Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η ιδεολογική κατασκευή των «τριών Ιεραρχών»

Γιώργος Ν. Οικονόμου


Η υπουργός Παιδείας ανήγγειλε για την 30ή Ιανουαρίου εκδηλώσεις στα σχολεία για τους «τρεις Ιεράρχες», που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. 

Για μια ακόμη φορά η υπουργός φαίνεται αδιάβαστη, διότι η αλήθεια είναι διαφορετική, όπως φαίνεται στη συνέχεια1.

Η εδραίωση του Βυζαντίου στηρίχθηκε στη δίωξη του κλασικού ελληνικού πολιτισμού, με τη συνεργασία αυτοκρατόρων και Πατριαρχείων. Καταστατική αρχή του ήταν η εξαφάνιση οτιδήποτε ελληνικού και ο καταναγκαστικός εκχριστιανισμός με κάθε μέσον. Μετά την καθεστωτική του επικύρωση, ο χριστιανισμός επιδίωξε να είναι και η μοναδική θρησκεία, ακυρώνοντας οιαδήποτε έννοια ανεξιθρησκίας. Τα γεγονότα βίας, λεηλασίας, τρομοκρατίας, καταστροφών, φόνων, καύσεως των βιβλίων είναι γνωστά και δεν είναι μεμονωμένα, αλλά μαζικά. Είναι ο βυζαντινός μεσαίωνας.

Σε αυτό το «θεάρεστο» έργο συνέβαλαν τα μάλα οι βυζαντινοί θεολόγοι, οι οποίοι δεν ήταν διδάσκαλοι της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και γραμματείας, αλλά της χριστιανικής ηθικής και πίστεως, της εξ αποκαλύψεως μοναδικής αλήθειας. Οι τελευταίοι διδάσκαλοι της αρχαιοελληνικής παιδείας ήταν οι εθνικοί φιλόσοφοι Πλωτίνος, Πορφύριος, Λιβάνιος, Πρόκλος, Δαμάσκιος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εναντίωσης στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό αποτελεί η γνωστή θεολογική τριάδα (Ιωάννης, Γρηγόριος, Βασίλειος).

Ο Ιωάννης χαρακτηρίζει τις εορτές των εθνικών «σατανικάς και πομπάς δαιμόνων» και επικρίνει την ελληνική φιλοσοφία, επειδή προβάλλει ιδέες αντίθετες προς το χριστιανικό δόγμα. Ενθερμος υποστηρικτής της «θεοπνευστίας» των χριστιανικών κειμένων και της εξ αποκαλύψεως αλήθειας, υβρίζει την πλατωνική πολιτεία ως «καταγέλαστον», καθώς και τον παλαιό του δάσκαλο Λιβάνιο, επειδή κατήγγειλε τον εμπρησμό του Ναού του Απόλλωνος στην Αντιόχεια ως έργο των Χριστιανών.

Οι ύβρεις του είναι δηλωτικές της «χρυσοστομίας» του: «Ω μιαρέ...ώ ληρόσοφε...άθλιε και ταλαίπωρε...». Υποστηρίζει ότι τον Ναό έκαψε ο ίδιος ο θεός των Χριστιανών και καταλήγει: «Πράγματι οι Ελληνες είναι πάντα παιδιά, δεν υπάρχει ώριμος Ελλην». Ο Ιωάννης, ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διέταξε την καταστροφή του Ναού της Αρτέμιδος στην Εφεσο.

Ο Γρηγόριος επιτίθεται λάβρος κατά της ελληνικής φιλοσοφίας, χαρακτηρίζοντάς την άχρηστη και νόθα. Συσχετίζει τους αιρετικούς με τον ελληνικό λόγο και τους στηλιτεύει, διότι αποτελούν ένα «καινόν ασεβείας εργαστήριον». Επιτιθέμενος κατά του Ιουλιανού, που επανέφερε την αρχαιοελληνική παιδεία, ο Γρηγόριος δεν παραθέτει επιχειρήματα, αλλά λιβελογραφεί και υβρίζει: «Ευηθέστατε και ασεβέστατε και απαιδευτότατε τα μεγάλα». Καταφέρεται επίσης κατά των Ομήρου, Ηρακλείτου, Αναξαγόρα, Επίκτητου, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη. Τέλος, στο δίλημμα που ο ίδιος θέτει, ποια είναι προτιμότερη, η αρχαιοελληνική παιδεία («έξω») ή η χριστιανική («ημετέρα»), η εκλογή του είναι σαφώς η δεύτερη.

Ο «ουρανοφάντωρ» Βασίλειος θεωρεί την πολιτική δευτερεύουσα και σχετικής αξίας, καθότι γήινη και αφορώσα το σώμα, ενώ ανώτερη είναι η θεία εξουσία που αφορά την ψυχή στη «μέλλουσα ζωή». Συνεπώς, είναι εντελώς αντίθετος τόσο στην αρχαιοελληνική αντίληψη, που θεωρεί την πολιτική ως πρώτιστη και ουσιαστική ιδιότητα του ανθρώπου (ὁ ἄνθρωπος φύσει πολιτικὸν ζῶον, γράφει ο Αριστοτέλης), όσο και στην πρακτική της αρχαιοελληνικής πόλεως, που χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή στην πολιτική. Απορρίπτει διαρρήδην τη δημοκρατία, που έχει ως βασική αρχή τη συμμετοχή όλων στην εξουσία και στις αποφάσεις.

Κατά τον Βασίλειο, πηγή της εξουσίας δεν είναι ο δήμος, αλλά ο θεός και ο μόνος ικανός να την ασκήσει είναι ο ελέω θεού βασιλεύς. Υποστηρίζοντας το δόγμα «ένας θεός, ένας βασιλεύς, μια οικουμένη», αντιστρατεύεται την αρχαιοελληνική αντίληψη, κατά την οποία πηγή της εξουσίας είναι ο δήμος και όχι ο μονάρχης ή ο θεός.

Το ποικιλοτρόπως προβαλλόμενο κείμενο «Ομιλία προς τους νέους» αναδεικνύει ακριβώς το αδύνατον της ειρηνικής συνύπαρξης ελληνικού πολιτισμού και χριστιανισμού. Το κείμενο αυτό είναι υπεράσπιση των χριστιανικών ιδεωδών και της εξ αποκαλύψεως αλήθειας. Η μόνη αποδεκτή αρετή είναι η πίστη, που προτείνεται ως ανώτερη της έρευνας και της έλλογης γνώσης. Απαξιώνει τον πραγματικό κόσμο προς όφελος της «άλλης ζωής», της «αιωνίου». Προκρίνονται έτσι όλες οι αξίες και σημασίες που είναι εντελώς αντίθετες με την αρχαιοελληνική πρακτική, ηθική και γνωσιοθεωρία. Οι αναφορές του, άλλωστε, στους Έλληνες συγγραφείς είναι επιφανειακές και επιλεκτικές, εξυπηρετούν τα ηθικολογικά του πρότυπα.

Είναι εμφανές πως οι «τρεις Ιεράρχες» δεν υπερασπίζονται την αρχαιοελληνική παιδεία, την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά το χριστιανικό δόγμα της μισαλλοδοξίας και της ετερονομίας. Η παιδεία ως έννοια και κοσμική πρακτική δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και δη στην Αθήνα. Επιφανείς αντιπρόσωποι είναι οι μεγάλοι φιλόσοφοι Δημόκριτος, Πρωταγόρας, Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης. Αυτοί θα έπρεπε να εμπνέουν μια πολιτική κοινωνία και όχι θεολογικές μετριότητες του βυζαντινού μεσαίωνα. Οι «τρεις Ιεράρχες» είναι τεχνητή κατασκευή των νεοελλήνων χριστιανών για ιδεολογική χρήση, την οποία η Δεξιά επιβάλλει αυταρχικώς σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

1.     Από το βιβλίο μου «Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο», εκδ. Εξάρχεια.

* διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Κοσμήτορες και πρόεδροι 28 Παιδαγωγικών τμημάτων: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα Κολέγια - 1


Κοσμήτορες και πρόεδροι 28 Παιδαγωγικών τμημάτων: 

Να αποσυρθεί η διάταξη για τα Κολέγια


 


“Η διάταξη συνιστά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και πλήττει καίρια τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων”



Αναλυτικά η ανακοίνωση:



H Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την προσπάθεια αναγνώρισης τίτλων σπουδών ιδιωτικών κολλεγίων ως ισότιμων με αυτούς ελληνικών Πανεπιστημίων, για τον διορισμό εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



Η Σύνοδος θεωρεί ότι η νομοθετική αυτή διάταξη συνιστά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πλήττει καίρια τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων που είναι υπεύθυνα για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και οδηγεί αναπόδραστα στην υποβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Σύνοδος ζητά την απόσυρση της σχετικής διάταξης.



Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών



ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΥΝΟΔΟΥ


Πρόεδρος: Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός

Αναπληρωτής Πρόεδρος: Αθανάσιος Αϊδίνης

Γραμματέας: Νικόλαος Ζαράνης



ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY



1. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ)

3. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.)



ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΑΠΘ)



4. Παιδαγωγική Σχολή (ΑΠΘ)

5. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ)

6. Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

7. Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, με έδρα την Φλώρινα

8. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα)

9. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Φλώρινα)



ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ)



10. Σχολή Επιστημών Αγωγής

11. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

12. Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ)



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ



13. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

14. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

15. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης,

16. Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής



ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ



17. Σχολή Επιστημών Αγωγής

18. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ)

19. Τμήμα των Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Π.Η.)



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



20. Σχολή Επιστημών Αγωγής

21. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης( Π.Τ.Δ.Ε.)

22. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (ΠΤΝ )



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ



23. Σχολή Επιστημών Αγωγής

24. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης( ΠΤΔΕ)

25. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ



26. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

27. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (αρχικά ως Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), 1983, με έδρα την Πάτρα

28. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ)


Κοσμήτορες και πρόεδροι 28 Παιδαγωγικών τμημάτων: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα Κολέγια - 2


Έγγραφο - φωτιά του ΔΟΑΤΑΠ «καίει» τη Νίκη Κεραμέως



Του Νίκου Μάστορα και της Χρύσας Βαϊνανίδη



Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αγνόησε επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ που έλαβε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, με την οποία η διοίκηση του Οργανισμού δια της προέδρου του κ.Ελένης Φ.Παπαδοπούλου, καθηγήτριας του Πολυτεχνείου της Κρήτης, της έδινε πλήθος σοβαρών επιχειρημάτων αντίκρουσης της προειδοποιητικής επιστολής της ΕΕ για την αναγνώριση πτυχίων εκπαιδευτικών από κολέγια! 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:





Το alfavita.gr αποκαλύπτει την επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ, με την οποία ο Οργανισμός έδινε επιχειρήματα στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να αντικρούσει την προειδοποίηση της ΕΕ που είχε λάβει, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου εξωτερικών η κ.Κεραμέως από τις 30 Ιουλίου 2019.

Στην προειδοποιητική επιστολή το Υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε τις απόψεις του υπουργείου Παιδείας μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, ώστε να απαντήσει στην ΕΕ, η οποία είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36 λόγω υπαγωγής της αναγνώρισης διπλωμάτων στον ΔΟΑΤΑΠ, για εκπαιδευτικούς που έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και δεν αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που έχουν χορηγηθεί βάσει συμφωνιών δικαιόχρησης, δηλαδή από κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ της ΕΕ.

Ο ΔΟΑΤΑΠ λοιπόν, στις 20/9/2019 με τετρασέλιδη επιστολή του με τίτλο "ΘΕΜΑ: Το με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΝΥ-ΕΕ 44722/30-7-2019 έγγραφό σας με θέμα «Παράβαση
2019/4061...» απάντησε αναλυτικά στις προειδοποιήσεις της ΕΕ, παραθέτοντας πλήθος νόμων και στοιχείων που, κατά τον Οργανισμό, αποδεικνύουν ότι:

1. «...οι ρυθμίσεις του ν. 3328/2005, όπως ισχύει, και οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλων προς τους απονεμόμενους από τα ΑΕΙ της ημεδαπής και επομένως ανάγονται στην εσωτερική οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, δεν υπεισέρχονται σε παράβαση διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει κριθεί ότι οι σχετικές με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων Οδηγίες δεν αφορούν την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών. 

Όπως αναφέρει ο ΔΟΑΤΑΠ, η παγίως και διεθνώς αποδεκτή διάκριση μεταξύ της αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας τίτλων σπουδών της αλλοδαπής και αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή πρόσβασης σε επάγγελμα τα οποία πιστοποιούνται από τίτλους σπουδών της αλλοδαπής καθώς επίσης και το ότι ο καθορισμός των προσόντων που απαιτούνται για την άσκηση επαγγέλματος εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του εθνικού νομοθέτη έχει διατυπωθεί σε σχετική νομολογία του ΣτΕ.

2. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 165 ΣΛΕΕ οι δράσεις των οργάνων της ΕΕ δεν μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τον συντονισμό των εθνικών νομοθεσιών στο πλαίσιο της αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας καθώς αυτή εμπίπτει στην κατά την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

3. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση στο ν. 3328/2005 - ο οποίος σε συνδυασμό με το άρθρο 16 παρ. 5 και 8 του Συντάγματος αποτελούν την ελληνική νομοθεσία η οποία διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας - προς τον σκοπό αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία αφορούν στην από επαγγελματικής άποψης εξέταση αλλοδαπών τίτλων και τα οποία ανέκαθεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες άλλων οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, θα συνεπαγόταν ανεπίτρεπτη παραβίαση των παραπάνω διατάξεων του Συντάγματος».

Ο ΔΟΑΤΑΠ, απέναντι στις απαιτήσεις της Κομισιόν, επικαλείται -μεταξύ άλλων- το άρθρο 165 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο «η Ένωση συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδείας υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και, αν αυτό απαιτείται, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους, σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και την πολιτιστική και γλωσσική τους πολυμορφία. (…).

Επίσης, επικαλείται το άρθρο 16 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους, η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Επίσης αναφέρει ότι ο νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ` αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους. Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Καταλήγει, τέλος, ότι ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το είδος της αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων την οποία κρίνει αναγκαία ο Έλληνας νομοθέτης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, είναι εξεταστέα υπό το πρίσμα της απαίτησης από αυτόν αυξημένων ακαδημαϊκού χαρακτήρα ιδιοτήτων ή προσόντων τόσο από τους κατόχους ημεδαπών όσο και από τους κατόχους αλλοδαπών τίτλων, ζήτημα το οποίο επίσης ανάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητά του.

Όπως όμως προκύπτει από τις εξελίξεις και το νόμο για τα κολέγια που ψηφίζεται στη Βουλή, η κ.Κεραμέως αγνόησε την επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ με την οποία θα μπορούσε η χώρα μας να αμυνθεί, και ενδεχομένως να κερδίσει την υπόθεση σε πιθανή παραπομπή της στο Ευρωδικαστήριο, και αποφάσισε να υπακούσει στην ΕΕ.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ

* Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει την αρμοδιότητα της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών που απονέμονται από ομοταγή ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής ως «ισότιμους» ή ως «ισότιμους και αντίστοιχους» προς τους απονεμόμενους τίτλους των ΑΕΙ της ημεδαπής.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Αποστολία (Λίνα) Ιωακειμίδη


Αποστολία (Λίνα) Ιωακειμίδη

(Ιωακειμίδη είναι γραμμένη στην ταυτότητα και όχι Ιωακειμίδου έτσι όπως αναγράφεται στην εφημερίδα.)
Η κόρη του αδελφού μου Κλήμη και της Βίκυς αλλά και ψυχικά δικό μου παιδί
ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η γλυκιά μου ανεψούλα εισήχθη πρώτη στο Παν/μιο Μακεδονίας με 19.336 μόρια και 12η πανελλαδικά.

Βαθμολογία εισαγωγής:
Μαθηματικά Ι: 20
Μαθηματικά ΙI: 20
Φυσική : 20
Πληροφορική : 19,7
Οικονομία Ι : 20
Οικονομία ΙΙ : 20
Έκθεση : 15,65
==============
Σύνολο μορίων: 19.336

Με την παραπάνω βαθμολογία μπορούσε άνετα να επιλέξει και να εισαχθεί σε οποιαδήποτε σχολή ήθελε ιδιαίτερα Ιατρική και στις υψηλόβαθμες σχολές των Πολυτεχνείων της χώρας.
Αποφοίτησε με άριστα από τη σχολή της.
Συνέχισε με υποτροφία τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Χρηματοοικονομικά. Αποφοίτησε πρώτη με βαθμό 9,35 που είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρώσει δίδακτρα.
Ως πρώτη απόφοιτη μεταπτυχιακή φοιτήτρια, τής ανατέθηκε να εκφωνήσει τον όρκο των αποφοίτων τής χρονιάς της στο τέλος του 2019 (Video)
Η μικρή Αποστολία (Λίνα) κατά τη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων, Γυμνάσιου και Λυκείου, μυήθηκε από τον θείο της, κάτι μυθικά καλοκαίρια, στις θετικές επιστήμες Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία όπου το αποτέλεσμα είναι εμφανέστατο.

Με αγάπη και περηφάνια

Ο Θείος Βαγγέλης