του Γιάννη Γκόλια
Σαν σήμερα τον δριμύ χειμώνα του 1945 ξεκινούσαν στην Αθήνα οι δίκες των επιφανών δοσίλογων, που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές.
Τελικά ήσαν δίκες - παρωδία καθώς στους κατηγορούμενους επιδείχθηκε σκανδαλώδης εύνοια.
Ανάμεσά τους, ήταν οι κατοχικοί Πρωθυπουργοί:
1. Γεώργιος Τσολάκογλου,
2. Ιωάννης Ράλλης (πατέρας του μετέπειτα πρωθυπουργού επί Ν.Δ. Γεωργίου Ράλλη),
3. Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος,
4. ο στρατηγός και πρώην δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, (παππούς του σημερινού Πάγκαλου του ΠΑΣΟΚ....
5. ο γιατρός Νικόλαος Χριστοφοράκος, –που επονομάστηκε και «Έλλην Μένγκελε»– (Γερμανός γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς) πρόγονος του Μιχάλη Χριστοφοράκου που διέφυγε στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens,
6. ο Νίκος Μπουραντάς αρχηγός του αιματοβαμμένου Μηχανοκίνητου της αστυνομίας,
7. ο Ιωάννης Βουλπιώτης, ιδρυτής της ελληνικής ραδιοφωνίας και γαμπρός του ίδιου του Γερμανού επιχειρηματία SIEMENS και πολλοί επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και αξιωματικοί που στελέχωναν τις ΝΑΖΙστικές οργανώσεις.
Στις δίκες αυτές που κράτησαν μέχρι το 1949, την πλήρωσαν για τους τύπους μόνο κάτι «δευτεράντζες», αφού οι οικονομικοί παράγοντες και όσοι είχαν ισχυρές προσβάσεις δεν δυσκολεύτηκαν να πέσουν στα μαλακά...
Είναι ενδεικτικό του κλίματος της εποχής, ότι μεταξύ 1945 και 1949 εκτελέστηκαν με απόφαση πολιτικών ή στρατιωτικών δικαστηρίων μόλις 25 δωσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών.
Την ίδια εποχή στήθηκαν στα αποσπάσματα πάνω από 3.000 καταδικασθέντες ως μέλη ή συνοδοιπόροι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.
Στην Γαλλία εκτελέστηκαν 4.167 άτομα ως συνεργάτες των ΝΑΖΙ, στο Βέλγιο 2.895, ενώ στην Ιταλία οι παρτιζάνοι κρέμασαν δημόσια 15.000 μελανοχίτωνες...
Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος (κέντρο), Πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών στην δίκη των δωσίλογων παρότι αναγνωρίστηκε από εχθρούς και φίλους ότι συνεργαζόταν με την Γερμανική διοίκηση.
Στη δίκη αυτή αποκαλύφθηκε ότι ο Νικόλαος Χριστοφοράκος κατέδωσε τους καθηγητές της Ιατρικής Κωνσταντίνο Χωρέμη και Νικόλαο Λούρο, διότι διοχέτευαν φαρμακευτικό υλικό από τον Ερυθρό σταυρό σε αναξιοπαθούντες (τον χειμώνα της μεγάλης πείνας) και σε αντάρτες (τα επόμενα χρόνια της κατοχής).
Ο δικαστής που τον αθώωσε, βασίστηκε στην μαρτυρία του πολιτικού Πάνου Χατζηπάνου, που μετέπειτα έγινε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τσαλδάρη, αλλά τελικά καταδικάστηκε για χρηματισμό όταν ήταν Υπουργός.
Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος ήταν ευνοούμενος βοηθός του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύνδεσμός του με τα Ες-Ες την περίοδο της Κατοχής. Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος έγραψε τα παιδιά του στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησαν.
Οι δίκες των δοσίλογων έγιναν από τα Ειδικά Δικαστήρια δοσίλογων.
Τα πρακτικά του Ειδικού Δικαστηρίου δοσίλογων της Αθήνας, όπου έγινε και η εν λόγω δίκη, υπάρχουν και είναι προσβάσιμα, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ταξινομημένα κατά ημερομηνία.
Το υλικό της συγκεκριμένης δίκης βρίσκεται στα πρακτικά, τόμος 3 του 1946, αριθμός 273, 277 (21-22/2/46).
Στην εικόνα οι κατηγορούμενοι με τη σειρά από αριστερά οι: Γεώργιος Δημ. Ράλλης (65, δικηγόρος, αδελφός του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη, και πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επί Κατοχής), Νικόλαος Μιχ. Χριστοφοράκος (47, ιατρός), Κωνσταντίνος Ιωαν. Λογοθετόπουλος (67 ετών, Ιατρός)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου