Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η Δικαστική εξουσία μπαίνει μπροστά και διευκολύνει την κυβέρνηση

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3318632
Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr                                
Αθήνα   16.7.2019
      
       Ενημερωτικό   σημείωμα   για  τις   αποφάσεις    του   ΣΤΕ(  1307-1316/2019)

  • Η  Ολομέλεια του   ΣΤΕ   έκρινε   ότι   είναι  συνταγματικά   νόμιμη η περικοπή  των  δώρων   των Δ.Υ, που έγινε  με το ν.    4093/2012.  Δεν  μπορεί  κανείς να μην εξοργιστεί,  αν διαβάσει την αιτιολόγηση  των ανωτάτων δικαστικών.  «Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επιδομάτων που ήταν αναγκαία σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα, εξασφαλίζουν «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».
  • Το    ΣΤ    τμήμα του ΣΤΕ   είχε   κρίνει   ότι η κατάργηση   των δώρων- επιδομάτων ,  που έγινε  με το ν.   4093/2012   αντίκειται   στα άρθρα   25 και 4 του Συντάγματος.  Η   Ολομέλεια  όμως του ΣΤΕ   με τις αποφάσεις   1307-1316/2019    έκρινε  κατά πλειοψηφία  ότι η κατάργηση των τριών επιδομάτων, «τεκμηριώνεται επαρκώς  και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης»…… «και   ανταποκρίνεται στους στόχους που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στην διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ»....
  • Μετά  την  απόφαση  αυτή , εφόσον  οι ανώτατοι  δικαστικοί  έκριναν ότι   μισθοί από   780  έως 1092  ευρώ εξασφαλίζουν «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης,   προτείνουμε  τη μείωση  των μισθών  των δικαστικών  στα επίπεδα   των Δ.Υ,  για να συνεισφέρουν   και οι ίδιοι   στην «προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης».
  • Είναι  προφανές  ότι  οι διεκδικήσεις   των εργαζομένων και συνταξιούχων  δεν  καθορίζονται  από τις  δικαστικές  αποφάσεις.  Μόνο  ο συντονισμένος   και ενωτικός  αγώνας  των  εργαζομένων  και συνταξιούχων  μπορεί  να  ανατρέψει τη μνημονιακή   πολιτική  της   Ε.Ε  και της κυβέρνησης.




                                      Για το    Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

           Ο  πρόεδρος                                                             Ο  Γ. Γραμματέας

        Τάσος   Σταυρόπουλος                                               Γιώργος  Τριβιζάκης
      




Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος προς ΥΠΕΘ κ. Κεραμέως



Η κ. Κεραμέως να μη σκεφτεί τις επόμενες εκλογές αλλά την επόμενη γενιά

21.09.2019, 15:16. efsyn.gr

       Για ακόμη μία φορά ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αποτελεί μια ψύχραιμη φωνή στον χώρο της ιεραρχίας και τοποθετείται για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και τις τελευταίες εξελίξεις.
«Είναι πολύ εύκολο να κρίνει κάποιος την απόφαση του ΣτΕ. Είναι, όμως, πολύ πιο δύσκολο να κατανοήσει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσαν συγκεκριμένα πρόσωπα ή σωματεία με τον τρόπο που εκείνοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα», σημειώνει ο μητροπολίτης και αναφέρεται στις ευθύνες των θεολόγων, των μητροπολιτών, του πρώην υπουργού Παιδείας, των αρχιερέων και της Ένωσης Αθέων.
Όπως συνεχίζει σε άρθρο του με τίτλο «Η αυτοκριτική μας με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ»:

«Η απόφαση του ΣτΕ ανήκει πλέον στην ιστορία. Τώρα η ευθύνη βρίσκεται και πάλι στα χέρια εκείνων των θεσμών που δεν κατάφεραν να βρουν τις λύσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο στη βάση της επιστήμης της Θεολογίας και της Παιδαγωγικής με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στα δικαστήρια. Το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστεί. Πολιτεία, Εκκλησία και Θεολόγοι μπορούν και πρέπει να διασώσουν ένα μάθημα θρησκευτικών που θα σέβεται την θρησκευτική παράδοση του τόπου, θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα παιδαγωγικά και επιστημονικά πρότυπα και δεν θα στοχεύει στην κατήχηση αλλά στην παροχή γνώσης για την πίστη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων που έχει διαμορφώσει καθοριστικά τον ελληνικό πολιτισμό και την ταυτότητα του έθνους μας.

Τα σχολεία μας δεν χρειάζονται ούτε κατηχητές ούτε απολογητές. Χρειάζονται εμπνευσμένους καθηγητές, επιστήμονες Θεολόγους που θα διδάσκουν ένα μάθημα γνώσης, ένα μάθημα πολιτισμού, ένα μάθημα σύμφωνα με τα επιστημονικά και παιδαγωγικά πρότυπα, ένα μάθημα ως μια άσκηση αγάπης με τα μάτια στραμμένα στον κόσμο και όχι στον εαυτό μας. Αλλά κοιτάμε προς τα έξω έχοντας πρώτα μάθει ποιοι είμαστε και τι σημαίνει αυτό που είμαστε. Ίσως αυτό το ταξίδι στο μάθημα των θρησκευτικών, να μπορούσαμε να το φανταστούμε όπως τα ταξίδια των ναυτικών μας. Ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο γνωρίζοντας θρησκείες, πολιτισμούς και γλώσσες αλλά δεν χάνονται και γυρίζουν πάντα στην πατρίδα τους πιο πλούσιοι και ισχυροί γιατί έμαθαν να κάνουν το σταυρό τους από την κοιλιά της μάνας τους, μιλούν την ίδια γλώσσα με αυτή που μιλούσε ο Οδυσσέας και προσεύχονται στην Παναγιά και στον Άι Νικόλα.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει μια ιστορική, μια προσωπική ευθύνη. Ας μην σκεφθεί το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος ή όφελος αλλά ας αποφασίσει με την καρδιά και το νου αναλογιζόμενη όχι τις επόμενες εκλογές αλλά την επόμενη γενιά».

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ…



Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ…
Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας. Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ.
Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά.
Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο στο οποίο βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, την κοπέλα στο ταμείο.
Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας, το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας.
Παιδεία είναι το να προστατεύουν με τα χέρια μας τον αδύναμο και να τα βάζουνε με το θεριό.
Παιδεία είναι το πόσο μπορούμε να έρθουμε απέναντι στο σύστημα και στους συστημικούς.
Παιδεία είναι η γενναιότητα, το θάρρος, η παλικαριά και η ευθύνη.
Παιδεία είναι να μην συκοφαντείς τον συνάνθρωπο συνάδελφό σου, τον γείτονα σου και οτιδήποτε διαφορετικό για να ικανοποιήσεις το κτήνος που έχεις μέσα σου.
Παιδεία είναι η αλήθεια, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα σε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου όπου τα πιστεύω σου να είναι στάση ζωής και όχι παρωδία και υποκρισία.
Παιδεία είναι ότι έχεις αποκτήσει να είναι με έντιμο τρόπο με την αξία σου, τις γνώσεις σου, το ήθος σου και την ταπεινοφροσύνη σου.
Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, να είσαι Φάρος μεσ’ το σκοτάδι και με τις φαραχτίδες σου ν’ ανοίγεις δρόμους για τους συνανθρώπους σου μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της ζωής, της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται το μέσα σου για το κοινό καλό. Για το ωραίο και τη σωτηρία του.


«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ,
ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ»
(André Breton)