Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ημερολόγοιο κορωνοϊού





Ημερολόγιο κορωνα-ϊού, 17 Μαρτίου 2020, περί νοσηλείας κατ' οίκον, περί φαινομενικής σταθερότητας νέων κρουσμάτων, περί θεραπευτικών εξελίξεων, περί Κορέας, περί μεταδοτικότητας και αρνητικού ελέγχου



1. Δημοσιεύθηκε μια εξαιρετική ανάλυση των κρουσμάτων στη Νότιο Κορέα από τις αντίστοιχες επιστημονικές ενώσεις της χώρας, και ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να έχουμε υπόψη για το μέλλον που θα συσσωρεύονται περιστατικά στην Ελλάδα είναι ότι 4 ουσιαστικά από τους 
22 θανάτους συνέβησαν στο σπίτι, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι ανέμεναν; εισαγωγή στο νοσοκομείο και εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση. Θα μου πεις, εδώ θα εισαχθούν όλοι, θα σου πω, μελλ. οντικά μπορεί να υπάρξουν προτεραιότητες επί συμφόρησης, και το δίκτυο της κατ' οίκον, εντατικής παρακολούθησης θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμο. Περισσότερα για την Κορέα 
στο 6.



2. Το ότι τα νούμερα στα νέα κρούσματα είναι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χαμηλά, προφανώς δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, θα ήταν ευχής έργο να ήταν πραγματικά, όμως και επίσημα αναφέρθηκαν σε "κορυφή παγόβουνου". Έγινε δε αναφορά σήμερα και στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science που έδειξε ότι ένα 86% αδιάγνωστων κρουσμάτων έτρεξε την διασπορά της νόσου στην Wuhan, αλλά αυτό το αντίστοιχο ελληνικό 86% φαίνεται δεν το φοβόμαστε ή το θεωρούμε αναπόφευκτο. Δεν μετράμε, κατ' επιλογήν όπως δηλώνεται (και ας αφήσουμε στην άκρη την όψιμη επιθυμία της WHO για test, test, test). Οργάνωση υπάρχει μεν, χρόνος κερδίζεται πολύς, ίσως κάποια στιγμή (την ερχόμενη εβδομάδα ίσως ; ) θα πρέπει να αναλυθεί από επίσημα χείλη ποιο ακριβώς είναι το πλάνο, και ποιο είναι το πλάνο για μετά από 2 μήνες, γιατί ακόμη και αν τα πάμε καλά, έχει άλλα ζητήματα μετά.



3. Νέα θεραπευτικά που κυκλοφορούν: από το πρωί έγινε δημοφιλές το kezvara, μονοκλωνικό κατά του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, sarilumab το επιστημονικό όνομα. Όπως και το tocilizumab που επίσης ακούστηκε επειδή το δοκίμασαν σε 2 ασθενείς στη Νάπολη, ΔΕΝ είναι φάρμακα κατά του ιου, είναι φάρμακα κατά των συστηματικών συμπτωμάτων που προκαλεί, της καταπληξίας και της αναπνευστικής δυσχέρειας. Γνωστό ρευματολογικό φάρμακο το εν λόγω, απαιτεί όμως πρότερο έλεγχο μήπως έχει λανθάνουσα φυματίωση ο ασθενής και τον στείλουμε πριν της ώρας του, και δε νομίζω πως προλαβαίνεις/ μπορείς αξιόπιστα να κάνεις τέτοιον έλεγχο σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά, άρα η χρησιμότητα μπορεί να είναι μόνο ως λύση απελπισίας. Ειπώθηκε ότι μάλλον σε παρόμοια οδό θα ανακοινωθεί και Ελληνική προσέγγιση.



4. Ενδιαφέρουσα θεραπευτική μελέτη είναι αυτή που θα τρέξει στην Αυστραλία, στο Queensland, με χλωροκίνη και kaletra (το αντι-HIV), αξιόλογη επειδή την τρέχει ο Paterson, που είναι κορυφαίος σοβαρότατος επιστήμονας στον χώρο των λοιμώξεων, άρα τον ακούμε με προσοχή. Τα ονόματα από τα δυνητικά φάρμακα θα τα μάθει και η μάνα μου μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία.



5. Πότε σταματά ο ασθενής να είναι μεταδοτικός; Παραμένει κρίσιμη ερώτηση. Βλέπουμε συνέχεια να ξεχειλώνουν οι χρονικές διάρκειες καραντίνας, και δεν είναι μόνο λειτουργικοί οι λόγοι επειδή ορισμένοι πρέπει να κινητοποιηθούν νωρίτερα. Εδώ είπε ένα πολύ σωστό πράγμα, που το ξεχνάμε και οι σχετικοί κάποιες φορές, ο Jay C Butler, που είναι Deputy Director για τις λοιμώξεις στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, σε μια χτεσινή ωραιότατη συνέντευξή του στο JAMA: το να βρίσκεις θετικό δείγμα σε κάποιον, αφού έχει θεραπευθεί, δεν σημαίνει ότι βρίσκεις ενεργό ιο, βρίσκεις απλά θραύσμα του, το RNA του, που δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε μεταδοτικότητα, μπορεί να είναι ό,τι ξέμεινε παροδικά από την επιτυχή αντιμετώπιση.



6. Σχετικά με τα λοιπά της Κορέας: από τους 22 συνολικά θανάτους που είχαν, οι 7 είναι μαζεμένοι σε κλειστή παραμελημένη ψυχιατρική δομή- σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα περιστατικά σε γηροκομείο του Σιάτλ, υπογραμμίζεται η ανάγκη απόλυτης εγρήγορσης εκεί. Τα Κορεάτικα παράδοξα είναι οι πολλές γυναίκες και τα πολλά κρούσματα στις ηλικίες 20-29, αλλά εξηγούνται επειδή τα 3/4 των κρουσμάτων είχαν σχέση με μια θρησκευτική οργάνωση. Πόσα τεστ έκαναν οι Κορεάτες; 94.000, για να βρουν 4.000 κρούσματα. Αναλογικά κάνανε μόλις διπλάσια από αυτά που κάναμε εμείς σε σχέση με τα κρούσματα, όμως έχει σημασία πότε τα κάνανε και δείχνουν να ξεμπερδεύουν.



7. Στα εμβόλια ουσιαστικά νέα δεν υπάρχουν, οι δοκιμές που ξεκίνησαν ελέγχουν αν είναι ανεκτές διάφορες δόσεις του εμβολίου της Moderna, προσοχή: ανεκτές, όχι δραστικές. Δυο λέξεις για τον χαμό που γίνεται με την Γερμανική εταιρεία που προσπαθεί να αγοράσει ο Τραμπ, την Curevac, βλέπε σχετική παράγραφο στο άρθρο για Εμβόλια και Θεραπείες: Είναι καλός και περήφανος τώρα που αρνήθηκε ο Χοπ, ο πρώην αδίστακτος κεφαλαιοκράτης; (Η Χοφενχάιμ πάντως, η ομάδα του για τους ποδοσφαιρόφιλους, χάρμα οφθαλμών, όσα πάνε κι όσα έρθουν, παλιά που έπαιζαν αυτό το πώς το λένε, ποδόσφαιρο).



8. Τέλος, από νέες δημοσιεύσεις βγήκε μια μεγάλη σειρά παιδιατρική από την Κίνα με 2143 παιδιά (αλλά τα 2/3 είναι μόνο κλινικά ορισμένα, δεν είχαν δείγμα), ενδιαφέρον είχε ότι τα βρέφη παρουσίασαν δυσανάλογα μεγαλύτερο ποσοστό βαρύτατης νόσου, αν και χωρίς θάνατο. Ένα άλλο ενδιαφέρον ήταν πως 1 στα 10 παιδιά με τεκμηριωμένη λοίμωξη ήταν εντελώς ασυμπτωματικό, αυτό πρέπει επί του παρόντος να θεωρείται ποσοστό αναφοράς. Επίσης όσον αφορά τις νέες δημοσιεύσεις που σαρώνουν το διαδίκτυο αυθαίρετα πολλές φορές, ήδη το JAMA, Νο3 κλινικό περιοδικό στον κόσμο, βγήκε και ανακοίνωσε πως υπάρχει πρόβλημα με πολλαπλές δημοσιεύσεις που χρησιμοποιούν τους ίδιους ασθενείς και προκαλούν σύγχυση. Οπότε προσέχουμε τι αναπαράγεται και τι σημασία έχει. (Και επειδή κάπου έχω σχολιάσει το άρθρο με τα αεροζόλ του ιου που παραμένουν τρεις ώρες, άρθρο που βγήκε τώρα στο New England, εξακολουθώ να θεωρώ πως έχει μεθοδολογικό ζήτημα η συσχέτιση αεροζόλ και μολυσματικότητας, 15 χρόνια attack scenarios κάνω, το έχω λιώσει το ζήτημα, θα σχολιαστεί κι εκεί).



9. Αυτή η εμμονή με τις μεταλλάξεις του ιου σε τίτλους "ειδήσεων" πρέπει να σταματήσει. Από τις δεκάδες μικρομεταλλάξεις που κάνει ο ιος στην εξελικτική του πορεία, καμία δεν έχει κλινική σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου