Με το σχέδιο νόμου που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο στην Ισπανία, θα δημιουργηθεί μια ειδική Εισαγγελία Δημοκρατικής Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο φασισμός είναι έγκλημα και σύντομα θα αποτελεί αδίκημα στην Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ και του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που, σχεδόν μισό αιώνα μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αποφάσισαν να βγάλουν τους σκελετούς τους χώρας από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και να σταθούν δίπλα σε όσους έπεσαν και όσους υπέφεραν για τη δημοκρατία αφήνοντας και μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ο φασισμός
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, στην Ισπανία θα δημιουργηθεί ειδική Εισαγγελία Δημοκρατικής Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα ερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας από το 1936 έως το 1939 με βάση το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι για την ισπανική κυβέρνηση τα εγκλήματα του φασισμού αποτελούν «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν παραγράφονται» και θεωρούνται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Θα δημιουργηθούν Εθνικός Κατάλογος Θυμάτων και τράπεζα στοιχείων DNA για την ταυτοποίησή τους με τη συμβολή των οικογενειών τους. Με τον νέο νόμο θα προβλέπονται αποζημιώσεις για τα θύματα και η κατάργηση όλων των προνομίων για τους θύτες, ενώ κρίνονται «παράνομα» όλα τα δικαστήρια που δημιουργήθηκαν με την αρχή του πραξικοπήματος του Φράνκο και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Το σχέδιο νόμου κάνει ειδική αναφορά στους Τσιγγάνους, τις Τσιγγάνες και τους ομοφυλόφιλους που δολοφονήθηκαν και διώχθηκαν από τον φασισμό.
Οι απόγονοι των μαχητών των Διεθνών Ταξιαρχιών θα μπορούν να πάρουν την ισπανική υπηκοότητα ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής τους στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Ανοίγουν οι ομαδικοί τάφοι
Το κράτος θα δρομολογήσει ένα εθνικό σχέδιο για την ανεύρεση των σορών των εκτελεσμένων, αφού η Ισπανία αποτελεί τη χώρα με τους περισσότερους αγνοούμενους στον κόσμο. Από τους περίπου 114.000 ανθρώπους που εκτελέστηκαν, έχουν βρεθεί οι σοροί μόνο 9.500 ατόμων σε 743 ομαδικούς τάφους.
Σχεδόν εννέα στα δέκα άτομα που εκτελέστηκαν ή το 89% ήταν άμαχοι πολίτες, δεν βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη και δεν είχαν καμία άμεση σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ η μεγάλη πλειονότητα ήταν κολλήγοι, ακτήμονες αγρότες, εργάτες και φτωχοί βιοτέχνες και πλήρωσαν την ταξική καταστολή του φασισμού γιατί είχαν ψηφίσει ή στηρίξει το Λαϊκό Μέτωπο ή ανήκαν σε κόμματα ή συνδικάτα.
Ακόμη και το μακάβριο μαυσωλείο που έχτισε ο Φράνκο με την εργασία σκλάβων αιχμαλώτων και φυλακισμένων δημοκρατικών και των παιδιών τους, η «Κοιλάδα των Πεσόντων» θα μετατραπεί «προς στιγμήν» σε «πολιτικό κοιμητήριο» για να βρουν ένα είδος λύτρωσης οι δεκάδες χιλιάδες σοροί των δημοκρατικών που έχουν ενταφιαστεί στις σπηλιές του, αλλά και οι οικογένειές τους, οι οποίες δεν ανέχονται να βρίσκονται οι άνθρωποί τους, που πολέμησαν τον φασισμό, μέσα στη φωλιά του φιδιού. Το ίδρυμα των μοναχών που φυλάει το μαυσωλείο «θα διαλυθεί αυτόματα» προβλέπει το σχέδιο νόμου.
«Ο νόμος είναι σημαντικός γι' αυτή την κυβέρνηση και την ισπανική δημοκρατία» τόνισε η Κάρμεν Κάλβο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Προεδρίας, Σχέσεων με το Κοινοβούλιο και Ιστορικής Μνήμης, παρουσιάζοντας τα 66 άρθρα του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον Νόμο του Θαπατέρο του 2007.
Η Κ. Κάλβο τόνισε με ικανοποίηση ότι «θα αρχίσουν να κλείνουν τα κενά στη χώρα μας αναζητώντας την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αναζήτηση των θυμάτων, όπως μας έχει ζητήσει εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ. Η δημοκρατία μας συμβαδίζει με τη στενή υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για την Κάλβο οι σοροί από τους ομαδικούς τάφους θα παραδίδονται από το κράτος στις οικογένειές των θυμάτων, «για να περιοριστεί ο πόνος που τους προκάλεσε η δικτατορία» διότι «η δημοκρατία αναγνωρίζει την αδικία».
«Στόχος μας είναι η υπεράσπιση και η αναγνώριση του δημοκρατικού παρελθόντος μας, η αναγνώριση, η αποκατάσταση, η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια για τα θύματα, για τους συμπατριώτες μας που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και που πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους με αισχρό και άτιμο τρόπο και που η δημοκρατία δεν μπορεί να ξεχάσει» συνέχισε η Κάλβο.
Διδακτέα ύλη ο... αντιφασισμός
Με τον νέο νόμο η ιστορική αντιφασιστική μνήμη θα αποτελεί διδακτέα ύλη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποτελώντας ένα παράδειγμα για το ότι «δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». «Ο νόμος έχει να κάνει με το παρελθόν, αλλά με το μέλλον.
Η Ισπανία δεν θα ξαναχάσει ποτέ τις ελευθερίες της.
Τώρα θα πρέπει να βαθύνουμε τη δημοκρατία, να τη βελτιώσουμε όσο το δυνατόν και να τη μεταφυτέψουμε στις μελλοντικές γενιές» τόνισε η Σοσιαλίστρια αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.
Η πρόταση νόμου θα αποσταλεί στα συμβουλευτικά όργανα και θα επιστρέψει στο υπουργικό συμβούλιο για να φθάσει μετά στο Κοινοβούλιο, όπου η ψήφισή του θεωρείται δεδομένη από ευρεία πλειοψηφία δημοκρατικών, προοδευτικών εθνικιστικών και αριστερών δυνάμεων.
Παράνομες οι φασιστικές οργανώσεις και «Ιδρύματα»
Η συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου οδήγησε και στις πρώτες αντιδράσεις, επειδή εκεί που μπαίνουν η ελευθερία και η δημοκρατία δεν χωράει ο φασισμός.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Φρανθίσκο Φράνκο, ο φασίστας Χουάν Τσιτσάρο Ορτέγκα, απείλησε πως θα προσφύγει στα δικαστήρια και ότι «οι δικαστές θα έχουν κάποιο πρόβλημα», διότι, με βάση το σχέδιο νόμου, το συγκεκριμένο ίδρυμα, όπως και όλες οι φασιστικές και φασιστοειδείς οργανώσεις, κρίνονται παράνομες.
Ο Ορτέγκα μάλιστα διασκέδασε χθες τη δημοκρατική και προοδευτική γνώμη της Ισπανίας δηλώνοντας ότι το Ίδρυμα όπου προεδρεύει, και έχει αποκτήσει μια τεράστια περιουσία από λεηλασίες - «δωρεές», θα μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό όταν θα κριθεί παράνομο. «Θα πάμε σε μια ελεύθερη χώρα» τόνισε ο Ορτέγκα καθιστώντας σαφές ότι βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση κάποιας δυσεύρετης φασιστοειδούς μπανανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου