του Νίκου Φίλη
Γενικό Λύκειο Νάξου «Μανώλης Γλέζος»!
Καταθέσαμε χθες δέκα βουλευτές ερώτηση στη Βουλή για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο Γενικό Λύκειο του νησιού του, της Νάξου.
Γιατί κρίθηκε απαραίτητο, με δυο λόγια:
Τον περασμένο Μάιο το αρμόδιο Σχολικό Συμβούλιο του Λυκείου αποφάσισε την προσθήκη με μεγάλη πλειοψηφία. Σημειωτέον, σε αυτό συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι μαθητών, γονέων και του δήμου. Την απόφαση χαιρέτησαν με ενθουσιασμό εκατοντάδες εκπρόσωποι φορέων, αιρετοί, προσωπικότητες του νησιού και απλοί πολίτες με ενυπόγραφη δήλωσή τους. Θα έλεγε κανείς ότι ήρθε φυσιολογικά, αφού ο Γλέζος δεν ήταν μόνο ο εθνικός ήρωας που όλοι γνωρίζουμε, αλλά είχε υπηρετήσει τον τόπο του (πρόεδρος Απειράνθου) και κυριότερα την Παιδεία στη Νάξο και τις Κυκλάδες: είχε αγωνιστεί και πετύχει την ίδρυση σχολείων, ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια, οι μαθητές των οποίων υποχρεώνονταν να ξεσπιτώνονται όλο το χρόνο ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια.
Γιατί η απόφαση δεν έχει εγκριθεί από την υπουργό Παιδείας, ενώ έχουν περάσει μήνες; Ίσως έχει παίξει ρόλο η μοναδική παραφωνία στο νησί: το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου τάχθηκε «κατά» με ισχνή μειοψηφία, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν πράματα και θάματα, όπως ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες (!) ή ότι το σχολείο «θα χρωματιστεί»! Θα χρωματιστεί, αρνητικά εννοείται, με το όνομα του ήρωα Μανώλη Γλέζου! Αδύνατη κάθε συζήτηση.
Στην πραγματικότητα βέβαια, για να έχουμε ένα μέτρο των συνθηκών και των μεγεθών, με την προσθήκη του ονόματός του δεν τιμάται ο Γλέζος. Αλίμονο. Ο Γλέζος είχε γνωρίσει στη ζωή του τις μεγαλύτερες τιμές, χωρίς να τις έχει καν ανάγκη. Μεγαλύτερη τιμή εξάλλου από τη θέση που θα έχει εσαεί στην καρδιά κάθε Έλληνα σήμερα ή αύριο, για την πράξη του εκείνο το βράδυ στην Ακρόπολη, δεν μπορεί να υπάρξει. Το σχολείο τιμάται! Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτό και οι χιλιάδες μαθητές του νησιού, που θα περάσουν περήφανοι από τα θρανία του!
Προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας προκειμένου να επισπεύσει την απόφασή της, δεν θελήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε μια συνηθισμένη κοινοβουλευτική ερώτηση. Απευθυνθήκαμε σε βουλευτές και άλλων κομμάτων. Για ένα εθνικό ήρωα δεν αρμόζει «κομματική» προσέγγιση. Δεν «ανήκει» σήμερα σε κάποιο κόμμα ο Γλέζος. Στην Ακρόπολη ο Μανώλης Γλέζος διάβηκε ένα όριο, που κατόπιν τίμησε σε όλη του τη ζωή. Ανήκει πλέον σε όλους τους Έλληνες, σήμερα και αύριο και πάντα.
Ευχαριστώ τους Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), Χαρά Κεφαλίδου, Χάρη Καστανίδη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ΚΙΝΑΛ), Κλέωνα Γρηγοριάδη, Κρίτωνα Αρσένη (ΜΕΡΑ25) για την αποδοχή της πρότασης. Από το ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν οι Νίκος Βούτσης, Μερόπη Τζούφη και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος. Αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη διακομματική ερώτηση εδώ και πολλά χρόνια. Από την υπουργό περιμένουμε άμεση ανταπόκριση.
Η φωτογραφία του Γλέζου είναι του Σπύρου Στάβερη.
ΛΙΝΚ:
Διακομματική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο Γενικό Λύκειο Νάξου κατέθεσαν 10 βουλευτές από τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου.
Την ερώτηση υπογράφουν από το ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας, Μερόπη Τζούφη. Από τη Νέα Δημοκρατία, η πρώην υπουργός Θεοδώρα Μπακογιάννη. Από το ΚΙΝΑΛ η τομεάρχης Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου, και οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Χάρης Καστανίδης. Από το ΜΕΡΑ25 οι Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου είχε αποφασίσει αρμοδίως -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία- να εισηγηθεί στο υπουργείο την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο όνομα του Λυκείου.
Εν συνεχεία, τη στήριξή τους στην πρόταση εξέφρασαν πολλοί αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμών και προσωπικότητες του νησιού, όπως ο έπαρχος Νάξου, η περιφερειακή διευθύντρια Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, η διοίκηση του 1ου ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και υπεύθυνος συντονιστής των σχολικών μονάδων Β/βάθμιας εκπαίδευσης Νάξου, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας Νίκος Λεβογιάννης, ο μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος δια εκπροσώπου του και πλήθος προσωπικοτήτων του νησιού, με ενυπόγραφη δήλωσή τους.
Παραφωνία αποτέλεσε μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, το οποίο με ισχνή πλειοψηφία εξέφρασε την άποψη ότι «με την προσωνυμία αυτή, θα χρωματιστεί το σχολείο»!
Η αντίληψη, τονίζουν οι 10 υπογράφοντες βουλευτές, ότι το όνομα του εθνικού ήρωα Μανώλη Γλέζου μπορεί να προσδώσει αρνητική χροιά σε ένα σχολείο της χώρας μας, έρχεται από το πιο βαθύ και σκοτεινό παρελθόν και είναι πραγματικά πέραν κάθε σοβαρής συζήτησης.
Ποιος ήταν και τι πρόσφερε στη χώρα του ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος – σύμβολο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του Αντιφασιστικού Αγώνα, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν χρειάζεται να αναλυθεί σε μια κοινοβουλευτική ερώτηση. Υπενθυμίζεται απλώς η προσφορά του στον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο και τις Κυκλάδες: ο Γλέζος υπηρέτησε τους συμπατριώτες του ως αιρετός πρόεδρος του Απειράνθου και αγωνίστηκε για την ίδρυση σχολείων, ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια που δεν διέθεταν (οι μαθητές υποχρεώνονταν να ξεσπιτώνονται ή να ταξιδεύουν καθημερινά με καΐκια), βιβλιοθηκών και άλλων χώρων μόρφωσης για τους νέους.
Και μόνο αυτή η προσφορά του, θα αρκούσε για να τιμηθεί με την προτεινόμενη προσωνυμία το Γενικό Λύκειο Νάξου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του. Εξάλλου ο ίδιος ο Γλέζος είχε τιμηθεί με την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτορας σχεδόν από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας.
Και καθώς μέχρι τώρα η απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου δεν έχει υλοποιηθεί (μάλιστα ο διευθυντής του Λυκείου Μ. Χατζηπέτρος έχει απευθύνει σχετική ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό) οι βουλευτές ζητούν από την αρμόδια υπουργό Ν. Κεραμέως να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση το ταχύτερο. Άλλωστε, καταλήγουν, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να καθυστερήσει ή να μην ληφθεί καθόλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου