρει στο βιογραφικό του. Επίσης, ζήτησε κι ένα επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του από το Αρχείο του Πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μαρμαρά με επιστολή του ενημέρωσε την δημοσιογράφο ότι τα στοιχεία που ζητά εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.


Η απάντηση της δημοσιογράφου Μ. Κατσίμη στον Α. Σαμαρά για την ΕΡΤ


 

http://www.avgi.gr/article/10838/9433827/e-apantese-tes-demosiographou-m-katsime-ston-a-samara-gia-ten-ert?fbclid=IwAR01_0OVYO9k3LP2_qCEgXke7SfgkLJrrdRAwITQf2LJSlFf9gmS7itmoIc

 

16 Δεκεμβρίου 2018 11:39

 

«Όταν έμαθα ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε στο συνέδριο της ΝΔ και αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην εκπομπή μας, είπα να απαντήσω»

Απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά για τα όσα είπε στο συνέδριο της ΝΔ αλλά και στον "κανιβαλισμό" της εκπομπής "Ιστορικοί Περίπατοι" της ΕΡΤ από τα social media δίνει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια (μαζί με τον Πιέρρο Τζανετάκο) της εκπομπής, Μαριλένα Κατσίμη.

«Η αναφορά του στην ΕΡΤ ήταν το λιγότερο μπροστά στα υπόλοιπα εμφυλιοπολεμικά που περιείχε η ομιλία του. Η ιστορία δεν διδάσκει, αλλά δείχνει ότι οι εθνικιστικές κορώνες χωρίς υπαρκτή απειλή μόνο έβλαψαν και βλάπτουν την Ελλάδα όπως και τον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.

Αναλυτικά η ανάρτησή της στο facebook:

«Βασικός κανόνας στον κανιβαλισμό των social media είναι να αδιαφορείς όταν δέχεσαι επίθεση γιατί αλλιώς πυροδοτείς νέο κύκλο τοξικότητας. Όταν έμαθα όμως ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε στο συνέδριο της ΝΔ και αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην εκπομπή μας, ε είπα να απαντήσω.

Η δημόσια τηλεόραση βρίσκεται στο στόχαστρο και γι αυτό οι δημοσιογράφοι που δουλεύουμε στην ΕΡΤ πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ωστόσο λάθη γίνονται. Δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida, το οποίο αναπαράχθηκε από το Μακελειό και το Liberal (με μικρές τροποποιήσεις) γράφει ότι οι (παρουσιαστές της) ΕΡΤ έκλαιγαν επειδή ο ΕΛΑΣ έχασε τη μάχη της Αθήνας. Τα δημοσιεύματα αυτά, «πάτησαν» σε έναν ατυχή, είναι αλήθεια, τίτλο που μπήκε την ώρα που ένας από τους καλεσμένους στην εκπομπή-αφιέρωμα στα Δεκεμβριανά, ο ιστορικός του ΚΚΕ, Κώστας Σκολαρίκος εξηγούσε γιατί -κατά τη γνώμη του- έχασε ο ΕΛΑΣ από τον κυβερνητικό στρατό και τους Βρετανούς το 1944. Όσο για τα υπόλοιπα που γράφει το δημοσίευμα δεν έχει καν νόημα να τα αναφέρω εδώ. Η φαντασία οργιάζει. Έχουμε συνηθίσει πια και δεν μας πτοούν.

Από τότε που ξεκινήσαμε τους Ιστορικούς Περιπάτους νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι που αξίζει κι αυτό επιβεβαιώνεται από τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Να συζητάμε δηλαδή για την ιστορία είτε σε περιπάτους είτε στο στούντιο. Ξεκινάμε από το ότι αντικειμενική Ιστορία δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχει και μία ιστορική αλήθεια. Η ιστορία δεν προσφέρεται εύκολα για αντικειμενικότητα. Προσφέρεται όμως για μια έντιμη ανάγνωση. Γι' αυτό προσπαθούμε στις εκπομπές μας να παρουσιάζουμε πολλές και διαφορετικές τεκμηριωμένες και επιστημονικές απόψεις.

Είναι χαρακτηριστικό όμως (από όποιον χώρο κι αν προερχόμαστε) ότι δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να ακούσουμε τον άλλον, να μάθουμε κάτι από την άλλη άποψη. Σε κάθε εκπομπή που κάνουμε υπάρχουν αντιδράσεις και καταγγελίες. Το ΚΚΕ έχει τα πρωτεία γιατί μάλλον πιστεύει ότι μόνο η δική του αλήθεια υπάρχει στην ιστορία. Τα αντικυβερνητικά σάιτ βρίσκουν την ευκαιρία με ευτελή, κακοήθη και ψευδή δημοσιεύματα τύπου «Μακελειό» να ξεσπαθώσουν εναντίον της ΕΡΤ, άρα της κυβέρνησης. Αλλά και οι αριστεροί εν γένει ξινίζουν όταν ακούν απόψεις με τις οποίες διαφωνούν. Δεν θα ξεχάσω τις αντιδράσεις στην ερώτηση μου σχετικά με την ήττα του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά ή την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο ότι δηλαδή , μήπως καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα για την Ελλάδα. Σοκάρονται επειδή κάνω μια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν έχουν στο μυαλό τους.

Παρόλ΄ αυτά το γεγονός ότι οι εκπομπές αυτές έχουν ιδιαίτερα θετικό feedback σε πάρα πολλούς τηλεθεατές (παρά τις διαφωνίες τους), ιστορικούς και κριτικούς όλων των αποχρώσεων μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο εγχείρημά μας. Ένας φίλος πολύ καλοπροαίρετα μου είπε «τι θες και ασχολείσαι με αυτά τα θέματα, με θέματα που διχάζουν; Κάνε κάτι πιο ανάλαφρο.» Θεωρούμε ότι οι εκπομπές μας και όλη αυτή η δημόσια συζήτηση που γίνεται για την ιστορία μόνο καλό κάνει. Τα τραύματα δεν επουλώνονται χωρίς συζήτηση. Δεν είμαστε φυσικά γιατροί, ούτε το παίζουμε ειδήμονες και πολλές φορές κάνουμε λάθη πάνω στα οποία «πατάνε» κυρίως οι καλοθελητές. Διεκδικούμε όμως μια θέση στη δημόσια σφαίρα όπου θα μιλάμε και θα συζητάμε χωρίς να κανιβαλίζουμε και θα ακούμε και τον άλλον, θα το προσπαθούμε τουλάχιστον…

ΥΓ. Τώρα για τον κ. Σαμαρά, τι να πω. Η αναφορά του στην ΕΡΤ ήταν το λιγότερο μπροστά στα υπόλοιπα εμφυλιοπολεμικά που περιείχε η ομιλία του. Η ιστορία δεν διδάσκει, αλλά δείχνει ότι οι εθνικιστικές κορώνες χωρίς υπαρκτή απειλή μόνο έβλαψαν και βλάπτουν την Ελλάδα όπως και τον υπόλοιπο

 

Μάνος Χατζιδάκις, παραμονή Χριστουγέννων 1978


 

«Η Αθήνα ζει την αγιότητα των ημερών, σκυθρωπά, άχαρα και κουρασμένα»

 

Το «εορταστικό» κείμενο του που απήγγειλε ο συνθέτης στην εκπομπή του στο Τρίτο Πρόγραμμα ακριβώς πριν σαράντα χρόνια

 

https://www.lifo.gr/articles/proswpa_articles/219990/manos-xatzidakis-paramoni-xristoygennon-1978-i-athina-zei-tin-agiotita-ton-imeron-skythropa-axara-kai-koyrasmena?fbclid=IwAR1oIP-rPIazVn6QCrPRpem61HduIthZL_nn0VXySKVsr88dGGWU4dCcQaY

 

Ο μύθος των Χριστουγέννων κρατιέται με τη βία απ' τα παράθυρα και από τις πόρτες, κρεμασμένος σε πανύψηλα κι αφιλόξενα σύγχρονα σκυθρωπά κτίρια. Τον συντηρούν οι δραστηριότητες της αγοράς, τα συμφέροντα των εμπόρων, οι ανελεύθερες κυβερνήσεις και οι ακόμη πιο ανελεύθερες θρησκευτικές οργανώσεις, τέλος, οι αστοί και οι εργατικοί, πρόσφατοι μετανάστες στην αστική τάξη, που κατ' ουσίαν κυβερνάν τον κόσμο μας, και που επιθυμούν θρησκευτικές αιτιολογίες και παραδόσεις για διασκέδαση, απόλαυση κι' αμεριμνησία. Ούτε για τα παιδιά, δεν έμειναν τα σύμβολα ανέγγιχτα. Κι αυτά ακόμη προσπαθούν να ονειρεύονται μέσα από τις εφιαλτικές ειδικές εκπομπές της τηλεόρασης, κι από ένα σπίτι που τις μέρες αυτές, δεν έχει να προσθέσει κανένα αληθινό αγαθό, ούτε υποδομή για μια γενναία ονειροπόληση -ονειροπόληση ενός κόσμου ιδανικού, που να τον κυβερνάει ο Χριστός και οι Άγιοι του, με αρχηγό τον Αη Βασίλη. Ιδιαίτερα στον τόπο μας, τα Χριστούγεννα γίνανε μέρες συναλλαγής και αυτοϊκανοποίησης. Ευκαιρία για μια ευρωπαϊκή παράσταση... Η γέννηση του Χριστού παραμένει πια μια επέτειος άγονη και χωρίς αίσθημα. Και η Αθήνα, σαν καπνιστό τσουκάλι οινομαγειρείου χωρίς φωτιά και θέρμανση, ζει την αγιότητα των ημερών, σκυθρωπά, άχαρα και κουρασμένα. Οι δρόμοι σκοτεινοί, φαντάζουν απείρως σκοτεινότεροι έτσι καθώς περιέχουν ολοένα και περισσότερο, αναίδεια, αναπηρία και ανανδρία.

 

Η δυστυχία ολοφάνερη στα μάτια των γερόντων, που φεύγουν κάθε μέρα από κοντά μας θλιμμένοι κι απροστάτευτοι, γνωρίζοντας καλά πια πως γεννήσανε λειψούς ανθρώπους και πολύ χιόνι, που ατέλειωτα θα τους σκεπάζει στους αιώνες. Τα κάλαντα, τα δώρα και οι αγιασμοί, δεν πείθουνε κανένα ότι προσφέρουνε αγάπη και παράδοση. Μόνο τα πρόσωπα μερικών παιδιών και μερικών γριών που περιφέρονται θλιμμένες, είναι ότι διαθέτει ο κόσμος μας, για ν' αγαπάς τις μέρες τούτες. Τα κάλαντα, τα δώρα και οι αγιασμοί, δεν πείθουνε κανένα ότι προσφέρουνε αγάπη και παράδοση. Μόνο τα πρόσωπα μερικών παιδιών και μερικών γριών που περιφέρονται θλιμμένες, είναι ό,τι διαθέτει ο κόσμος μας για να αγαπάς τις μέρες τούτες. Κι έτσι που ο μύθος των Χριστουγέννων έγινε δίσκος τουρισμού, ζωγραφική σε λαϊκή αγορά, σύνθημα αυτοκόλλητο σε πρακτορείο Προ-Πό, βγήκανε για σεργιάνι χιλιάδες αυτοκίνητα, να πουν τα κάλαντα τα εθνικά, τα θρησκευτικά και τα καταναλωτικά. Πόσο μας ξεκουράζει αυτό το ράντισμα πετρελαίου εις τας οδούς, για να στολίσουμε το σπίτι, για να φωτογραφίσουμε το στολισμένο κέντρο της πόλης, ν' αφήσουμε τα δώρα μας στους τροχονόμους αστυνομικούς και τέλος να επιστρέψουμε κατάκοποι την μεσημβρία σπίτι μας, για το απαραίτητο και παραδοσιακό γεύμα παραμονής... Απόσπασμα από το κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι «Η γέννηση του Χριστού και οι αμαρτίες των νεαρών μαθητών όταν παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας» που απήγγειλε στο ραδιόφωνο ο συνθέτης την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 1978 και δημοσιεύτηκε αργότερα στην ανθολογία «Τα σχόλια του Τρίτου» (Εκδόσεις Εξάντας).

 

Πηγή: www.lifo.gr

 

Γιάννης Πασαλίδης,

Η μεγάλη μορφή της αριστερά

 

https://www.koutipandoras.gr/article/giannis-pasalidis-i-megali-morfi-tis-aristeras?fbclid=IwAR3vVvCl6kFrcP79luH-MSt4N4ltkV-jJGPyZS_KCcn0TwWYB3dxlHMNYwk#.XBwx_HIWL-B.facebook

 

Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του γιατρού, βουλευτή και προέδρου της ΕΔΑ  Γιάννη  Πασαλίδη, πραγματοποίησε απόψε, παρόντος του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

 

Στην εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ομιλητές ήταν ο Κώστας Ελευθερίου, δρ. Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής και η Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Ελευθερίου στην ομιλία του υπό τον τίτλο "Γιάννης Πασαλίδης: ένας ηγέτης διαχρονικό πρότυπο για την Αριστερά" είναι αναγκαίο να αναδειχθούν εκείνα τα στοιχεία της πολιτικής πορείας του Γ. Πασαλίδη τα οποία είναι σημαντικά για το σήμερα, όπου "εκδηλώνεται βαθιά δυσπιστία για την πολιτική και τους πολιτικούς στους οποίους δεν αποδίδονται αξιακά χαρακτηριστικά".

Επισήμανε ότι τα τρία σημαντικά στοιχεία της πολιτικής πορείας του Γ. Πασαλίδη ήταν η πλήρης συνείδηση της ιδεολογικής του θέσης, η δράση του πάντοτε εντός συλλογικοτήτων και η επιβεβαίωση της πολιτικής του αντίληψης με την κοινωνική του παρουσία.

Ακόμα ο Πασαλίδης θεωρούσε ότι στόχος της ιστορίας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η χειραφέτηση και ένας καλύτερος κόσμος.

Αναπτύσσοντας στην ομιλία του τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά του Γ. Πασαλίδη είπε ότι ενδιαφερόταν πάντοτε για την ανάπτυξη του κινήματος, την υπεράσπιση του λαϊκού κόσμου και την διατύπωση εναλλακτικής πρότασης από την Αριστερά.

Επίσης, ο Πασαλίδης, ουδέποτε, όπως τόνισε, υπήρξε αυτόνομος περιφερόμενος πολιτευτής, αλλά πάντοτε διαφύλασσε κάθε συλλογικότητα εντός της οποίας δρούσε.

Επιπλέον και καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Πασαλίδης ως γιατρός βοηθούσε στο μέγιστο βαθμό τους φτωχούς ανθρώπους, ο κ. Ελευθερίου υπογράμμισε ότι "αυτό δεν το εξαργύρωσε ποτέ".

"Όλα του τα χαρακτηριστικά του δίνουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία, η πολιτική του πορεία έδωσε περιεχόμενο στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς" υπογράμμισε ο ομιλητής.

Από την "έμπρακτη απόδειξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς" μέσω της συνολικής πορείας του Πασαλίδη ξεκίνησε την ομιλία του υπό τον τίτλο "Γιάννης Πασαλίδης: ο "γιατρός των φτωχών", η εμβληματική μορφή της Αριστεράς και του κοινοβουλίου" ο Σπύρος Κουζινόπουλος.

Στάθηκε στους σταθμούς της ζωής του Γ. Πασαλίδη ο οποίος γεννήθηκε στην Σάντα της Τραπεζούντας στις 25 Οκτωβρίου 1880, με την οικογένειά του να μετοικεί στην Γεωργία και τον ίδιο να φοιτά στην Τιφλίδα και κατόπιν στην Οδησσό, όπου και έζησε την επανάσταση του 1905.

Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, και τάχθηκε με τους μενσεβίκους και τον Γκ. Πλεχάνοφ. Αποβλήθηκε από την Ιατρική Σχολή και τελείωσε τις σπουδές του στο Παν. Λομονόσωφ.

Μετά το 1917, ο Γ. Πασαλίδης άσκησε ουσιαστικά καθήκοντα υπ. Εξωτερικών στην κυβέρνηση των μενσεβίκων στην Γεωργία έως το 1921.

Σε άρθρο του στις 7 Φεβρουαρίου 1922 διατύπωσε την άποψη ότι "ο μπολσεβικισμός είναι ουτοπία" και όπως είπε ο ομιλητής ήταν η τελευταία φορά που ο Πασαλίδης μίλησε κατά της ΕΣΣΔ, την πορεία της οποίας έκτοτε παρακολουθούσε και υπερασπιζόταν.

Το 1922 εγκαθίσταται στην Θεσσαλονίκη, αρχικά στη Χαριλάου και εν συνεχεία στο κέντρο της πόλης, και το 1923 ιδρύει τον Σύλλογο Καυκασίων και εκδίδει το περιοδικό "Μακρινές φωτιές" με περιεχόμενο θέματα που αφορούσαν τον Ελληνισμό του Πόντου.

Από το 1923 έως το 1930 εργάσθηκε στο Ρωσικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, συνεργάστηκε με τη "Δημοκρατική Ένωση" και εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής και το 1931 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τον Ιανουάριο του 1936 τάχθηκε υπέρ του Παλλαϊκού Μετώπου που πρότεινε το ΚΚΕ, ενώ αμέσως μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους ναζί στις 9 Απριλίου 1941, ίδρυσε την οργάνωση "Ελευθερία" η οποία προσχώρησε στο ΕΑΜ το οποίο ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 και στην Κεντρική Επιτροπή του οποίου ανεδείχθη.

Λόγω υποψιών για την δράση του φυλακίστηκε από τους ναζί στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), αλλά απελευθερώθηκε καθώς οι κατακτητές δεν είχαν απτά στοιχεία.

Όπως είπε ο κ. Κουζινόπουλος, "μέσα στις πιο μαύρες μέρες της Κατοχής" ο Πασαλίδης εξέδωσε την εφημερίδα "Σοσιαλισμός", την 1η Σεπτεμβρίου 1943.

Τον Οκτώβριο του 1944 ο Πασαλίδης αναδιοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και κατέβαλε προσπάθεια για εθνική συμφιλίωση με ομιλίες σε πολλές πόλεις. Στις 27 Αυγούστου 1945, στην Βέροια έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Ο Γ. Πασαλίδης αν και διαφώνησε με την απόφαση του ΚΚΕ για αποχή από τις εκλογές του 1946, εντούτοις πήρε μέρος στην καμπάνια για την υποστήριξη της απόφασης αυτής. Συνελήφθη στις 30 Απριλίου 1947 και η απόφαση για εξορία στον Αη Στράτη, "ξεσήκωσε", όπως είπε ο ομιλητής "κατακραυγή".

Μετά το 1950 αφιερώθηκε στην δημιουργία πολιτικού σχήματος που θα ήταν "έκφραση όσων πλαισίωσαν το ΕΑΜ" και στάθηκε πρωτεργάτης στην ίδρυση της ΕΔΑ την οποία και προσπάθησε να θωρακίσει.

Η ΕΔΑ από πολιτικό σχήμα συνασπισμού μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα στην πρώτη της Συνδιάσκεψη τον Ιούλιο του 1956 και ανεδείχθη σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958.

Ο Γ. Πασαλίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα το 1960, ενώ στην επιστροφή αντιμετώπισε, όπως και η ΕΔΑ το κλίμα άγριας τρομοκρατίας που κορυφώθηκε με τις "εκλογές βίας και νοθείας της 29ης Οκτωβρίου 1961" στις παραμονές των οποίων δολοφονήθηκαν οι νεολαίοι της ΕΔΑ, Στέφανος Βελδεμίρης στις 25 Οκτωβρίου στην Επτάλοφο Θεσσαλονίκης και Διονύσης Κερπινιώτης, την Κυριακή των εκλογών στο Δεμίρι Αρκαδίας.

"Δολοφονήθηκαν από το παρακράτος που το 1963 δολοφόνησε τον βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη" επισήμανε ο κ. Κουζινόπουλος.

Η χούντα έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό τον 87χρονο πλέον Γ. Πασαλίδη ο οποίος πέθανε στις 15 Μαρτίου 1968 και ετάφη υπό συνθήκες αφόρητης τρομοκρατίας.

"Ήταν υπόδειγμα αγωνιστή και εκφραστής των ιδεών του λαού. Πέθανε "στη ψάθα χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο" τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σπ. Κουζινόπουλος.

Στους βασικούς σταθμούς της πολιτικής πορείας του Γ. Πασαλίδη επικεντρώθηκε στην ομιλία της υπό τον τίτλο "Η πολιτική δεν είναι λαθρεμπόριο. Σταθμοί στη διαδρομή ενός σοσιαλιστή ηγέτη", η Ιωάννα Παπαθανασίου σημειώνοντας ότι η πρώτη φράση του τίτλου της ομιλίας της ανήκει στον Γιάννη Πασαλίδη από μια συνέντευξή του το 1936.

Χαρακτήρισε την ζωή του Πασαλίδη "πλήρη" προσθέτοντας ότι αυτή μπορεί να περιοδολογηθεί σε τρεις περιόδους.

Η πρώτη αφορά στην διαμόρφωση του τέκνου του παροικιακού Ελληνισμού με τις επαναστάσεις του 1905 και του 1917, την "κατάλυση της κυβέρνησης των μενσεβίκων στην Γεωργία το 1922", και την αποστασιοποίησή του από τους μπολσεβίκους.

Η δεύτερη αφορά στη είσοδό του στην ελληνική πολιτική σκηνή με την συνολική αυτή περίοδο να ξεκινά από το κίνημα Γονατά-Πλαστήρα, τον Σεπτέμβριο του 1922 και να "τελειώνει" με την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά στις 4 Αυγούστου 1936.

Η τρίτη περίοδος, σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου ξεκινά με την Αντίσταση, την "κοινωνική επανάσταση του ΕΑΜ" και "τελειώνει" με την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Η Ι. Παπαθανασίου είπε ότι η ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 συνιστούσε δικαίωση των αγώνων του Γ. Πασαλίδη, καθώς, όπως είπε, "είχε καταφέρει να περάσει τους ηττημένους στην απέναντι πλευρά".

Στην σημερινή εκδήλωση, μίλησε και ο εγγονός του Γ. Πασαλίδη, Γιάννης Νισήριος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το 1951 ο Πασαλίδης είχε πει "λησμονούμε τον διχασμό και απλώνουμε το χέρι", ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε μια συνάντηση με τον Πασαλίδη και παρότι εγνώριζε πως ήταν σφόδρα αντιμοναρχικός, από σεβασμό του δώρισε ένα πακέτο με τον αγαπημένο του καπνό, και ότι πριν "φύγει" ο Πασαλίδης είπε "από τον λαό προέρχομαι και ουδέποτε τον εγκατέλειψα".

Τέλος, ο συντονιστής της εκδήλωσης Ηλίας Νικολακόπουλος, χαρακτήρισε ως σημαντική στην πορεία του Πασαλίδη την "συμπόρευση με το ΚΚΕ έστω και με διαφωνίες" με "στόχο την εμπέδωση της δημοκρατικής ομαλότητας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ