Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Φρικαλεότητες των Γερμανών ΝΑΖΙ της Βέρμαχτ στο Κοντομάρι και στην Κάνδανο της Κρήτης. Τις εκτελέσεις των κατοίκων διέταξε ο στρατηγός των SS Στουντέντ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.ethnos.gr/todayinhistory/article/210447/ekteleseisstokontomarikaisthnkandanopospethaneostrathgosstoyntentpoydietaxetissfages

Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Ιουνίου του 1941 σφαγιάζονται ανηλεώς 60 κάτοικοι στο Κοντομάρι των Χανίων. Την επομένη οι Γερμανοί Ναζί σβήνουν από τον χάρτη την Κάνδανο: 180 νεκροί, όλα τα ζώα αφανισμένα, φωτιά σε στα σπίτια… Λίγες μέρες πριν (24 Μαΐου) είχαν ματώσει τα χωριά Αλικιανός, Αγυιά και Κυρτομάδο. Οι αιμοδιψείς Ναζί αφήνουν το λερό χνάρι τους στην Κρήτη!

Ήταν η πρώτη βραδιά του Ιουλίου του 1978, όταν ένας γέροντας, 88 χρονών πια, ζήτησε να μιλήσει στον γιό του. Κάτι του είπε ψιθυριστά, για να μην τον ακούσει η Ιστορία, δάκρυσε κι έκλεισε τα μάτια του για να μην ανοίξουν ποτέ ξανά.


Ο γέροντας, που κείτονταν άψυχος πια και γαλήνιος στο κρεβάτι του σπιτιού του, θα έδινε λόγο για τις πράξεις του τώρα στο Θεό – αν τον έβρισκε κι αν εκείνος είχε την όρεξη να τον ακούσει…

Ο γέροντας που κείτονταν χαμογελαστός στο νεκροκρέβατό του ονομαζόταν Κουρτ Στουντέντ και ήταν ο άνθρωπος που τον βάρυναν δεκάδες εγκλήματα για τα οποία, ουσιαστικά, ποτέ δεν καταδικάστηκε. Ποια ήταν αυτά;
Είχε χρησιμοποιήσει αιχμαλώτους πολέμου στο Μάλεμε ως ανθρώπινη ασπίδα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τουλάχιστον τους έξι άνθρωποι.
Είχε εκτελέσει Βρετανούς αιχμαλώτους.
Είχε βομβαρδίσει στρατιωτικό νοσοκομείο στα Χανιά, το οποίο έφερε το Σήμα του Ερυθρού Σταυρού.
Και τα πιο απεχθή: Είχε δώσει διαταγή να εκτελεστούν οι κάτοικοι στο χωριό Κοντομάρι της Κρήτης. Εξήντα άνθρωποι – λέγεται – έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα και μάλιστα απαθανατίστηκε η σφαγή τους από γερμανό οπερατέρ!


Επίσης διέταξε την καταστροφή του χωριού Κάντανος στη Δυτική Κρήτη και τη δολοφονία των περίπου 180 κατοίκων του στις 3 Ιουνίου του 1941.

 Το Μάιο του 1947, ο Στουντέντ, έπεσε στα χέρια των Συμμάχων και οδηγήθηκε στο Λίνεμπουργκ για να δικαστεί από στρατιωτικό δικαστήριο με κατηγορίες σχετικά με παραβιάσεις της Σύμβασης της Χάγης για το δίκαιο του κατά ξηράν πολέμου και της Σύμβασης της Γενεύης κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης.

 Το δικαστήριο που άκουσε την απολογία του στρατηγού των αλεξιπτωτιστών, του επέβαλε ποινή που ήταν σαν να τον αθώωνε: τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Δεν κατηγορήθηκε ποτέ επισήμως για τις σφαγές στο Κοντομαρί και την Κάντανο! Ο στρατηγός επικαλούμενος λόγους υγείας βγήκε ένα χρόνο μετά και από το 1948 μέχρι τον θάνατό του απολάμβανε τη ζωή του! Τι απολάμβανε; Χρημάτισε στρατιωτικός σύμβουλος του στρατάρχη Αϊζενχάουερ και διετέλεσε στρατιωτικός σύμβουλος του γερμανού καγκελάριου Αντενάουερ. Με δόξα και τίμη!

Πρωτοπόρος στον αέρα...

Ο Στουντέντ είχε καταταγεί στον πρώσικο στρατό και είχε υπηρετήσει ως πιλότος πλάι στον Κόκκινο Βαρώνο στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην περίοδο του Μεσοπολέμου, μελέτησε τους ελιγμούς της Πολεμικής Αεροπορίας του Κόκκινου Στρατού και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ιδέα των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων. Το  1938 διορίστηκε διοικητής αερομεταφερόμενων και εναέριων στρατευμάτων και τον Σεπτέμβριο προήχθη σε στρατηγό (πτέραρχος) της 7ης Μεραρχίας Αεροπορίας  και πρώτης μεραρχία αλεξιπτωτιστών της Γερμανίας.

The massacre of Kontomari into a short film called Over exposed
Η σφαγή στο Κοντομαρί σε μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο Over exposur

Υπό τις διαταγές του έγιναν αεραποβατικές επιχειρήσεις στη Δανία, τη Νορβηγία, στην Ολλανδία στη Χάγη, στο Ρότερνταμ και φυσικά στην Κρήτη. Η Κρήτη καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Στουντέντ και θεωρήθηκε η μεγαλύτερη νίκη των Fallschirmjager (το σώμα των αλεξιπτωτιστών της Luftwaffe), αλλά οι μεγάλες απώλειες έκαναν τον Χίτλερ να απαγορεύσει μελλοντικές μεγάλες αεραποβατικές επιχειρήσεις. Το 1943, ο Στουντέντ διέταξε τον Ταγματάρχη Χάραλντ Μορς να σχεδιάσει την Επιχείρηση Oak, την επιτυχημένη επιδρομή που διεξήχθη από  ειδική μονάδα κομάντος αλεξιπτωτιστών για την απελευθέρωση του Μπενίτο Μουσολίνι.

Και έζησε ο Στουντέντ καλά κι οι νεκροί της Κρήτης ακόμη να βρουν ανάπαυση... Ποιος θυμάται τώρα το Κοντομάρι και την Κάνδανο; άλλωστε πια... οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου