Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Στο φως της δημοσιότητας νέα φωτογραφία από το ακροδεξιό παρελθόν του Βορίδη


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://rosa.gr/sto-fos-tis-dimosiotitas/?amp=1&fbclid=IwAR10FAbYZrD6C6YA3DL-04xlE-PtU5mMiMiVsqfuhbQRwcJM7gEISCPciWU

Ένα καρέ του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας, και αν και χωρίς τσεκούρι, μαρτυρά το ακροδεξιό -όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν του.

 

Όπως διαβάζουμε στο ThePressProject, ο συγγραφέας Μάκης Μαλαφέκας έφερε σήμερα στο φως μία φωτογραφία του Μάκη Βορίδη, πριν ακόμα και από την ένταξή του στις τάξεις του Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ

 

Σε αυτή τη φωτογραφία, ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, χωρίς το περίφημο τσεκούρι από τη γνωστή φωτογραφία του 1985, ως αρχηγός του ακροδεξιού Ελληνικού Μετώπου εμφανίζεται μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του να συμμετέχει σε πορεία υποστήριξης του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου του πατέρα Λεπέν, στο περιθώριο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία του 2002, μαζί με αντιπροσωπείες αδελφών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων από δεκάδες ξένες χώρες.

 

Αν και η φωτογραφία του 1985, με τον νεαρό Βορίδη να κρατά το τσεκούρι και να βγαίνει παγανιά με τους ροπαλοφόρους συναγωνιστές του στη νεολαία της ΕΠΕΝ του στέρησε την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, κατάφερε να χτίσει καριέρα ως υπουργός Υποδομών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σαμαρά, υπουργός Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και σήμερα Εσωτερικών.

 


Όμως, αν και πιο light –  αφού δεν κρατά κάποιο φονικό εργαλείο- η νέα φωτογραφία του από το Παρίσι του 2002, είναι εξίσου αποκαλυπτική καθώς μαρτυρά ότι ακόμη και 17 χρονιά μετά από τη φωτογραφία στην οδό Ακαδημίας με το τσεκούρι, οι ακροδεξιές του πεποιθήσεις δεν άλλαξαν, κι ας ωρίμασε, -μόνο χρονικά όπως φαίνεται.

 

Την Πρωτομαγιά εκείνου του χρόνου βρέθηκε να συμμετέχει ως επικεφαλής -τότε- του Ελληνικού Μετώπου, στις εκδηλώσεις της γαλλικής άκρας δεξιάς για τους «εορτασμούς της Ιωάννας της Λωρραίνης».

 

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Μάκης Μαλαφέκας σε εκτενή του ανάρτηση, με την οποία δημοσίευσε και τη φωτογραφία, «από το 1988 λοιπόν, έτσι για να τη σπάσει στους αριστερούς και τα κωλογαρύφαλλά τους, το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν συγκεντρώνει τους οπαδούς του νωρίς το πρωί της Πρωτομαγιάς μπροστά στο ορειχάλκινο άγαλμα της Ζαν ντ’ Άρκ στη rue de Rivoli, βαράνε εκεί κάνα ρωμαϊκό χαιρετισμό και κινούν για την Όπερα όπου ο Λεπέν βγάζει πύρινο λόγο, έξω-οι-ξένοι και τα συναφή».

 

«Το 2002, το Εθνικό Μέτωπο του πατέρα Λεπέν δεν έχει ακόμα μπει στη φάση μερικού πολιτικού «εξευγενισμού» της εποχής Μαρίν Λεπέν. Οι εκπεφρασμένες θέσεις του Ζαν Μαρί περιλαμβάνουν σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος (μια «λεπτομέρεια της Ιστορίας»), απολογία των βασανιστηρίων στον πόλεμο της Αλγερίας (στα οποία ο ίδιος αποδεδειγμένα συμμετείχε) και άλλα χαριτωμένα. Αυτά είναι που στηρίζονται εδώ, με ομαδική αποστολή στο εξωτερικό και ελληνική σημαία στο χέρι» αναφέρει ακόμα ο συγγραφέας στην ανάρτησή του, σημειώνοντας πως ο Μ. Βορίδης είναι σε αυτή τη συγκυρία κατά πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία από την νεαρή της φωτογραφίας του 1985, όπου κατά καιρούς έχει επικαλεστεί ως δικαιολογία τη νιότη του.

 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2010, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιχειρηματολόγησε υπέρ της τότε απόσυρσης του υποψηφίου του λέγοντας τα εξής: «Φοβήθηκα, απλώς, ότι ο Βορίδης έχει μια ιστορία που με πάρα πολλή τέχνη την έχω καλύψει […] Με τον Λεπέν, τα τσεκούρια και τα σχετικά. Ολα αυτά, λοιπόν, λέω, για φαντάσου, ξαφνικά, 30 Οκτωβρίου, κάποιο “καλό παιδί” από τη Ν.Δ. ή από την ομάδα του Τσίπρα, να μου πετάξει ένα βίντεο στον αέρα. Κι άντε μετά να τρέχω να εξηγώ».

 

Άραγε, θα θεωρήσει η κυβέρνηση -ή καλύτερα ο επικεφαλής της- να επιχειρηματολογήσει αντίστοιχα και για αυτό το καρέ;

 

Η ανάρτηση του Μάκη Μαλαφέκα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου