του Γιάννη Γκόλια
Το κατηγορητήριο και το κριτήριο (δικαστήριο) τα είχε στήσει ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος γιατί ο Καραϊσκάκης ήταν ο μόνος απ’ τους οπλαρχηγούς που δεν τον αναγνώριζε...
Δικαστές όρισε ο Μαυροκορδάτος τον
1. Πορφύριο επίσκοπο Άρτας και τους:
2. Νότη Μπότσαρη
3. Νικόλαο Στουρνάρη
4. Γιώργο Τσόγκα
5. Δήμο Σκαλτσά
6. Αλεξάκη Βλαχόπουλο
7. Τάτση Μαγγίνα (τον ρουφιάνο και δωσίλογο των Τούρκων το θυμάστε;;;;) και άλλους καπεταναίους...
Η βασική κατηγορία είναι ότι είχε κρυφή ανταπόκριση με τον Ομέρ Βρυώνη που του είχε στείλει για αυτό ως συνεργό τον Βουλπιώτη να μιλήσει από μέρος του.
«εγώ μωρέ; εγώ σε έστειλα να πεις αυτά;;;» λέει απελπισμένος ο Καραϊσκάκης στον Βουλπιώτη μέσα στο δικαστήριο «μάλιστα» απαντά ο Βουλπιώτης
Πρόσωπο κλειδί ήταν ο Κωνσταντίνος Βουλπιώτης από τα άγραφα όπου τον παρουσίασαν ως μάρτυρα κατηγορίας.
Ο Βουλπιώτης ήταν παρατρεχάμενος του Μαυροκορδάτου και συγγενής της οικογένειας Ράγκου... Ο Ιωάννης Ράγκος ήταν δεξί χέρι του Φαναριώτη πρίγκιπα.
Ο Μαυροκορδάτος ΔΕΝ ήταν πρίγκιπας αλλά του χρειαζόταν ο τίτλος για να επιβληθεί στους απλοϊκούς Έλληνες...
Ο Κωνσταντίνος Βουλπιώτης ήταν πρόσωπο χωρίς ηθικές αναστολές και είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε αποστολές σκευωρίας, όπως γράφει ο Φερεντίνος στην Ιστορία της Ακαρνανίας, ενώ ο Σπηλιάδης γράφει ότι τα στοιχεία ήταν κατασκευασμένα...
Κάλεσαν επίσης και όποιον μάρτυρα κατηγορίας ήθελε να έρθει.... μα ο μόνος που εμφανίστηκε ήταν ο έπαρχος Γιάγκος Σούτσος που τον είχε διορίσει ο Μαυροκορδάτος έπαρχο..........
Η αφήγηση της δίκης απ’ τον Κασομούλη που την παρακολούθησε ως γραμματικός
είναι απ’ τις επικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας...
Τελικά ο Καραϊσκάκης αν και δεν παρουσιάστηκε καμία απόδειξη καταδικάστηκε αλλά με διοικητική απόφαση γιατί κάποιοι καπετάνιοι αντιτάχτηκαν.
Ο Μαυροκορδάτος με τη διοικητική αυτή απόφαση λέει στον Καραϊσκάκη να φύγει απ’ το Αιτωλικό μέσα σε 48 ώρες και να πάει στ’ αναθεμα...
Ο Καραϊσκάκης φεύγει απ’ το Αιτωλικό,
περνώντας όμως έξω απ’ το σπίτι που κονακιαζε ο Μαυροκορδάτος μπαίνει μέσα και τον πετυχαίνει να τρώει με τους καπεταναίους ενώ στο τραπέζι καθόταν και ο Βουλπιώτης και το λέει: «δεν ντρέπεσαι "πρίτζιπα" να έχεις στο τραπέζι σου έναν προδότη;;;» μούγκα ο "πρίγκιπας"
Ο Καραϊσκάκης φεύγει να πάει στο αρματολίκι του στα άγραφα που το είχε πάρει ο ίδιος από τους Τούρκους διώχνοντας τους από εκεί, χωρίς άλλου βοήθεια.
Όμως ο Μαυροκορδάτος στέλνει από πίσω του, τους Νικόλα Στουρνάρη και τον Γιάννη Ραγκο να τον χτυπήσουν και να του πάρουν το αρματολίκι.
Οι σταλμένοι από τον Μαυροκορδάτο διώκτες του Καραΐσκάκη στέλνουν μήνυμα στον δερβέναγα των Τρικάλων Σουλτσια Γκόρτσια και το έλεγαν ότι ΔΕΝ είναι μαζί με τον Καραϊσκάκη και ότι τον καταδιώκουν και τον ρωτούν αν είναι διατεθειμένος να παρέχει άσυλο στον Καραϊσκάκη.
Ο δερβέναγας στην απάντηση του, χάρηκε τόσο πολύ, που προβιβάζει σε "παιδί" του τον Νικόλα Στουρνάρη και του λεει: "παιδι μου Νικολά εγώ αυτού του χαΐνη που τον κυνηγά το μιλέτι του, όχι αρματολίκι δεν του δίνω μα μήτε καλύβα. «πολεμήστε τον εσείς στα βουνά ρίξτε τον στον κάμπο στα δικά μου στρατεύματα και ακούτε μετά τη νίλα του....»
Ξέρετε σε ποιους τα έγραφε αυτά ο δερβέναγας;;; Σε αυτούς που ήταν δικαστές στην κατηγορία ότι ο Καραϊσκάκης είχε κρυφή ανταπόκριση με τους Τούρκους!!!
Τα παραδέχεται στα στρατιωτικά ενθυμήματα του ο Κασομούλης που ήταν γραμματικός του Στουρνάρη τότε και ακολούθησε και αυτός στην καταδίωξη του Καραϊσκάκη....
ΥΓ: Όταν μπήκε ο Καραϊσκάκης στο σπίτι που έτρωγαν ο Μαυροκορδάτος με τους καπεταναίους λεει: «αδέλφια καπεταναίοι αν με κρίνετε δίκαια ο Θεός να μου το στείλει στο κεφάλι ευθύς αν άδικα στο δικό σας» μετά γυρνά στον Μαυροκορδάτο και του λέει: «Ε ωρε Μαυροκορδάτο εσύ την προδοσία μου την έγραψες στο χαρτί και εγώ ογλήγορα ελπίζω να σου τη γράψω στο μέτωπό σου να φανεί ποιος είσαι» και χτύπησε το μέτωπό του με τα τέσσερα δάχτυλα λέγοντας «εδώ», «εδώ», «έχετε γεια...»
Η σελίδα με αυτή την ομηρική σκηνή είναι από τις πιο παραστατικές και άψογα λογοτεχνικές από όσες μας έχουν δώσει οι απομνημονεύματογραφοι του αγώνα....
……………………………………………………………………………………
"Ας αφήσουμε όμως για λίγο στην άκρη τον Μ. Χριστοφοράκο και ας δούμε ένα άλλο πρόσωπο το οποίο σχεδόν εκατό χρόνια πριν υπήρξε γαμπρός και εκπρόσωπος του Γερμανού μαγαλοβιομηχάνου Ζήμενς. Το όνομα του γαμπρού και εκπροσώπου ήταν Ιωάννης Βουλπιώτης, ο δε πρόγονος του ο Κων/νος Βουλπιώτης πρωτοστάτησε στην καταδίκη του Γεωργίου Καρασκάϊκη. Πάμε λοιπόν πίσω στον χρόνο και ας σκαλίσουμε μαζί στις τσέπες της ιστορίας, εκεί που κρύβεται η αλήθεια, και θα δούμε πως οι ρίζες του δοσιλογισμού της νεότερης Ελλάδας είναι πολύ βαθιές και ότι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας δεν είναι τυχαίο."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου