Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Κάθε χρόνο με το κλείσιμο και με το άνοιγμα του Πανεπιστημιακού έτους και του σχολικού έτους των δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων δημοσιεύω το παρακάτω κείμενο με τους τίτλους των συγκεκριμένων άρθρων.





Κάθε χρόνο με το κλείσιμο και με το άνοιγμα του Πανεπιστημιακού έτους και του σχολικού έτους των δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων δημοσιεύω το παρακάτω κείμενο με τους τίτλους των συγκεκριμένων άρθρων.





             1.     Ομότιμος καθηγητής σημαίνει: συνταξιούχος, ικέτης και ακίνδυνος!
             ΛΙΝΚ: https://peri-paideias.blogspot.com/2018/01/blog-post_31.html  

2.     Μασαβέτας Κυριάκος: Όταν μαθητευόμενοι μάγοι εκτελούν πειράματα και πανειδήμονες παραγοντίσκοι στήνουν προγράμματα σπουδών
ΛΙΝΚ:
https://peri-paideias.blogspot.com/2019/01/


3.     Μασαβέτας Κυριάκος: Από παρτουκλάκηδες έως παρτουκλαράδες...
ΛΙΝΚ:
https://peri-paideias.blogspot.com/2018/


4.     Μασαβέτας Κυριάκος: Παπαγαλία και Πανεπιστήμιο
ΛΙΝΚ:
https://peri-paideias.blogspot.com/2018/12/blog-post_13.html


5.     Λογικά διαγράμματα (Euler, Venn, Pierce, Shin): δυνατότητες και αδυναμίες
ΛΙΝΚ:
https://peri-paideias.blogspot.com/2020/


6.     Η ταξινόμηση από τη σκοπιά του μαθηματικού
ΛΙΝΚ:
https://peri-paideias.blogspot.com/2020/02/blog-post.html


7.     Μασαβέτας Κυριάκος: Θολοεμβρίθεια, το προσφιλές άθλημα των καμποτίνων
ΛΙΝΚ:
https://peri-paideias.blogspot.com/2019/

………………………………………………………………



Στον ιστότοπο (Blog) https://peri-paideias.blogspot.com υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που μπορείτε να μάθετε με λεπτομέρεια το τι γίνεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η διαφθορά είναι σε τέτοιο βαθμό που η οικονομική διαφθορά ΩΧΡΙΑ μπροστά σ’ αυτή που υπάρχει στα Ελληνικά ΑΕΙ. Για να καταλάβετε το μέγεθος της σήψης σας παραθέτω μια φράση από τα απομνημονεύματα του Harold Willsson ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, από το 1963 μέχρι και το 1976 και πρωθυπουργός της Αγγλίας για έξι χρόνια από το 1964 έως και το 1970 και για δεύτερη φορά για τρία χρόνια από το 1974 έως και το 1976.

Η φράση του Harold Wilson που έμεινε στην ιστορία: 

«ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΙ ΤO ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΩΣΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ… ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΕΚΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ...», συνήθιζε να λέει ο ίδιος ο Χάρολντ Ουίλσον πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1964-1970 και από το 1974-1976 και πανεπιστημιακός καθηγητής.  


Ο τότε αφορισμός του, βέβαια, δεν αφορούσε μόνο την κατάσταση εκείνης της περιόδου στη Βρετανία. Αυτά τα ευτράπελα που γινόντουσαν τότε στα Βρετανικά Πανεπιστήμια και η διαφθορά ΩΧΡΙΟΥΝ μπροστά σε ό,τι γίνεται σήμερα στα Ελληνικά ΑΕΙ





Στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σήμερα, υπάρχουν περίπου 7.500 καθηγητές με μόνη αποστολή, θεωρητικά, τη διδασκαλία και την έρευνα. Θεωρητικά, γιατί τα πειθαρχικά κατορθώματα, οι «παγωμένες» ΕΔΕ και οι άλλες καταγγελίες, η παραγραφή κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, η εγκατάλειψη της διδασκαλίας και τα άλλα περιστατικά που παρουσιάζουν από σήμερα τα «ΝΕΑ» ¬ αν μη τι άλλο ¬υπερβαίνουν αυτή την αποστολή είτε τη χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για επίτευξη υπόγειων στόχων είτε είναι τέτοια που προκαλούν ερωτηματικά και χρειάζονται έλεγχο. Η δημοσιογραφική ερευνά κατέγραψε από τα πιο απλά και συχνά φαινόμενα, που αφορούν καθηγητές-«Ναπολέοντες», οι οποίοι κατορθώνουν να κάνουν ταυτόχρονα 10-20 έρευνες, να επιβλέπουν άλλους τόσους υποψήφιους διδάκτορες, να διδάσκουν, να έχουν ίσως και εξωπανεπιστημιακή απασχόληση, μέχρι ιδιαίτερα σύνθετα και «σκοτεινά».



Ακόμη, λυσσαλέες αντιδικίες μεταξύ συναδέλφων για την «καρέκλα» ή για την χρησιμότητα της έρευνας καθενός και πρυτάνεις σε ρόλο «κυανόκρανου». Ιδιωτικές εταιρείες σε ονόματα συγγενών, που προωθούνται υπογείως μέσω της έρευνας. Καθηγητές που αντιγράφουν εργασίες, περίεργες απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων, κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, επιχορηγήσεις που εξαφανίζονται. Καταγγελίες για κλοπές και κακοδιαχειρίσεις, καθηγητές που χρησιμοποιούν για προσωπικές τους δουλειές Πανεπιστήμιο, φοιτητές και εργαζόμενους, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και εκμετάλλευση εργασίας φοιτητών. Παράτυπες εκλογές μελών ΔΕΠ και, αντιστοίχως, παραγκωνισμοί άλλων.



Κι αυτά δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό, όσα εντοπίσαμε από τα πολλά που ακούγονται. «Είναι, όμως, και εξαίρεση. Ο κανόνας έχει αληθινούς δασκάλους και πρωτοπόρους ερευνητές», τόνιζαν με έμφαση στα «ΝΕΑ» πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί στη διάρκεια της έρευνας. Πράγματι. Όμως, όσο κι αν οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, άλλο τόσο δείχνουν και το μέτρο των πραγμάτων. Και ο Κύριος Καθηγητής, βλέπετε, ενίοτε δεν διδάσκει και ερευνά μονάχα. Αποκτά, κατ' εξαίρεσιν, και άλλες ιδιότητες.



Ο ΕΝΑΣ ορκίστηκε, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Πανεπιστήμιο... Ο άλλος «εξαφανιζόταν» επί μήνες κι όταν αναζητήθηκε, με έκπληξη οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι ο καθηγητής τους ήταν «αγνώστου διαμονής»! Και για τους δύο
καθηγητές το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΙ επιφύλαξε την εσχάτη των ποινών: οριστική απόλυση.



Οι δύο καθηγητές είναι οι μοναδικοί που απομακρύνθηκαν οριστικά, με πειθαρχική καταδίκη, από τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατά την τελευταία εξαετία.
Αλλά, στο ίδιο διάστημα, δεν έλειψαν, μετρημένες στα δάχτυλα, είναι η αλήθεια και οι πειθαρχικές ποινές της προσωρινής απόλυσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η πειθαρχική ποινή περιορίστηκε σε χρηματικά πρόστιμα ή σε επίπληξη.

Τις περισσότερες φορές το πειθαρχικό συμβούλιο, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των τελευταίων ετών, καλείται να κρίνει πανεπιστημιακούς που «απουσίαζαν αυθαίρετα και αδικαιολόγητα» ή που ήταν «διπλοθεσίτες», χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Αυτά είναι τα συνήθη «παραπτώματα» για τους καθηγητές ΑΕΙ, αλλά μέσα από τις πειθαρχικές αποφάσεις βγαίνουν και περιπτώσεις «λογοκλοπής» από πανεπιστημιακό, καθώς επιχείρησε να οικειοποιηθεί ως «πρωτότυπη» εργασία άλλων, παράνομη χορήγηση βεβαίωσης από καθηγητή με στόχο να «ευνοηθεί» η σύζυγός του, αλλά και «κόντρες» μεταξύ των διδασκόντων.



Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού, για τις οποίες πολλοί καθηγητές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποκαλύπτουν τις εξής καταστάσεις:



ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ



* Για τον καθηγητή του Γενικού Τμήματος του ΕΜΠ κ. Χρήστο Φλυτζάνη ξοδεύτηκε το... περισσότερο χαρτί από το πειθαρχικό συμβούλιο. Με την απόφαση 7/94 ο καθηγητής απολύθηκε οριστικά από το Πολυτεχνείο για «ελλιπή άσκηση εκπαιδευτικών καθηκόντων» και «αυθαίρετη απουσία». Το συμβούλιο ήταν ιδιαίτερα επικριτικό: «Θεωρούσε πάρεργο την παροχή των υπηρεσιών του στο ΕΜΠ...», τονίζεται στην απόφαση, με δεδομένο ότι ο καθηγητής έκανε ακόμη και μήνα να
εμφανιστεί στο Τμήμα του. Όπως προέκυψε, εργαζόταν και σε Πανεπιστήμιο της Γαλλίας, ενώ λόγω των συχνών απουσιών του «χάθηκαν μαθήματα στο Τμήμα μηχανικών μεταλλείων-μεταλλουργών». Κι ακόμη περισσότερο, ενώ «οριζόταν
επιτηρητής στις εξετάσεις, δεν προσήρχετο κατά κανόνα και δημιουργήθηκαν προβλήματα...».



Το αποκορύφωμα:



Από το ΕΜΠ εκλήθη κάποια στιγμή σε απολογία, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο καθηγητής είχε αποχωρήσει από τη διεύθυνσή του τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και δεν γνώριζε κανείς πού βρισκόταν! «Δηλαδή, καθηγητής του ΕΜΠ δεν βρίσκεται στο γραφείο του, ούτε στην κατοικία του», τυγχάνων αγνώστου διαμονής...», παρατηρεί το συμβούλιο. Για να ακολουθήσει η οριστική απόλυση.



** Η περίπτωση του κ. Ιωάννη Μποφίλια, καθηγητή της Ιατρικής στο ΑΠΘ, δεν πρέπει να έχει προηγούμενο. Οι φοιτητές του ουσιαστικά δεν τον είδαν ποτέ και ο ίδιος επικαλέστηκε δικονομικά προβλήματα για να δικαιολογήσει την διαρκή
απουσία του. «Από την ορκωμοσία του, τον Ιούλιο του 1987, ουδέποτε άσκησε πραγματικώς τα καθήκοντά του...», σημειώνει το πειθαρχικό συμβούλιο. Αλλά, ούτε και είχε ζητήσει τη χορήγηση αδείας. Δεν εμφανίστηκε, λέει, στο Πανεπιστήμιο γιατί συνάδελφός του που διεκδικούσε τη θέση του, είχε προσφύγει
στα δικαστήρια κατά της εκλογής του. Και «λόγω της εκκρεμοδικείας», ο καθηγητής «πίστευε» ότι μπορούσε να απουσιάζει (σε Πανεπιστήμιο του Μονάχου...). Τελικά, και ο... αντίζηλος έχασε τη δίκη και ο κ. Ι. Μποφίλιας, οριστικά με την 2/92 απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου, τη θέση του στο ΑΠΘ...



** Στους «διπλοθεσίτες», που τιμωρήθηκαν πειθαρχικώς, περιλαμβάνεται και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος επιπλέον «απουσίαζε αυθαίρετα κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 1992-93». Η δεύτερη θέση βρισκόταν στη Διεύθυνση Μελετών της Αγροτικής Τράπεζας και η ποινή που του επιφύλαξε το συμβούλιο (απόφαση 6/96) ήταν προσωρινή παύση 9 μηνών.

** Για αδικαιολόγητη απουσία, που ξεπερνούσε τον ένα μήνα, τιμωρήθηκε με 6μηνη παύση (απόφαση 5/96) από τα καθήκοντά του και καθηγητής Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δικαιολογώντας την απουσία, ο ίδιος παραδέχθηκε στο συμβούλιο ότι ήταν καθηγητής και σε Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.



ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ



Με χρηματικά πρόστιμα (παρακράτηση μηνιαίων αποδοχών) τιμωρήθηκαν στο ίδιο διάστημα τρεις καθηγητές από το ΕΜΠ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι δύο απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους, ενώ ο τρίτος, ο καθηγητής του Παντείου, διώχθηκε πειθαρχικώς για «διαγωγή που απάδει στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Σύμφωνα με την απόφαση, ο καθηγητής είχε χορηγήσει «παρά το νόμο» βεβαίωση στη σύζυγό του, μεταπτυχιακή υπότροφο στη Σχολή, κατά την οποία «εκτός της ερευνητικής εργασίας της, δίδαξε αυτοδύναμα» και στο Τμήμα όπου δίδασκε ο σύζυγος. Η βεβαίωση προοριζόταν για το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στο οποίο η σύζυγος είχε υποβάλει αίτηση πρόσληψης. Η μικρότερη ποινή (επίπληξη) που επέβαλε το συμβούλιο ήταν για λέκτορα των ΤΕΦΑΑ Σερρών, ο οποίος το 1992 είχε καταγγείλει προβλήματα δυσλειτουργίας στη Σχολή. Η πλειοψηφία έκρινε ότι οι καταγγελίες «δεν έγιναν από καλή πρόθεση, αλλά από λόγους προσωπικής προβολής και εμπάθειας προς συναδέλφους του», ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου μειοψήφησε, σημειώνοντας ότι «τα καταγγελθέντα αποδείχθηκαν ακριβή».



Σε μία περίπτωση, εξάλλου, το συμβούλιο έπαυσε τη δίωξη εις βάρος επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μόνο και μόνο γιατί πριν κριθεί οριστικά η υπόθεση (αναξιοπρεπής συμπεριφορά) ο καθηγητής παραιτήθηκε, προλαμβάνοντας
πιθανότατα την απόλυσή του.



Το συμβούλιο εξέταζε «ζήτημα λογοκλοπής σε εργασία», την οποία είχε παρουσιάσει ο επίκουρος καθηγητής «ως πρωτότυπη στο εκλεκτορικό σώμα»...



ΕΔΩ ΚΑΙ περίπου ενάμιση χρόνο έχει διατυπωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ομόφωνη διαπίστωση της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και γνωμοδότηση νομικής συμβούλου ¬ η καταγγελία ότι καθηγητής του ιδρύματος
έβαλε στον προσωπικό του λογαριασμό 30.000 ECU, αναλαμβάνοντας πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμφανίζοντας το Πολυτεχνείο ως υπεργολάβο, χωρίς όμως να δηλώσει την έρευνα και να αποδώσει λογαριασμό!



Αν αυτό προκαλεί εντύπωση, τι προκαλεί η αποκάλυψη ότι μετά τόσο καιρό ο εν λόγω καθηγητής δεν έχει λογοδοτήσει, παρ' ότι η νομική σύμβουλος εντόπισε και ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, όπως προσβολή της προσωπικότητας του ΕΜΠ, απιστία στην υπηρεσία, υπεξαίρεση, παράβαση καθήκοντος; Και ότι η ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για την υπόθεση είχε «παγώσει», ενώ η Δικαιοσύνη δεν έχει επέμβει;

Τι να υποθέσει κανείς όταν μαθαίνει ότι για τον ίδιο καθηγητή είχε προ 5 ετών διεξαχθεί άλλη ΕΔΕ, στην οποία διατυπώθηκε εναντίον του (επώνυμη) αναφορά ότι... πήρε στο εξοχικό του κλιματιστικά μηχανήματα του Πολυτεχνείου δηλώνοντας ότι είχαν καταστραφεί στη διάρκεια φοιτητικής κατάληψης του '90, όμως έκτοτε η καταγγελία δεν έχει διερευνηθεί; Αν, ακόμα κι εφόσον σήμερα ξεκινούσε πάλι η «χαμένη» έρευνα, διαπιστωνόταν, ίσως, παραγραφή;



Αν το ίδιο πρόσωπο έχει καταγγελθεί πέρυσι ότι παραμελεί τα διδακτικά του
καθήκοντα με αποτέλεσμα να κριθεί ως... μη διδαχθέν το μάθημά του και να
αντικατασταθεί, οπότε εκείνος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η αντικατάσταση;



Αν ακόμα συγγενής του έλαβε διδακτορικό δίπλωμα παρουσιάζοντας εργασία, για την οποία διατυπώθηκε άλλη (επώνυμη) καταγγελία ότι τμήμα της αποτελείαντιγραφή από επιστημονικά περιοδικά, θέμα που εκκρεμεί ακόμα;

Αν εναντίον του διατάχθηκε προ ημερών νέα ΕΔΕ ύστερα από καταγγελία του συλλόγου Διοικητικού-Τεχνικού Προσωπικού (ΕΔΤΠ) ότι χρησιμοποιούσε προσωπικό του ΕΜΠ για προσωπικές του υποθέσεις (ακόμα και για να του... βάψουν το σπίτι) και όταν οι τρεις τεχνικοί άρχισαν να αντιδρούν, άρχισε κι εκείνος να τους καταγγέλλει ότι αργούν, με αποτέλεσμα να ζητούν τώρα να μετατεθούν όλοι από το
Τμήμα του;



Τι να υποθέσει κανείς για την περίπτωση του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Αθανασίου Μάμαλη; Ότι έχει πολλούς εχθρούς που τον «συκοφαντούν συστηματικά και κακόβουλα», όπως ο ίδιος τονίζει, ή μήπως πολλούς φίλους που εξίσου συστηματικά τον βοηθούν; Μήπως και τα δύο;



Η εμπλοκή του ξεκίνησε προ 5 ετών, στη διάρκεια πειθαρχικής ΕΔΕ που διενήργησε ο καθηγητής κ. Θ. Λουκάκης για καταγγελία, για την οποία εν τέλει αθωώθηκε.



Στη διάρκεια εκείνης της ΕΔΕ όμως, ο τότε αντιπρύτανης κ. Μπαλοδήμος κατέθεσε παρεμπιπτόντως αφού η αρχική καταγγελία ήταν άσχετη ότι παρουσία και του ομότιμου καθηγητή κ. Ν. Παπαγεωργίου, ένας τρίτος καθηγητής, ο κ. Μανωλάκος,
τους είχε αποκαλύψει ότι ο κ. Μάμαλης είχε πάρει στο σπίτι του κλιματιστικά μηχανήματα του ΕΜΠ, δηλώνοντας ότι τα κατέστρεψαν φοιτητές στη διάρκεια κατάληψης! Όμως η ΕΔΕ μπήκε στο αρχείο χωρίς να ελεγχθεί αυτή η καταγγελία.

Αλλά, αν αυτή η υπόθεση «πάγωσε», η επόμενη είναι δύσκολο να αγνοηθεί αν και πέρασε ήδη 1,5 έτος χωρίς να διερευνηθεί. Τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε το ΕΜΠ για ερευνητικό πρόγραμμα που εμφανιζόταν να χειρίζεται το ίδρυμα ως
υπεργολάβος, με εργολήπτρια την εταιρεία «Yard LTD». Η Επιτροπή Ερευνών διαπίστωσε ότι τέτοιο πρόγραμμα δεν είχε περάσει από το Πολυτεχνείο, παρ' ότι ο κ. Μάμαλης είχε εισπράξει 30.000 ECU εμφανίζοντας στην Ε.Ε. ότι ενεργεί ως
Πολυτεχνείο! Και δεν είχε αποδώσει ποσοστό της αμοιβής στον Ειδικό Λογαριασμό, όπως προβλέπει ο νόμος. Στην υπόθεση αυτή ενδέχεται να προκύπτουν και ποινικά αδικήματα, γνωμοδότησε νομική σύμβουλος σε ερώτημα της Επιτροπής Ερευνών.



Διατάχθηκε λοιπόν νέα ΕΔΕ, η οποία ανατέθηκε πάλι στον κ. Λουκάκη, αλλά εκείνος δήλωσε ότι δεν δύναται να τη διενεργήσει, αν δεν τον διαβεβαιώσει η διοίκηση του ΕΜΠ ότι θα τον προστατεύσει εάν «αντιδικήσει» μετά ο κ. Μάμαλης μαζί του... Έκτοτε όμως τίποτα δεν συνέβη. Ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Θ. Ξανθόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «η ΕΔΕ εκκρεμεί σήμερα και πρόσφατα παρακλήθηκαν οι αρμόδιοι να την ολοκληρώσουν μέχρι 31 Μαρτίου».


ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ



Τα «ΝΕΑ» ζήτησαν από τον κ. Αθ. Μάμαλη να τοποθετηθεί. Μεταξύ άλλων είπε: Περί κλιματιστικών: «Παρωχημένη ανοησία και ψεύδος. Η σχετική ΕΔΕ μπήκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα». Περί μη διδαχθέντος μαθήματος: «Ψεύδος. Το θέμα ξεκίνησε ύστερα από καθολική αποτυχία φοιτητών και έχω προσφύγει στο ΣτΕ». Περί 30.000 ECU: «Θέμα εκ του μη οντος. Η έρευνα εκτελέστηκε από εμένα, χωρίς ανάμειξη του ΕΜΠ, για λόγους επιστημονικού ενδιαφέροντος και με μηδενικό όφελος». Περί τεχνιτών: «Ζητάω να εφαρμόσουν το νόμιμο ωράριο». Για τον ανιψιό: «Το Τμήμα Μηχανολόγων λειτουργεί τελευταία ως χαλκείο σκανδάλων. Τη διατριβή του την έκρινε 7μελής επιτροπή ως αρίστη, πλην ενός που εκ των υστέρων προσπάθησε να την αμφισβητήσει συγκρίνοντας φωτογραφίες».



Καλό θα ήταν, λοιπόν, για το ΕΜΠ να ξεκαθαρίσει το θέμα, ώστε αν ο κύριος καθηγητής είναι αθώος, να αποδειχτεί, ώστε να... σκάσουν οι εχθροί του, αλλιώς να παραμερίσουν οι φίλοι του και να μη διασύρεται το Ίδρυμα.



ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά την απομάκρυνσή του από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, εξαιτίας πειθαρχικής κατηγορίας για «διαγωγή απάδουσα προς την αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού», που αφορούσε μεταξύ άλλων και σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του, επίκουρος καθηγητής (σ.σ.: τα στοιχεία του στη
διάθεση των «ΝΕΩΝ») επιστρέφει τις επόμενες ημέρες στη θέση του, λόγω... παραγραφής των αδικημάτων!



Η υπόθεση ξεκίνησε το 1992, όταν καταγγέλθηκε ότι πωλούσε σε φοιτητές θέματα που επρόκειτο να τεθούν στις εξετάσεις Βιοχημείας. Για την κατηγορία αυτή, ο κύριος καθηγητής απαλλάχθηκε ποινικά και πειθαρχικά, αφού προέκυψε ότι για τη
διαρροή των θεμάτων ευθύνονταν πιθανώς τρεις φοιτητές, που είχαν στήσει... πομπό μέσα στο Πανεπιστήμιο και έκαναν ηλεκτρονική υποκλοπή.



Όμως, στη διάρκεια της διερεύνησης εκείνης της καταγγελίας, προέκυψαν εις βάρος του άλλες. Η πρώτη ήταν ότι από το 1989 ώς το 1992 παρέδιδε φροντιστηριακά μαθήματα έναντι αμοιβής στους φοιτητές και τους υποδείκνυε ύλη από την οποία επρόκειτο να ληφθούν θέματα των εξετάσεων. Η δεύτερη με 8 επώνυμες μαρτυρίες από φοιτήτριες και άλλους καθηγητές ήταν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά ορισμένες φοιτήτριες, επιζητώντας ερωτική σχέση με αντάλλαγμα ευνοϊκή βαθμολογία.



Μάλιστα, το 1995, ο σύλλογος των φοιτητών της Ιατρικής Πάτρας εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο οι φοιτητές έγραφαν ότι δεν δέχονται επιστροφή του καθηγητή, γιατί «ο ερωτάς και ο χρηματισμός δεν είναι μέσον για να περνάμε τα μαθήματα».



Ο ίδιος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι όλα έγιναν για λόγους εσωτερικής αντιζηλίας και οργανώθηκαν από συναδέλφους του, που ήθελαν να προαχθούν άλλοι εις βάρος του. Μάλιστα, εναντίον ορισμένων ο ίδιος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική του δυσφήμηση, όμως αθωώθηκαν.



Παρ' ότι, λοιπόν, ο καθηγητής παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο από τον Νοέμβριο του 1995, η υπόθεση καθυστέρησε πάνω από 1,5 χρόνο να ελεγχθεί, με αποτέλεσμα να του επιδοθεί κλήση για απολογία στις 31 Ιουλίου 1997. Έτσι, όταν έγινε η πειθαρχική δική τον περασμένο Νοέμβριο, διαπιστώθηκε ότι τα υπό πειθαρχικό έλεγχο αδικήματα είχαν πλέον παραγραφεί για το διάστημα 1989 - Ιούλιος 1992, ενώ για το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου 1992, για το οποίο δεν υπήρχε παραγραφή, ο καθηγητής απαλλάχθηκε, καθώς δεν υπήρχαν μαρτυρίες εναντίον του γι' αυτήν ειδικά την περίοδο, αφού όλες οι επιβαρυντικές καταθέσεις αφορούσαν προγενέστερες πράξεις...



Έτσι, ο καταγγελθείς ως... «ροζ καθηγητής» ξεπλύθηκε. Και αν ο εκτός κι αν ο ίδιος δεν το θελήσει επιστρέφει «λευκός». Ας ελπίσουμε, όχι δριμύτερος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου