Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Όταν η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου αθώωνε τη Χρυσή Αυγή


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://tvxs.gr/news/ellada/otan-i-eisaggeleas-athoone-ti-xrysi-aygi?fbclid=IwAR1eLc4DgJ7rtuVkyFhWLa-FH8u-3-sQAs6vhlw41rlWCKLnegySAw3Clds

 

Η 7η Οκτώβρη 2020 αποδεικνύεται μια σπουδαία ημέρα για τη Δημοκρατία. Το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη τη διηύθυναν. Αυτή η απόφαση ίσως μοιάζει αυτονόητη για κάθε πολίτη που γνωρίζει την εγκληματική της δράση, όμως σε επίπεδο δικαστικό, κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν. Κι αυτό γιατί η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, εξαιρώντας μόνο τον Γιώργο Ρουπακιά. Το δικαστήριο ευτυχώς αγνόησε την εισήγηση.

 

Στην αγόρευσή της τον περασμένο Δεκέμβρη, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου είχε υποστηρίξει ότι δεν αποδείχθηκε οργανωμένη εγκληματική δράση μελών της Χρυσής Αυγής.

 

Είχε χαρακτηρίσει μάλιστα μεμονωμένα περιστατικά τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτει να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα εγκλήματα η ηγεσία, πόσω μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση. «Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος», είχε πει τότε η κα. Οικονόμου.

 

Αναφερόμενη μάλιστα στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η Αδαμαντία Οικονόμου είχει πει ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

 

Η τοποθέτηση αυτή είχε προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού και φυσικά τον πόνο όσων τραυματίστηκαν, τη μνήμη των νεκρών Παύλου Φύσσα και Σαχζάτ Λουκμάν. Το σενάριο το δικαστήριο να εισακούσει την εισήγηση της κας. Οικονόμου έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη τις καρδιές των ανθρώπων να σφίξουν από φόβο και οργή ταυτόχρονα.

 

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, γεννήθηκε το 1956, μπήκε στο σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών. Ήταν η εισαγγελέας που είχε ζητήσει την ενοχή του Τάσου Θεοφίλου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με το δικαστήριο να μην υιοθετεί την πρότασή της.

 

Σε συνέντευξή του στο omniatv τον περασμένο Γενάρη, ο Τάσος Θεοφίλου, δικαιωμένος πλέον από την ελληνική Δικαιοσύνη, είχε πει για την κα. Οικονόμου:

«Η πρόταση περιλάμβανε το σύνολο σχεδόν των αποδιδόμενων κατηγοριών. Αν την πρόταση της (εκτός από τον πρόεδρο της έδρας κύριο Χατζηαθανασίου, με τον οποίον μοιραζόταν την ίδια γραμμή και την ίδια αδιαφορία για τις καταθέσεις των μαρτύρων και ο οποίος μειοψήφησε) την υιοθετούσε ομόφωνα το δικαστήριο, η ποινή μου θα ήταν μεγαλύτερη από ισόβια αντί για 25 που τελικά μου επιβλήθηκαν κατά πλειοψηφία». 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου