Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Qatar Gate - Κατάρ Γκεϊτ - «The Greek conection»: Η νέα έρευνα του EIC και του Reporters United με έγγραφα από την εφημερίδα Le Soir



 

 

 

Η Εύα Καϊλή στο κέντρο, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μαργαρίτης Σχοινάς στο κάδρο του Κατάργκεϊτ.


Σε έγγραφα της δικογραφίας που αποκαλύπτει σήμερα το Reporters United – έγγραφα στα οποία επέκτησε πρόσβαση η εφημερίδα Le Soir στο πλαίσιο της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας του δικτύου EIC – οι Βελγικές αρχές αναφέρονται στρη δράση του «Greek Conection» (του «Ελληνικού συνδέσμου»), κατονομάζοντας ευθέως όχι μόνο την Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή αλλά και τους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μαργαρίτη Σχοινά για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση Κατάργκεϊτ. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες

Reporters United

 https://www.reportersunited.gr/12008/qataragate-the-greek-connection/

8 Δεκεμβρίου 2023

Ιωάννα Λουλούδη
Νικόλας Λεοντόπουλος
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Χριστόφορος Κάσδαγλης
Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη

Το Qatargate είναι μια διασυνοριακή έρευνα βασισμένη σε εμπιστευτικά έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση η βελγική εφημερίδα Le Soir υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations). Στην έρευνα συμμετέχουν τα μέλη του EIC Der Spiegel, Mediapart, Le Soir, De Standaard, Politiken, InfoLibre, Domani και το Reporters United από την Ελλάδα.

Το σκάνδαλο Qatargate ξέσπασε το πρωινό της 9ης Δεκεμβρίου 2022. Εικόνες με βαλίτσες γεμάτες χρήματα έκαναν τον γύρο του κόσμου, μαζί με την είδηση της σύλληψης της τότε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, του Ιταλού συντρόφου της και κοινοβουλευτικού βοηθού της Φραντσέσκο Τζόρτζι και του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) Αντόνιο Παντσέρι. 

 

Από τις εφόδους της βελγικής αστυνομίας εντοπίστηκαν συνολικά 878.355 ευρώ σε μετρητά, τα οποία φυλάσσονταν στο σπίτι των Καϊλή – Τζόρτζι. Στη γνωστή πια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της Καϊλή υπήρχαν μπιμπερό και πάνες τής τότε 21 μηνών κόρης του ζεύγους, καθώς και 720.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

 

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα για πρώτη φορά απεικονίζονται μετρητά αξίας 157.555 ευρώ μέσα σε δύο σακίδια που βρέθηκαν στο σπίτι του ζεύγους στις Βρυξέλλες. Ακόμη, 669.950 ευρώ σε μετρητά είχαν βρεθεί στο σπίτι του Παντσέρι. 

 



 

Τα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Παντσέρι και Τζόρτζι ομολόγησαν πως δέχονταν πληρωμές από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα τον επηρεασμό των κέντρων αποφάσεων στις Βρυξέλλες – κοινώς έκαναν λόμπινγκ. Μάλιστα, ο Παντσέρι -ο οποίος έχει υπογράψει πλέον «συμφωνία μεταμέλειας» με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου- κατηγορεί την Καϊλή ότι έλαβε 250.000 ευρώ σε μετρητά έπειτα από συμφωνία «διαφθοράς» που συνήφθη με Καταριανούς αξιωματούχους στις αρχές του 2019. Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια αρνείται τις κατηγορίες.

Ένα χρόνο αργότερα, έγγραφα των βελγικών αρχών -εκθέσεις των ανακριτών, μηνύματα από κινητά, σημειώσεις και έγγραφα από υπολογιστές των κατηγορουμένων-  στα οποία απέκτησε πρόσβαση η εφημερίδα Le Soir και ερεύνησαν από κοινού το Reporters United και το δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC) αποκαλύπτουν πως η πολιτική επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει αστυνομική έκθεση, «επιβεβαιώνουν τη θέση της Καϊλή στην εγκληματική οργάνωση Παντσέρι / Τζόρτζι», η οποία φέρεται να είχε αναλάβει να προωθήσει, ιδανικά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική ώστε να εξαιρούνται οι πολίτες του από την ανάγκη έκδοσης βίζας.

Μηνύματα που βρέθηκαν στο κατασχεμένο κινητό της Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας δείχνουν πως βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία για το θέμα αυτό με το δίδυμο Παντσέρι – Τζόρτζι (τον οποίο Τζόρτζι ήδη τον Νοέμβριο του 2020 περιέγραφε ως «έμπιστο σύμβουλο για αρκετές κυβερνήσεις») αλλά και υψηλόβαθμους Καταριανούς αξιωματούχους.

Αναδεικνύουν ακόμη τον ρόλο του σχήματος που οι Βέλγοι ανακριτές περιγράφουν ως «ο ελληνικός σύνδεσμος» («the greek connection»). Σε αυτούς βρίσκονται: η Εύα Καϊλή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έως το 2019 ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες ισχυροί πολιτικοί των Βρυξελλών. 

«Έλληνες σε θέσεις κλειδιά»

Το 2018 οι Παντσέρι και Τζόρτζι άρχισαν να εργάζονται για την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με πολιτικό προϊστάμενό τους τον Δρ. Αλί αλ-Μαρί, σημερινό υπουργό Εργασίας της χώρας. Σε μία από τις αναφορές του προς τον αλ-Μαρί, ο Τζόρτζι αναφέρεται στα πρόσωπα ενδιαφέροντος του εγχειρήματος, «κυρίως Έλληνες που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά» στην Ε.Ε.




Για να παρακολουθεί την πρόοδο του λόμπινγκ, ο Τζόρτζι τηρούσε και ενημέρωνε τακτικά στον υπολογιστή του ένα excel με τίτλο «Activities on S[c]hengen Visa» («Δράσεις για τη βίζα Σένγκεν») και δυο επιπλέον αρχεία. Στο «Σχέδιο Δράσης», όπως το αποκαλούσε, κατέγραφε ραντεβού, πρόσωπα αλλά και κάθε βήμα που έφερνε την ομάδα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου.

 

Μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ως τον Δεκέμβριο του 2019 παρέμενε στην Κομισιόν, ενώ το 2021 επίσημα ξεκίνησε να συνεργάζεται με την ΜΚΟ Fight Impunity, που είχε ιδρύσει δύο έτη νωρίτερα ο Παντσέρι. 

 

Υπάρχουν ακόμη αναφορές για συναντήσεις στο διάστημα 2019-2022 με άλλους Έλληνες, πολιτικούς στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και μια καταχώρηση που αναφέρεται σε «συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και αξιωματούχους ΕΕ για την αφαίρεση εμποδίων από τη διαδικασία» με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2022.

 

Πρόκειται για εύρημα της τελευταίας στιγμής. Ανατρέξαμε στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη εκείνη την ημέρα αλλά δεν βρήκαμε κάποια αντίστοιχη συνάντηση. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε στ’ αλήθεια. Απευθύναμε ερώτημα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μάς απάντησε ότι δεν είχε συνάντηση με τους κ. κ. Τζόρτζι, Παντσέρι, Αβραμόπουλο, καθώς και με την κ. Καϊλή, στις 2 Φεβρουαρίου 2022. Πρόσθεσε ότι δεν είχε συνάντηση ούτε με εκπρόσωπο του Εμιράτου του Κατάρ το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 2022.*

 



 

Ο Υπ. Εξ. του Κατάρ ευχαριστεί τον Αβραμόπουλο

 

Στις παρατηρήσεις του σχεδίου δράσης ο Τζόρτζι αναφέρει συναντήσεις του Έλληνα Επιτρόπου με αξιωματούχους του Κατάρ στο Στρασβούργο και στη Νέα Υόρκη το 2019, καθώς και ότι «το Κατάρ αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα» της Κομισιόν λίγες εβδομάδες αργότερα, χάρη στη «θετική έκθεση» του Αβραμόπουλου. 

 

Εκεί όμως ο Τζόρτζι καταγράφει μία ακόμα πληροφορία που αφορά τη συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση: Πρόκειται για θερμή ευχαριστήρια επιστολή που εστάλη προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 29 Οκτωβρίου 2019 (ένα μόλις μήνα πριν τη λήξη της θητείας του Έλληνα στην Επιτροπή) από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ. Στην επιστολή (την οποία το Reporters United και το EIC δημοσιεύουν αποκλειστικά), ο Μοχάμεντ αλ-Θανί ευχαριστεί τον Έλληνα επίτροπο «για την ετοιμότητά του να συμβουλεύσει την κυβέρνηση του Κατάρ στο θέμα της βίζας».

 

Σύμφωνα με τους Βέλγους ανακριτές, η Εύα Καϊλή φέρεται να υπήρξε η «άμεση διαμεσολαβήτρια» ανάμεσα στον Αβραμόπουλο και τη ΜΚΟ του Παντσέρι. Κατά την ανάκρισή της δηλώνει ότι «ο Αβραμόπουλος μου μίλησε πρώτος για την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ. […] Ακόμη και πριν το 2019, μου είχε πει ότι το Κατάρ θα μπορούσε να έχει βίζα, το θεωρούσε σημαντικό ως Έλληνας». 

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, Καϊλή και Αβραμόπουλος ταξιδεύουν, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον αλ-Μαρί, στην Ντόχα για ένα συνέδριο με αντικείμενο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μαζί τους και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος τώρα κατηγορείται επίσης για διαφθορά στο Qatargate, καθώς και οι Παντσέρι – Τζόρτζι, με τον δεύτερο να έχει αναλάβει και οργανωτικά ζητήματα, όπως επίσκεψη σε γήπεδα και δείπνα σε πολυτελή εστιατόρια. 

 



 

Τον Δεκέμβριο του 2019, η θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου λήγει. Βάσει των ενωσιακών κανόνων δεν του επιτρέπεται για δύο χρόνια να κάνει λόμπινγκ στην Κομισιόν. 

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, όπως δείχνουν μηνύματα κινητών και έγγραφα που περιλαμβάνονται στη βελγική δικογραφία, δέχθηκε μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ αλ-Θανί. Του έγραφε πως είχε προβλήματα με τη «Σουηδέζα» («the Swedish»), αναφερόμενος στη Σουηδή Επίτροπο Μετανάστευσης Γιόχανσον. 

 

«Έχω ιδέες. Πρέπει να μιλήσουμε», απάντησε ο Αβραμόπουλος και προώθησε την επικοινωνία στην Εύα Καϊλή. 

 

Μερικές μέρες αργότερα, στις 3 Μαρτίου 2020, ο Αβραμόπουλος ενημέρωσε την ευρωβουλεύτρια ότι είχε προγραμματίσει ραντεβού δυο μέρες αργότερα με την Επίτροπο Γιόχανσον: «Θα δω σουηδέζα Πέμπτη πρωί». 

 

 

Στις 5 Μαρτίου, η Καϊλή του υπενθύμισε με μήνυμα στο WhatsApp να ρωτήσει τη Γιόχανσον για το «Πακέτο Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ» προσθέτοντας και δύο χαρακτηριστικά emoticon:

 

«Done», ήταν η απάντηση του Αβραμόπουλου στα αγγλικά, «Έγινε» δηλαδή.

 

(Το «Πακέτο Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ» αποτελούσε μια πρόταση να δοθεί πράσινο φως για τη χορήγηση βίζας στους υπηκόους και των τριών κρατών. Με αυτό τον τρόπο οι Παντσέρι – Τζόρτζι εκτιμούσαν ότι η πρόταση θα περνούσε πιο εύκολα από την Ευρωβουλή, καθώς έτσι δεν θα βρισκόταν το Κατάρ μόνο του στο μικροσκόπιο.)

 



 

Τη συνάντηση με την Ίλβα Γιόχανσον επιβεβαιώνει η Κομισιόν σε απάντησή της στο Reporters United και το δίκτυο EIC, αναφέροντας ωστόσο πως αποτελούσε «εθιμοτυπική συνάντηση με τον προηγούμενο Επίτροπο που ήταν υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο. Το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε σε γενικές γραμμές, το συγκεκριμένο πακέτο δεν συζητήθηκε και ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρείχε τέτοια ενημέρωση». Και η Κομισιόν καταλήγει πως «σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, απαγορευόταν στον κ. Αβραμόπουλο να κάνει λόμπινγκ σε επιτρόπους της ΕΕ για περίοδο δύο ετών μετά τη λήξη της θητείας του».

 

Δύο μήνες αργότερα, πάντως, όπως προκύπτει από τη μεταξύ τους επικοινωνία, η Εύα Καϊλή έστειλε στις 7 Μαΐου 2020 στον Αβραμόπουλο ένα μήνυμα μ’ ένα κείμενο που φαίνεται πως απευθυνόταν προς τον Επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν εκ μέρους της.  

 

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Δ. Αβραμόπουλος απαντά στην Καϊλή, τροποποιώντας ελάχιστα το κείμενο που προοριζόταν για τον Επίτροπο Χαν. Σε αυτό θα ενημέρωνε τον Χαν για τη «νέα του ζωή»: Λέει πως μαζί με την πρώην Επίτροπο Μογκερίνι θα συμμετάσχουν σ‘ ένα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά της Ατιμωρησίας (μετεξέλιξη της ιδέας ήταν η ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι), στο οποίο εμμέσως καλεί και τον Χαν: «Γιατί όχι; Θα μπορούσες να έρθεις και ‘συ στο μέλλον». Και αναρωτιέται αν η Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού της Κομισιόν θα μπορούσε «να κάνει μια θετική εισήγηση για το εγχείρημα», το οποίο «θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ». 

 

Έπειτα φέρεται να προτείνει στον Επίτροπο Χαν να μείνει στο εξοχικό του στην Πάρο εάν και όποτε το επιθυμεί: «Στείλε μου τις ημερομηνίες και το σπίτι θα είναι στη διάθεσή σου», αναφέρει. 

 



 

Δεν γνωρίζουμε αν το μήνυμα αυτό τελικά εστάλη από τον κ. Αβραμόπουλο στον κ. Χαν στο πλαίσιο του λόμπινγκ υπέρ της Fight Impunity. Σε ερώτημά μας, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν απάντησε ότι δεν θυμάται να έλαβε κάποιο τέτοιο μήνυμα από τον Δ. Αβραμόπουλο. Αναφέρει πάντως πως απέρριψε το αίτημα για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου Fight Impunity, καθώς «δεν πληρούσε τα κριτήρια του Οικονομικού Κανονισμού». 

 

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Έλληνας πρώην Επίτροπος ξεκινά επίσημα τη συνεργασία του με τη Fight Impunity, με μισθό περίπου 5.000 ευρώ το μήνα. Θα παραιτηθεί λόγω του Qatargate τον Δεκέμβριο του 2022.

 

Κατά την ανάκριση της κ. Εύας Καϊλή διεξάγεται ο εξής διάλογος:

 

Ερώτηση: «Γιατί φέρνετε σε επαφή τον Αβραμόπουλου με τον αλ-Θάνι;»

 

Απάντηση: «Για το καλό της πατρίδας μου. Θυμάμαι πως ο Παντσέρι ήθελε να βάλει τον Αβραμόπουλο στην Fight Impunity».

 

Για όλα τα παραπάνω απευθυνθήκαμε προς τον κ. Αβραμόπουλο, σήμερα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Απάντησε ότι «δεν έχει καμία σχέση» με το θέμα αυτό, απειλώντας ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες εάν υπάρξει αναφορά στο πρόσωπό του. Προσθέτει ότι ως Επίτροπος ενήργησε «αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

(Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου προς το Reporters United και τα μέσα ενημέρωσης - μέλη του EIC και είναι διαθέσιμη στα αγγλικά παρακάτω.)

 



 

Σε απάντησή της προς το EIC και το Reporters United, η Κομισιόν επιβεβαιώνει τις συναντήσεις του πρώην Επιτρόπου το 2019 με αξιωματούχους του Κατάρ, ενώ τονίζει πως ως προς το θέμα της βίζας του Κατάρ υπήρξε εσωτερική εισήγηση και όχι τελική απόφαση από την Κομισιόν, η οποία τελικά πάρθηκε το 2022.

 

«Για το καλό της πατρίδας μου»

 

Σε ερώτηση για τις επαφές του Αβραμόπουλου με εν ενεργεία Επιτρόπους, η Εύα Καϊλή απαντά: «Γνωρίζω πως τα κάνει όλα με σωστό τρόπο». Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο EIC, η ευρωβουλεύτρια δηλώνει αθώα και πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. 

 

Σε ερώτηση σχετική με το «πακέτο Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ» και την επικοινωνία που φέρεται να είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ αλλά και τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο το 2020 πάνω στο θέμα, η Καϊλή λέει: «Αυτό είναι το πολιτικό μας έργο. Αν πιστεύουμε ότι κάτι ωφελεί τους πολίτες, πρέπει να το κάνουμε. Εκείνη την περίοδο, είχα συζητήσεις με Έλληνες πολιτικούς και εξετάζαμε τις επιλογές και ότι θα ήταν σημαντικό για τη χώρα μας. Αυτό δεν είναι λομπινγκ. Αυτό είναι πολιτική».

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ανάκρισή της από τις βελγικές αρχές η κ. Καϊλή έπαιξε το χαρτί της γεωπολιτικής στρατηγικής της χώρα μας. Σε ένα σημείο, ισχυρίζεται στο ότι οι επαφές της με το Κατάρ εξυπηρετούσαν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας: Αφού το Κατάρ βρισκόταν στον αντίπαλο άξονα με την Τουρκία, η υποστήριξη που έδωσε η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια με τις ενέργειες της υπέρ του Κατάρ, βοήθησε – όπως ισχυρίστηκε – ώστε το Κατάρ να παρέμβει στη σύμμαχό του Τουρκία και να καταπραΰνει τις επιθετικές της διαθέσεις στην κρίση του Αιγαίου το 2020. 

 

Όπως άλλωστε είδαμε λίγο παραπάνω, η ίδια, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που αφορούσε το κίνητρό της στην υπόθεση, απάντησε: «Για το καλό της πατρίδας μου».

 

Πρόκειται για ένα επιχείρημα που έχει εκφράσει και δημόσια. Στις 21 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν συλληφθεί, η Καϊλή θα βρεθεί στο Στρασβούργο και από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, θα βγάλει τον διάσημο πλέον λόγο της με τον οποίο υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Ανάμεσα σε άλλα θα πει: «[Οι Καταριανοί] μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία».

 


 Σύνδεσμος (Link) του Video στο YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=566nhgstiyA&t=2s

 

Αναφορές στα έγγραφα των Τζόρτζι και Παντσέρι δείχνουν πως η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια συνέχισε να πιέζει υπέρ της προώθησης της ένταξης του Κατάρ στο πρόγραμμα για την άρση της βίζας και το 2020-2021. Παράλληλα, σημαντική εξακολουθεί να είναι η συμβολή του συντρόφου της. Ένας από τους πρώην συνεργάτες της Καϊλή κατέθεσε πως «για όλα όσα αφορούσαν την πολιτική των κρατών του Κόλπου, [η Καϊλή] μου ζητούσε να ρωτήσω τη γνώμη του Τζόρτζι και έπρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του. […] Ο Τζόρτζι ερχόταν στο γραφείο τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Όταν δεν ήταν παρών, τον καλούσε για να μάθει τι να πει ή να ψηφίσει.

 

Το μοιραίο 2022: Βρυξέλλες, Πάρος, Ντόχα

 

Η πιο σημαντική χρονιά όμως είναι το 2022, αφού τον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί να γίνει στη χώρα του Κόλπου το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Η χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελληνίδα πολιτικό. Τον Ιανουάριο εκλέγεται αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ζητά -όπως φαίνεται από μήνυμα που έστειλε μέσω WhatsApp- από την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να της αναθέσει κάποια καθήκοντα, που όμως, όπως σημειώνουν οι Βέλγοι αστυνομικοί στην αναφορά τους, «είναι συνδεδεμένα με τους σκοπούς της οργάνωσης Παντσέρι / Τζόρτζι». Η ίδια η Καϊλή δηλώνει στη Μέτσολα ότι δεν έχει «κάποια σύγκρουση συμφέροντος ή αμφιλεγόμενες δηλώσεις» κι έτσι αναλαμβάνει τον ρόλο της επικεφαλής για θέματα Μέσης Ανατολής. Ευχαριστεί την πρόεδρο της Ευρωβουλής με ένα νέο μήνυμα: «Ελπίζω να μη σε δυσκόλεψα. Μου έδωσες όλα όσα αγαπώ περισσότερο!».

 

Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά και στην προσωπική ζωή της Εύας Καϊλή. Τον Μάρτιο, μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι προχωρά στην αγορά ενός οικοπέδου εννέα στρεμμάτων στην Πάρο, στη θέση Βουνάλια κοντά στο Υστέρνι, με θέα στο Αιγαίο και προς τη Νάξο. Το ζευγάρι αγοράζει το οικόπεδο, που εκτιμάται πως βρίσκεται σε προνομιακή θέση, έναντι 300.000 ευρώ, ενώ αρχικά ο ιδιοκτήτης ζητούσε 400.000. Πληρώνουν με τραπεζικές επιταγές και ένα έμβασμα, ωστόσο μεσίτες που γνωρίζουν την περιοχή εκτίμησαν στο Reporters United και στο EIC πως η τιμή θεωρείται αρκετά χαμηλή για τα δεδομένα του νησιού. 

 

Τον Μάιο Τζόρτζι και Καϊλή αγοράζουν μια μεζονέτα στις Βρυξέλλες – σε αυτήν την κατοικία παραμένουν και μετά την αποφυλάκισή τους. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η έρευνα του EIC, οι βελγικές αρχές εκτιμούν πως ο Τζόρτζι ξέπλυνε μέρος των χρημάτων που λάμβανε για τις υπηρεσίες του για το Κατάρ, τη Μαυριτανία και το Μαρόκο, επενδύοντας στην κατοικία της οδού Wiertz στο κέντρο των Βρυξελλών. 

 

Η τιμή πώλησης της μεζονέτας ήταν 650.000 ευρώ, ωστόσο οι βελγικές αρχές εκτιμούν πως τουλάχιστον 80.000 ευρώ επιπλέον δόθηκαν αδήλωτα. Κι αυτό γιατί σε έρευνες στο σπίτι του πωλητή της κατοικίας εντόπισαν 80.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Τζόρτζι φαίνεται πως είχε δυσκολία στο να νομιμοποιεί τα μετρητά που έφταναν στα χέρια του, όπως παραδέχεται και σε ανάκρισή του. Από την άλλη, στις πρώτες ανακρίσεις της, η Εύα Καϊλή είχε υποστηρίξει ότι μέρος των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι τους ήταν χρήματα που είχε δανειστεί για να ξεπληρώσει το σπίτι ο σύντροφός της. 

 

Λίγο νωρίτερα, στις 20 Απριλίου 2022, η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια είχε προτρέψει την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ένταξη του Κατάρ και του Κουβέιτ στις χώρες εκτός βίζας, μέσω τριών επιστολών που έστειλε προς την Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

 



 

Στις παρατηρήσεις του στο αρχείο excel (στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως) ο Τζόρτζι καταχωρεί την αποστολή των επιστολών στις δραστηριότητες που κάνει με τον Παντσέρι υπέρ του Εμιράτου.

 

Μία εβδομάδα αργότερα, η Κομισιόν υιοθετεί την εξαίρεση Κατάρ και Κουβέιτ από την υποχρέωση βίζας. Σε απάντηση προς το EIC, η Κομισιόν αναφέρει πως «η επιστολή της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τρία μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ουδόλως επηρέασε τη θέση της Επιτροπής». Στο τέλος Ιουνίου δίνει το πράσινο φως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το μόνο που λείπει είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 



Μουντιάλ: Η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή βρίσκει σύμμαχο στον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά

Στις 13 Νοεμβρίου, όπως είναι πια γνωστό, κάμερες κλειστού κυκλώματος καταγράφουν την Εύα Καϊλή να εισέρχεται μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και την κόρη τους σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Τόσο εκείνοι, όσο και ο Παντσέρι που φτάνει λίγο αργότερα, έχουν πάει να συναντήσουν τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Αλί αλ-Μαρί, ο οποίος την επόμενη μέρα θα μιλήσει στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς να αφαιρεθεί αυτό. Έλαβα κλήση από το παλάτι. Είναι πολύ αναστατωμένοι με αυτό.»

Μήνυμα καταριανού πρέσβη στην Ε.Ε. Αμπντουλαζίζ αλ-Μαλίκ προς την Εύα Καϊλή

Την επομένη, μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του Μουντιάλ, μια πραγματική κρίση ξεσπά ανάμεσα στο Κατάρ και την ΕΕ, όταν 15 ευρωβουλευτές ζητούν να περάσει ψήφισμα που θα καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του Κόλπου. 

Στην Ντόχα δεν είναι ευχαριστημένοι με την εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί σε μια σημαντικότερη η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες για αλλαγή πολιτικής στο θέμα της βίζας για το Κατάρ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισάγει τροπολογία με βάση την οποία η εξαίρεση από την υποχρέωση βίζας θα εξαρτάται από τη λειτουργικότητα του συστήματος ETIAS, μιας πλατφόρμας που επιτρέπει την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν μόνο σε όσους περνάνε από αυτόματους ελέγχους. Το Κατάρ θέλει αυτή η τροπολογία να αφαιρεθεί.

Όταν η Εύα Καϊλή φτάνει ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην Ντόχα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προστρέχει για βοήθεια στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. 

Τον Έλληνα Επίτροπο Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ιεραρχικά ανώτερο από την Επίτροπο Μετανάστευσης Γιόχανσον, έχουν καταφέρει οι Τζόρτζι και Παντσέρι – όπως ισχυρίζονται σε αναφορές που εντοπίστηκαν σε δικά τους έγγραφα – να προσεγγίσουν μέσω «έμπιστων συμβούλων» τρεις φορές την περίοδο 2020-2021 για το θέμα της βίζας του Κατάρ.

Στις 20 Νοεμβρίου 2022, Καϊλή και Σχοινάς έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Αλ-Μαρί και τον υπουργό Εξωτερικών αλ-Θανί

Το ίδιο πρωί, στις 5:39, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των βελγικών αρχών, η Καϊλή στέλνει ένα μήνυμα μέσω WhatsApp σε σύμβουλο του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, γράφοντας: «καλά νέα», «ο αντιπρόεδρος Σχοινάς θα διαπραγματευτεί τη Visa. Οπότε ζητήστε να είναι παρών στις τριμερείς συζητήσεις… Για να σταματήσει το ETIAS… αντί για τη Γιόχανσον». Και προσθέτει: «ο υπουργός Εξωτερικών είναι χαρούμενος». 



 

Την ίδια μέρα, στις 10:30, ο σύντροφος της Καϊλή, Τζόρτζι, στέλνει το ίδιο ακριβώς μήνυμα στο δεξί χέρι του Καταριανού υπουργού Εργασίας, προσθέτοντας ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς «είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί την ισχυρή πίεση του Συμβουλίου για το ETIAS». 

 

Δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει συζητηθεί και τι έχει προηγηθεί. Ωστόσο, μοιάζει από την επικοινωνία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν να έχει συμφωνήσει να αναλάβει κρίσιμο ρόλο αντί της αρμόδιας Επιτρόπου Μετανάστευσης για ένα θέμα κρίσιμο για το Κατάρ. Η Κομισιόν απαντά σε σχετική ερώτηση του EIC ότι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι δεν θα είχαν τριμερείς συζητήσεις για το θέμα. 

 

Ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε μέσω εκπροσώπου της Κομισιόν στο Reporters United και το EIC: «Ο Aντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν γνωρίζει, ούτε συνάντησε ποτέ τους κυρίους Panzeri και Giorgi. Ως εκ τούτου, ουδέποτε συζήτησε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους». Σχετικά με τις επαφές με την Εύα Καϊλή, τις τοποθετεί στο πλαίσιο διαρκών επαφών των Επιτρόπων με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. (Ολόκληρη η απάντηση είναι διαθέσιμη παρακάτω, στα αγγλικά και στα ελληνικά.)

 



*      

*      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

     Καθώς το Μουντιάλ ξεκινά, στις Βρυξέλλες συζητείται στις 23 Νοεμβρίου η πρόταση ψηφίσματος που καταδικάζει τη στάση του Κατάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς να αφαιρεθεί αυτό. Έλαβα κλήση από το παλάτι. Είναι πολύ αναστατωμένοι με αυτό. Ειδικά η FIFA και το Κατάρ. Βασίζομαι σε σένα, σε παρακαλώ, μίλα με την πρόεδρο Μέτσολα», γράφει στην Καϊλή ο πρέσβης του Κατάρ στην ΕΕ Αμπντουλαζίζ αλ-Μαλίκι, που φέρεται να περιμένει κάποια παρέμβαση προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το θέμα. 

*      

Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, στέλνει εκ νέου μήνυμα στην Καϊλή, γράφοντάς της «να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί», προκειμένου να αφαιρεθεί το επίμαχο απόσπασμα από το ψήφισμα. 

 

Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στέλνει δύο απαντήσεις, τις οποίες αργότερα σβήνει, επομένως οι βελγικές αρχές δεν γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.
Ο πρέσβης του Κατάρ στην ΕΕ ωστόσο δείχνει ικανοποιημένος και απαντά: «Σας ευχαριστώ, Εξοχότητα»

 

Αντίστροφη μέτρηση

 

«Εξουδετερώσαμε αρκετές προσπάθειες να σταματήσει η διαδικασία, με το ETIAS και το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή μετά τις εκτελέσεις στο Κουβέιτ», καυχώνται σε σημείωμα προς το Εμιράτο οι Παντσέρι και Τζόρτζι. Στις 16 Νοεμβρίου 2022 το Κουβέιτ είχε προχωρήσει στην εκτέλεση επτά καταδικασμένων σε θάνατο ατόμων, εν μέσω της επίσκεψης του Μαργαρίτη Σχοινά στη χώρα. 

 

Στο Κατάρ είχε σημάνει συναγερμός, καθώς το πακέτο θεωρήσων «Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ» που επιθυμούσε η Ντόχα να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. κινδύνευε να καταψηφιστεί στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου και να μην περάσει ποτέ προς ψήφιση στην Ολομέλεια όπου θα έπαιρνε τελική έγκριση. Οι λομπίστες της Fight Impunity δέχθηκαν τρομερή πίεση για να φέρουν αποτέλεσμα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία στα οποία απέκτησε πρόσβαση το EIC, η Εύα Καϊλή φέρεται να άσκησε πίεση στους εισηγητές του σχετικού κειμένου, προκειμένου να ψηφιστεί στην επιτροπή LIBE την 1η Δεκεμβρίου. Η πρόταση πέρασε και αναμενόταν να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 13 Δεκεμβρίου. Στις 9 Δεκεμβρίου όμως ξέσπασε το σκάνδαλο και η ψήφος αναβλήθηκε. 

 

Παντσέρι και Τζόρτζι αρνήθηκαν μέσω των δικηγόρων τους να δώσουν απαντήσεις στην έρευνα του EIC. 

 

Απαντήσεις δεν έδωσαν ούτε οι αξιωματούχοι του Κατάρ στους οποίους απευθύναμε ερωτήματα. 

 

*UPDATE (10/12, 12:00): Το κείμενο ενημερώθηκε με την απάντηση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για το ζήτημα των συναντήσεων που αναφέρονται στις σημειώσεις του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου